Andrehanssonpolaroid250
"Hej, sedan 55-års åldern har jag börjat känna smärta i min vänstra ljumske. Smärtan blir värre när jag går längre sträckor och kan stråla ned mot vänster knä emellanåt. Jag känner mig även stelare i synnerhet på morgonen. Min mor har artros i båda sina höftleder, hon säger att det är det jag fått och att det är ärftligt stämmer detta? ISåfall vad kan man göra åt det?" Anna, 61

 Svar: Artros är en sjukdom som kan liknas med ledsvikt, där leden inte är "utsliten" utan ledbrosket har destruerats efter exempelvis ledskada, ledsjukdom eller missbildning. Men det finns även en ärftlig komponent i det hela.

Artrosen tar lång tid att utveckla och behandlingen är oftast konservativ, det vill säga sjukgymnastik hela livet och symtomatisk smärtlindring med till exempel ibumetin. I värsta fall kan ledproteskirurgi bli aktuell.

Om du vill veta om det är artros du har eller inte ställs ska du prata med din läkare. Läkaren kan antingen avgöra vad du har genom din berättelse eller genom röntgenologiskundersökning av höftleden.

Hoppas du lyckas reda ut vad du har,

hälsningar

André

___________________________________________________

 

André Hansson har sin praktik Helheten i Hammarby Sjöstad i Stockholm. Har du någon fråga om smärta, mejla till: naprapaten@dinamediciner.se .

_____________________________________________________

Av Dina mediciner
28 januari, 2011