Patrik140polaroid

Fråga: Hej Patrik,

Det finns risker med Waran har jag just läst.  Här är min historia.

1999 fick jag en blodpropp i höger ben varefter det svullnade. Jag var då på en 1-veckas kurs med mitt arbete. Med andra ord en lite väl stillasittande vecka.


"Jag blev behandlad för detta och blev satt på Waran. Därefter gjordes det en blodutredning. Då de fastställde att jag hade protein C-brist och att de rekommenderade att jag skulle fortsätta med Waran resten av livet. Men jag gjorde inte detta utan tog bara den perioden som de först ordinerat.

Nio år därefter fick jag en propp i höger armväck efter en stillasittande 4-veckers semester i Filippinerna. Från den tiden har jag fortsatt med Waran. Det här med stillasittandet kopplar jag ihop med mina blodproppar.

Helst vill jag sluta med Waran. Vad har du för tankegångar kring detta?"

Med vänliga hälsningar Anders

___________________________________________________

Överläkare Patrik Söderberg ger svar:

Hej Anders!

"Waran är förstås ingen jättekul medicin att ta. Man är tvungen att gå på kontroller med jämna mellanrum och hålla koll på vad man äter och dricker, dessutom är det en hel del andra läkemedel som man inte bör ta samtidigt som man tar waran. Medicineringen inkräktar en hel del på friheten i livet, och det är ingen som är helt nöjd med det. Det finns dessutom en liten risk för att man ska få en blödning som kan ställa till det för en.

Jag förstår verkligen alla som tvekar över att ta waran. Å andra sidan har du oturen att ha en koagulationsrubbning som redan har givit dig proppar i djupa vener två gånger. Sannolikheten för att du kommer få flera om du inte tar någon medicin är mycket stor.

Propparna kan i värsta fall hamna i lungan och göra stor skada. Just nu är waran den medicin som är bäst utprövad, och används av miljontals människor över hela världen. Om jag vore i din situation skulle jag nog försöka intala mig att det är bättre att ta waran än att inte göra det trots allt.

Sedan är det på gång med nya mediciner som verkar lovande, står du inte ut med waranet kanske du ska fråga din behandlande läkare om det finns möjlighet att prova en annan medicin."

Bästa hälsningar Patrik

doktorn@dinamediciner.se

 

Av Dina mediciner
27 oktober, 2011

1 kommentarer

  • Av Åsa Iggström 23 augusti, 2013

    Vågar INTE sluta med Waran tabletterna !!
    Hej !! Fick en djup ventrombos i vänster ben för 1 år sedan. Har nu ätit waran i 1 år. Idag ringde dom från Waranmottagnongen och sa att jag kunde sluta ta dom. Mitt PK var denna vecka 1.8. Jag vågar nu inte sluta äta, då jag är rädd att få en till. HJÄLP !!! Hur ska jag göra ?? Tacksam för snabbt svar. Ska träffa min husläkare den 11 september o be om en koagultionsutredning.

Comments are closed.