forbundsordforande_inger_ros

Allt färre dör av sin hjärtinfarkt. Bland män. För kvinnor är prognosen inte lika bra.

- När vi nu vet hur hårt kvinnor drabbas av hjärtinfarkt måste sjukvården bli bättre på att ta hand om kvinnorna, säger Inger Ros, för Riksförbundet HjärtLung.

Fler yngre kvinnor dör i sin första hjärtinfarkt, jämfört med männen. Kvinnorna får diagnos försent och efter första infarkten får de sämre vård än sina manliga medpatienter.

- Det kan ta längre tid för kvinnor att få en kranskärlsröntgen, det tar längre tid att få komma till en hjärtintensivavdelning och man får vänta längre på en utredning, säger Johanna Berg,  Riksförbundet HjärtLungs tidning Status.

Läs mer: Symptom på hjärtinfarkt

 Av hundra kvinnor mellan 35 och 55 år som kom in till sjukhus med sin första hjärtinfarkt under perioden 2005-2010, dog fyra inom en månad. Motsvarande siffra för män var två dödsfall inom en månad efter infarkten. Det visar forskning på det svenska dödsorsaksregistret. Det är fler män totalt som insjuknar i hjärtinfarkt, men om man tittar inom gruppen män, jämfört med gruppen kvinnor, så är det högre andel kvinnor som dör. Efter att man tagit hänsyn till att kvinnorna har fler sjukdomar samtidigt är andelen kvinnor som avlider 44 procent högre.

- Att få en snabb och säker diagnos och att få kunskap om livsstilens betydelse för att förebygga hjärtinfarkt är oerhört viktigt, det får inte skilja i vården beroende på vilket kön man tillhör, säger Inger Ros, förbundsordförande för Riksförbundet HjärtLung i ett pressmeddelande.

Av redaktionen
13 februari, 2014