blandsvamp_Leif_R_Jansson_SP250

Många giftiga svampar gör ingen större skada i liten mängd, men de mest giftiga svamparna kräver ändå sjukhusvård direkt.

Här är myndigheternas information samlad.

Varje år rapporteras mellan 50 och 200 fall av svampförgiftning i Sverige och dödsfall är mycket ovanligt och sker långt ifrån varje år. Mängden svamp är ofta avgörande för hur allvarlig förgiftningen blir. En liten bit, stor som en sockerbit, är oftast inte farlig.

Så lång tid tar det innan förgiftningen ger symptom: Mellan några timmar upp till en eller två veckor.

Allvarligt kan det bli när en större mängd intas. Som när en giftig svamp misstas för en ätlig och tillagas för en hel måltid.

Ta med svampen till doktorn. Det är lättare att behandla besvären, om personalen vet vilken svamp som ligger bakom förgiftningen och vilka symptom som kan dyka upp.

Här kan du se hur förgiftning med svamp ska behandlas.

Svampar som  ger magbesvär:

Bolmörtskivling, giftchampinjon, giftkremla och kastanjemusseron med flera. Symptom och behandling hittar du här.


Svampar som ger neurologiska besvär:

Till exempel brun flugsvamp, panterflugsvamp (panterfläckig flugsvamp), röd flugsvamp samt vissa brokskivlingar, slätskivlingar, trådskivlingar och trattskivlingar. Symptom och behandling hittar du här

 

Svampar som kan ge leverskador:

Lömsk flugsvamp, vit flugsvamp som liknar champinjon, gifthätting, med flera. Dessa innehåller giftet amatoxin som skadar lever och tarmslemhinna. Symptom och behandling hittar du här.

Svampar som kan ge njurskador:

Bland annat toppig giftspindling, toppig giftspindelskivling och orangebrun giftspindling. De innehåller giftet orellanin som skadar njurarna. Symtom och behandling hittar du här.



Källor: Giftinformationscentralen, Livsmedelsverket, Svampguiden, internetmedicin, och Naturhistoriska Riksmuseeet.

 

Här hittar du informationen på andra språk

Av redaktionen
21 september, 2011