Susannekohlmann450

Svullen mage som inte varit på toaletten på fem ibland sex dagar. Magvärk, gaser och illamående. Så var det för Susanne Kohlmann, 49, innan hon hittade rätt behandling för sin förstoppade mage.

"Det är så skönt, inte minst nu under jul-och nyårshelgerna", säger hon lättad.

Återkommande eller långvarig förstoppning ska alltid kollas upp. Det kan i sällsynta fall vara tecken på en allvarlig sjukdom som kräver behandling.

Men inte bara därför.

Krånglande mage påverkar livskvaliteten och det är onödigt eftersom behandlingarna är många och ofta finns det någon som passar just dig.

Susanne Kohlmann har hittat det som fungerar för henne.

- Jag kunde gå i flera dagar, till slut kom illamåendet och huvudvärken, det är ju som att man blir förgiftad inifrån, säger hon själv.

Nu vill Susanne Kohlmann dela med sig av det som hjälpte henne. Susannes räddning var ett pulver som heter Dulcofibre. Ett pulver med fibrer som binder vätska och som inte  försämrar den egna funktionen som många laxermedel kan göra, om det används rätt.

- Det var min syster som kom med det här, jag är så lycklig. Hela mitt liv har ändrats, säger hon.

Dulcofibre består av två sorters fibrer. Tillsammans med vatten sväller de och gör innehållet i tarmen glatt och mer lättrörligt. Effekten blir som “massage” innifrån som stimulerar de nödvändiga tarmrörelserna. Pulvret innehåller också probiotisk bakterier som hjälper nedbrytningen av mat i tarmen.

Innan det hade Susanne försökt allt. Hon har alltid rört på sig, tränat på gym, dricker mycket vatten och äter fiberrik mat. Det trivs hon med, men inget av de vanliga råden hjälpte hennes hårda mage. Att äta massa linfrön, som drar till sig vatten och sväller innehållet i tarmen, och ÄNDÅ inte gå på toaletten, det var knäckande för Susanne.

Symptomen för förstoppning är när tarmtömningen sker tre eller färre gånger i veckan. Ofta gaser i magen, molande värk, smärta och en uppsvälld känsla. Det var som att magen förstörde vardagen för Susanne. Och festerna.

- Ja, men herregud, under julhelgerna som är riktiga svullarhelger, när man ska äta godis och unna sig massa mat. Då blir det oftast ännu värre. Tänk att ha kvar allt det där inom dig sedan i flera dagar, jag blev helt desperat, berättar hon.

Susanne är inte ensam om sina problem. Ungefär var femte person i Sverige har återkommande problem med förstoppning, enligt Internetmedicin, och för att ta ett exempel säljs 370 000 förpackningar av lavemanget Mikrolax, enligt siffror från Apotekens service. Då är inte lavemang ett rekommenderat alternativ till behandling av hård mage om det inte gått väldigt långt.

Alla söker inte läkarvård och oftast fastställs ingen direkt orsak till förstoppning, Några möjliga orsaker är IBS, det vill säga känslig magslemhinna, skriver läkaren Magnus Simrén, Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg, på Internetmedicin.

Nedsatt ämnesomsättning och underfunktion i sköldkörteln är en annan orsak, men även en känslomässiga orsaker är inte ovanliga. Stress förvärrade problemen för Susanne som för många andra. Det allvarligaste som förstoppning kan orsakas av är tarmcancer, men den är mycket, mycket ovanlig, särskilt bland unga.

Alla diagnoser hade Susannes läkare uteslutit, men någon hållbar lösning hade hon heller inte kunnat presentera. Nu sedan ett och ett halvt år är problemen borta. Eller magen kan fortfarande krångla, men Susanne behöver inte känna oro för det eftersom hon hittat det som fungerar för henne. Hon tar en påse Dulcofibre, ibland bara en, och ibland morgon och kväll, och efter någon dag kommer magen igen.

För Susanne ser behandlingen sett ut så här:

Dulcofibre en eller två påsar om dagen i en vecka upp till tio dagar. Sedan fungerar magen nästan felfritt i upp till två-tre månader. Vid behov behandlar hon sig själv igen.

______________________________________________________

Namn: Susanne Kohlman Ålder: 49 Bor: Lägenhet i Rågsved i Stockholm. Jobb: Biträde inom vården. Familj: Barn och barnbarn “Det är så underbart, verkligen grädden på moset”, säger Susanne om sitt liv som mormor. Sämst för magen: Vitlök, godis och stress fungerar inte, säger Susanne.


Av Hanna Brodda
27 december, 2010

1 kommentarer

  • Av Anonym 4 januari, 2011

    Hur behandlar jag hemorrojder?
    Det värsta är hemorrojderna som följer på förstoppning. Hur ska man behandla dom? Jag har provat det mesta. Xyloproct är det som jag kommer på nu. Det fungerar ibland men inte alltid.
    Finns det något nytt på marknaden som man borde prova?
    För mig kommer problemen ungefär varannan månad eftersom jag äter mediciner som stoppar upp och jag har opererat mig för tarmbråck. Är det någon som har tips?

Comments are closed.