blodgrupp

Olika människor påverkas olika av sjukdomar.

Blodgrupp är en faktor.

Människor med blodgrupp O skyddas från att dö i den svåraste malariasjukdomen.

Din blodgrupp kan påverka hur du påverkas av den svåraste formen av malaria. Det har varit känt bland forskare länge, men ingen har vetat riktigt varför.

I en studie som refereras i Läkartidningen, publicerad i Nature Medicine, har forskare vid Karolinska institutet kartlagt mekanismerna bakom det skydd blodgrupp O ger vid svår malaria.

Flera olika slags parasiter av släktet Plasmodium orsakar malariainfektion, skriver Läkartidningen. I princip alla fall av svår eller dödlig malaria kommer från Plasmodium falciparum. Vid svår malaria klistrar infekterade röda blodkroppar ihop sig med oinfekterade röda blodkroppar till något som liknar rosetter, och dessa rosetter kan blockera blodflödet. Det kan ge syrebrist och svåra vävnadsskador, där patienterna kan falla i koma, få hjärnskador och slutligen dö.

Nu har forskarna kommit på hur parasiten P falciparum gör för att få de infekterade röda blodkropparna så klistriga. Boven är en molekylen som heter rifin.

Flera studier har visat parasiten P falciparum utsöndrar rifin och hur molekylen sedan tar sig till ytan av blodkroppen där den fungerar som ett klister. "Rifin har även möjligheten att binda till glykoforin A på ytan av oinfekterade röda blodkroppar av blodgrupp O. Detta kan förklara mekanismerna bakom det skydd som blodgrupp O ger mot svår malaria, och det kan i sin tur förklara varför blodgrupp O är så vanlig i områden där malaria förekommer. ", skriver de.

I till exempel Nigeria har mer än hälften av befolkningen blodgrupp O och har ett skydd, i Sverige är det bara en tredjedel.

Malaria är en vädligt vanlig sjukdom i stora delar av världen och enligt WHO dör varje år 600 000 personer i sjukdomen. 

Vilken blodgrupp du tillhör får du till exempel veta om du lämnar blod.

Av redaktionen
1 maj, 2015

1 kommentarer

  • Av Dr 12 maj, 2015

    Hett med blodgrupper
    Vet ni vilken mat man ska äta om man har blodgrupp b?

Comments are closed.