emerade

Vid en allergisk chock är varje nanosekund viktig. Kroppen måste snabbt få adrenalin.

Nu ökar användningen av en svensk uppfinning, pennan Emerade, som är lättare att använda för den som drabbats av en anafylaktisk chock.

Nyligen har europeiska läkemedelsverket EMA granskat förfyllda adrenalinsprutor för behandling av akuta allergiska reaktioner.

Enligt ett pressmeddelande från Läkemedelsverket misstänktes att de sprutor som finns tillgängliga kan deponera adrenalin alltför ytligt under huden i stället för som avsett i en muskel vilket kan försena behandlingssvaret.  Nålens längd, tjockleken av underhudsfettet, hur adrenalinsprutan fungerar (till exempel om den är fjäderdriven eller inte), den vinkel i vilken sprutan placeras mot huden och den kraft som används för att aktivera den, samt hur väl användaren följer anvisningarna för injektion har visats spela in.

Den svenska tillverkaren Medeca Pharma som gör Emerade, har försökt göra pennan lättare att använda, med en längre nål och mer lättförståeliga instruktioner.

– Vi har lagt ner stort arbete på att göra utrustningen lättare att använda. Den ska vara helt intuitiv, när den ska användas ska det inte finnas någon osäkerhet kring hur pennan fungerar, säger Staffan Larsson, marknadschef på Medeca. Emerade är godkänd av läkemedelsmyndigheterna i Sverige och ytterligare 17 europeiska länder.

De vanligaste pennorna som används i Sverige heter Jext och EpiPen.

Av Hanna Brodda
6 augusti, 2015