ryggmargsoperation450
En ny uppfinning erbjuds nu på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg för människor med långvarig smärta från nervbarnorna. Carl Joel Johansson fick apparaten inopererad i ryggen och slipper sin smärta från handederna efter olyckan på jobbet.

Sladdar som sänder små elektriska stötar där smärtan sitter, som kan styra både automatiskt och manuellt med fjärrkontroll. Det är det absolut hetaste på smärtlindringsfronten.

Carl-Joel Johansson var en av de första som fått prova apparaten. I våras sattes den in och han är mycket nöjd.

– Förut fick jag gå upp varje natt och ta värktabletter. Det slipper jag nu för stimuleringen minskar smärtan och jag kan sova gott, som jag inte gjort på flera år, säger han i ett pressmeddelande från Sahlgrenska sjukhuset.

För Carl-Joel Johansson började smärtan med att han ramlade ner från en byggnadsställninng för fyra år sedan. Han skadade båda handlederna ordentligt. Ett par operationer gjordes men smärtan snarare tilltog och bedömdes vara orsakad av skadade nervtrådar.

Operationen går bara att få på Sahlgrenska Universitetssjukhuset än så länge och görs i två omgångar. Först opereras den trådlika elektroden in i det så kallade epiduralrummet bakom ryggmärgen, sedan får patienten åka hem i två veckor och testa om smärtan minskar vid manuell stimulering. Sedan opereras den automatiska delen in. Apparaten sätts in där nerverna ut mot smärtan går. Carl-Joel Johansson fick elektroden högt upp i halsryggen varifrån nervbanor går till armarna.

– Det känns ungefär som när blodet rusar tillbaka till en bortdomnad, somnad arm, säger Carl-Joel Johansson, som bor i Vinninga mellan Skara och Lidköping.

Uppfinningen bygger på en känd metod, kallad ryggmärgsstimulering eller spinal Cord Stimulation, SCS. Det har funnits sedan 70-talet, men den här som opereras in är helt ny. Den består av en uppladdningsbar nervstimulator med en inbyggd så kallad accelerometer som kan känna av förändringar i patientens kroppsställning och rörelser och därmed automatiskt levererar rätt nivå av smärtlindring. 

– Jag kräver att patienten ska uppleva minst 50 procent mindre smärta och att effekten helst sitter kvar i någon timme då stimuleringen stängs av för att operationen ska anses lyckad. För Carl-Joel fungerade provstimuleringen som den skulle, säger Kliment Gatzinsky, läkare på Neurokirurgiska kliniken, till sjukhusets informationsavdelning.

Av dmadmin
27 augusti, 2010