vaccination250
Ska mitt barn vaccineras? Hur stor är risken för allvarliga biverkningar? Frågan är alltid på tapeten och rädslan för allvarliga biverkningar finns hos en del. Men en nyligen gjord sammanställning visar att vaccinationstäckningen är hög, att vaccinerna är säkra och sjukdomskontrollen god.

Det är folkhälsomyndigheten och Läkemedelsverket som har gjort en sammanställning av barnvaccinationsprogrammet. Den visar att vaccinationstäckningen är mycket hög – 97 procent av landets 2-åringar är vaccinerade och över 95 procent av eleverna i årskurs 6 har fått två doser av kombinationsvaccinet mot mässling, påssjuka och röda hund. – Det är siffror som vi är mycket glada över. Sjukdomsövervakningen visar även att de flesta sjukdomarna i programmet är under god kontroll, säger Ann Lindstrand, enhetschef på Folkhälsomyndigheten. Inga oväntade biverkningar Rapporten konstaterar även att av de inrapporterade biverkningarna under 2013 är det ingenting som avviker från det förväntade. En genomgång av de inrapporterade biverkningarna visar att vaccinerna har en god säkerhetsprofil med redan kända och övergående biverkningar. De vanligaste inrapporterade biverkningarna var feber, yrsel och smärta vid injektionsstället. Fortsätt vaccinera Sjukdomskontrollen är god men det är viktigt att föräldrar fortsätter att vaccinera sina barn. Flera av de sjukdomar som ingår i det allmänna barnvaccinationsprogrammet är fortfarande relativt vanliga utomlands. Som exempel kan nämnas polioviruset som eliminerades i Sverige på 1960-talet efter att vaccinering av barn påbörjats. Viruset är dock inte utrotat i världen och därför är det viktigt att föräldrar fortsätter vaccinera sina barn, även om Sverige inte haft ett inhemskt fall av sjukdomen sedan 1977. Detsamma gäller för röda hund som enligt WHO:s definitioner är utrotat i Sverige sedan 1980-talet men där utbrott fortfarande inträffar på andra platser i världen. Fyll på som vuxen Vad många nog inte känner till är att socialstyrelsen rekommenderar påfyllnadsdoser av vissa vaccin för att man ska ha ett fortsatt skydd som vuxen. Påfyllnadsdos för stelkramp och difteri ska tas vart 20:e år för att upprätthålla långtidsskyddet och vuxna som sedan tidigare har fått grundvaccination mot polio bör fylla på med ytterligare en dos om det gått mer än 10 år sedan senaste gången.

 

Läs även: Barnvaccin ger inte autism.

               Du kan smittas av mässling vid utlandssemestern

Hela rapporten finns att läsa på Läkemedelsverkets hemsida.

Av Lisa von Garrelts
25 september, 2014

7 kommentarer

 • Av Thomasson 28 december, 2014

  Thomas.thierry@mail.com

  Hej till alla medlemmar.
  För att hantera dina nuvarande ekonomiska svårigheter är jag särskilt som ger lån till alla som behöver en
  god karaktär och kan betala utan att förstöra sina månatliga eller årliga budget.
  Jag erbjuder lån till kort, medellång och lång sikt från 5,000.00 Kr till 1000.000,00 Kr och därefter.
  Min återbetalning görs med en 3% ränta.
  Men först vill jag veta hur mycket du vill låna så jag kan skicka dig mina lånevillkor, eftersom vi verkar i euro.

  E-post: ( Thomas.thierry@mail.com )

  Sen kommer jag att vänta på din låneansökan på min brevlåda.

  Herr THOMAS THIERRY

  Vänliga hälsningar.

 • Av Mathias 5 oktober, 2014

  Skulle aldrig vaccinera mig.
  Läs detta för lite mer info om vaccin. http://www.thenhf.se/dr-suzanne-humphries-jag-foredrar-c-vitamin-och-kolloidalt-silver-i-stallet-for-vaccin/

 • Av Anonym 2 oktober, 2014

  Hur funkar influensavaccin?.
  Hur funkar influensavaccin?. Har hört att det är gratis för vissa. Är det hos husläkaren eller?

 • Av Anonym 26 september, 2014

  Om jag vill fylla på mina
  Om jag vill fylla på mina vaccin, vilket man ju tydligen ska göra. Var gör jag det? Någon som vet om man kan gå till vårdcentralen och husläkaren?

 • Av anonym 25 september, 2014

  Blir galen på folk som inte vaccinerar
  Blir galen på folk som ens funderar kring det här. Självklart ska man vaccinera. När dom där i Järna, antroposoferna, slutade vaccinera så blev det ju ett utbrott också. Är inte det bevis nog?! Snacka om ego att inte vaccinera.

 • Av Anonym 25 september, 2014

  Fast jag tycker ändå att det
  Fast jag tycker ändå att det känns läskigt att spruta i barn okända ämnen när dom är så små. Det finns ju dem som blivit jättesjuka har jag hört och det kan ju med vara farligt.

 • Av Resesugen 25 september, 2014

  Hade ingen aning om att jag
  Hade ingen aning om att jag ska fylla på vaccin. Bra att ni skrev det, nu ska jag gå till vaccinationsdoktorn och gå igenom allt. Jag har ju inte koll på när jag fick sprutor senast med det var ju många år sen, när man gick i skolan???

Comments are closed.