Högre och individanpassade strålningsdoser ökar överlevnaden för patienter med levercancer, visar en amerikanskstudie som kommer presenteras i Journal of Clinical Oncologys julinummer.

Fler överlever levercancer med högre strålningsdoser som är skräddarsydda för patienten, visar en studie från University of Michigans Cancer Center. I samma rapport föreslår forskarna att patienter med levercancer ska behandlas med höga strålningsdoser eftersom det förlänger deras överlevnad.

Under 10 år har forskarna genomfört ett flertal studier på 21 patienter. Genom att avgränsa och fokusera strålning på enbart de sjuka cellerna i levern och samtidigt spruta in cellgifter (cytostatika) direkt i levern har forskarna uppnått goda resultat. 

Utifrån resultaten utvecklar man nu en detaljerad behandlingsmetod där risken för strålningsrealterade biverkningar analyseras i förväg genom att man tar hänsyn till patientens egna förutsättningar. I beräkningarna tittar man på volymen av frisk levervävnad för att beräkna hur hög strålningsdos man kan ge den berörda patienten.

Journal of Clinical Oncology presenterar hela studien i det kommande julinumret.

 


Av Sofie Ingvarsdotter
27 maj, 2010

1 kommentarer

  • Av anonym 4 april, 2013

    Cellgift
    Jag får bara cellgift ingen strålning
    3 som blivit 5 tumörer små

Comments are closed.