resa_med_hund250

Både att resa och ha husdjur förlänger livet.

Men många med husdjur avstår från resan, för att slippa lämna familjemedlemmen hemma.

Gör inte det, ta med djuret. 

Den här guiden tar dig stegvis med på en resa inom EU med ditt husdjur. Vi har följt hunden Hlinka, men det går lika bra att resa med katt.

1. Veterinärbesök senast 21 dagar före avresa. Djuret ska ha pass och en spruta mot rabies. Tidigare var ägaren tvungen att bekräfta att vaccinationen mot rabies hade gett ett fullgott skydd. Den regeln är nu borttagen.  Veterinären utfärdar passet. I passet uppges chippet och när rabiessprutan gavs. Bild behövs inte.

Hlinka tyckte sprutan var obehaglig, men det var snabbt över.

Kom ihåg: Säg till veterinären när du bokar tid att du vill ha ett pass till djuret, så kan den se till att ha det hemma när du kommer. Diskutera om lugnande, som finns receptfritt, kan vara något för ditt djur.

Läs mer på på Jordbruksverkets hemsida om att resa med djur

 

2. Skaffa transportbur eller väska.

a/ Vissa flygbolag tillåter hund i mjuk väska i kabinen, tex SAS. Kolla med ditt flygbolag.

b/ Annars ska du ha en transportbur.

Transportburen ska vara: 

a. Godkänd enligt IATA. Se på respektive flygbolags hemsida.

b. Den ska ha en bottenplatta som går upp en bit mot dörren, för att inte kisset ska rinna ut om din famijemedlem kissar på sig under resan.

c. Inte ha hjul, eller möjligen ha avtagbara hjul. 

d. Vara bekväm. Gör buren mysig och trivsam, med möjlighet till bäddning. Lägg förslagsvis en matta av typen heltäckningsmatta, som inte glider omkring. Därtill kan ett litet djur ha en liten mjuk ”korg” med tak, för att gå in i om det blir kallt. Eller en filt eller liknande. Norwegian skriver att ägaren ska ”förbereda djuret för extrem värme och extrem kyla”, vilket naturligtvis är omöjligt, om man inte lärt hunden att sätta på sig ett termotäcke själv. Och ta av det samma.

Det vanliga i dag är att bagageutrymmet har samma temperatur som övriga planet. Det är ju inte så att varorna blir till is under längre flygningar.

Tänk på: En transportbur kan kosta mellan ett par hundra upp till flera tusen kronor, utan märkbar skillnad. Googla runt på näthandlarna eller köp begagnad, det tjänar du mycket på. Öva med buren hemma. Ex Bitiba har för ett par hundra.

3. Lagom mätt. Ge inte för mycket god mat kvällen innan.

4. Rasta din hund innan resan, på de flesta flygplatser finns åtminstone ett träd eller en liten grästuva vid parkeringen.

5. Ge lugnande enligt instruktion, om ditt djur lätt stressar upp. Vår Hlinka är en mesig hund, men inte hysterisk. Hon fick inget och var ändå helt lugn vid ankomst. Inget slem eller spott i mungiporna, eller blöta tassar. Bara avslappnad och lite nyvaken. 

6.  På flygplatsen går du till incheckning och får en bagage-tag till buren. Därefter går du till specialbagage-inlämning. Där ska buren röntgas innan djuret ska in.

7. Säg inte hej då. Bete dig som om du skulle gå på toaletten. Din hund eller katt blir inte hjälpt av att se dig slänga dig ner på marken, att du håller den hårt som om det vore ett sista adjö och sedan motvilligt trycka in den i buren. Möjligen kan du säga något uppmuntrande, om du brukar prata med djuret. Det här ska ju bli kul!

8. Därefter går du själv igenom säkerhetskontrollen och sitter möjligen hela flygresan och tänker på ditt djur i buren i bagageutrymmet.

9. Framme. Gå till bandet eller utlämningen för specialbagage när planet landat.

10. Bädda för nästa resa. Säg hej som om du kom hem från jobbet. Inte som om hunden överlevt en resa till dödens rike och tillbaka. Det gör nästa resa ännu enklare.

Citera gärna, men använd länken till artikeln.

Av Hanna Brodda
15 november, 2015

1 kommentarer

  • Resa med hund
    Jag funderar på att resa med min hund Cleo. Han är en whippet och är ganska nervig Någon annan här som har erfarenhet av nervösa hundar?

Comments are closed.