Hunddiabetes ökar
Den rasen som är mest drabbad, samojed, är också den rasen som är framavlad för att springa mest. Den ska lätt kunna ta upp sockret och snabbt kunna tillgodogöra sig maten och sedan springa oavbrutet i många timmar. När den inte utnyttjar sin fulla kapacitet blir den sjuk.
Men alla hundar kan få diabetes. Om det är ärftligt eller inte, vet inte forskarna, men eftersom vissa raser drabbas mer misstänks en viss ärftlighet. Även cairnterrier och jämthundar får oftare diabetes, enligt Tove Fall, som doktorerar i hunddiabetes vid Lantbruksuniversitet.
Så behandlar du din diabeteshund Hundar behandlas oftare med insulin än människor som får diagnosen. Diabetes typ 2, det som tidigare kallades åldersdiabetes, drabbar vanligen hundar vid 8-10 år. En hund med diabetes behöver äta på regelbundna tider och röra på sig varje dag. Ta med dextrosol ut i skogen, om din hund får en känning, tipsar Tove Fall om. Även jakt går bra att fortsätta med, men låt då inte din hund komma utom synhåll om den plötsligt får en känning. En känning innebär att blodsockret faller snabbt, till exempel på grund av för mycket insulin. Symptomen är då att hunden blir svag, orolig, obeslutsam, vinglig, darrig, få kramper och kan till slut bli medvetslös. Diabetes för hundar är precis som för människor att blodsockret inte tas upp i kroppen, antingen på grund av att att mottagarna för insulinet slutat att fungera eller att insulinproduktionen upphört. Ett enkelt test hos din veterinär visar om hunden har diabetes. Blodsockret ska inte överstiga 10-12 mmol/L hos hundar. Symptom på diabetes:
- ökad törst
- ökad urinmängd
- viktförlust
- ökad aptit
- Ibland går sjukdomen över, men oftast är den livslång. Det ställer höga krav på ägaren, som ibland beslutar att avliva efter en diagnos. Sveriges lantbruksuniversitet har startat en hemsida för att hjälpa ägarna till hundar med diabetes.
För tikar kan det ibland räcka med att kastrera, för att sjukdomen ska gå över.
Behandling och kostnader för diabeteshunden: Insulin, 100-200 kr i månaden för en 15 kg hund. Sprutor, 100 st ca 250 kr. Blodsockermätare, cirka 100 kr startpaket. Stickor till blodsockermätare, cirka 7 kr per sticka Urinstickor, cirka 2,50 kr per sticka Veterinärbesök (återbesök)600-1200 kr Kastration av tik, cirka 5000-10000 kr Insulininställning på djursjukhus, 3000-8000 Specialfoder, cirka 600 kr i månaden för en 15 kg hund. Så här tjock kan din hund bli:
Sveriges lantbruksuniversitet söker hundar med diabetes för att kunna ta prover. Vill ni vara med i forskningsprojektet, kontakta gärna dem på tove.fall@kv.slu.se.
2 februari, 2010
1 kommentarer
Comments are closed.
Som med människor
Varför inte behandla hundar som man skall göra med människor md diabetes II? Alltså: Mat som är naturlig, LCHF löser detta problem. Hund- och kattfoder innehåller en ruskigt stor mängd kolhydrater och det är verkligen onaturligt. Dessutom skall allt fett vara riktigt och inte framställt på kemeisk, eller behandlad med kemiska produkter.
Sätt dig in i detta med LCHF och du kan lösa problemen både billigt och på ett sunt sätt.