knark_psilocybin_scanpix240
Vissa typer av narkotika kan hjälpa deprimerade och människor med svåra sjukdomar att må bättre, visar ny forskning. En 67-årig kvinna berättar drogerna hjälpte henne att se livet med andra ögon.

Forskningen kring LSD, magiska svampar och ecstasy mot depression följs av medier i hela världen. Flera forskningsprojekt pågår, där narkotiska preparat testas mot depression och för att lindra den svåra sista tiden för människor med dödliga sjukdomar. Ett av projekten är lett av Stephen Ross, vid New Yorks universitet, som gett sina cancerpatienter extrakt utvunnet ur magiska svampar.

En kvinna som har en spridd livmoderscancer berättar i Fox News om hur hon fått drogen att se annorlunda på livet, den korta tid hon har kvar.

- Den fick de jobbiga frågorna om varför och vad är det för mening med allt att stå tillbaka och jag kan leva mer i nuet, säger Nicky Edlich, 67, i artikeln, där hon också berättar om hur trippen förbättrat hennes relationer.

I New York Times berättar Stephen Ross om hur kontrollerat hans behandling av 32 människor går till och forskarna understryker faran med att prova utanför läkarrummet. Fel använt leder drogerna som bekant till socialt utanförskap, men också ökad ångest och i värsta fall självmord.

Psilocybin som var det som Edlich fick, är en potent drog som tros kunna ändra signalsubstanserna i hjärnan på sikt, långt efter att den hallucigena effekten släppt. En enda behandling, kan räcka för 14 månader. Även patienter med posttraumatiskt stressyndrom, PTSD, kan hjälpas av esctasy i kombination med samtalsterapi. Det visar en ny studie gjord av psykiatrikern Michael Mithoefer i South Carolina, USA. 

I studien ingick 20 patienter med PTSD som under terapeutiska former gavs drogen MDMA, mer känt som ecstasy, i samband med samtalsterapi. Resultatet från studien visade att 13 av 20 som ingick i studien efter avslutad behandling tillfrisknade snabbare från sitt tillstånd.

  Se TV från Scanpix: Kalifoien röstar om legalisering

Av Hanna Brodda
27 april, 2010