labbratta
Ta din depression på allvar. Den kanske kan ge dig diabetes visar ny forskning.

Möss som inte har förmågan att producera seratonin, och på det viset utsätts för en sorts kemisk depression, får mindre insulinutsöndring och utvecklar snabbt diabetes typ 2.

Det visar en tvärnationell studie, där ett forskarlag som letts av Diego Walther, från Max Planck Institute of Molecular Genetics, har publicerat sina resultat i den  vetenskapliga tidskriften för biologi, PLoS, rapporterar EUs-hälsoorgan.

Seratonin är ett hormon som påverkar vårt humör. Höga nivåer ger lyckokänslor och gör det lättare att slappna av och ger en god sömn.
Både insulin och serotonin förvaras och utsöndras från bukspottskörteln som ligger i bakre delen av magen. Serotonin är en signalsubstans som behöver Tryptofan för att tillverkas, om det saknas minskar serotoninhalten i blodet. Och du mår dåligt. Nu menar forskarna att serotoninbrist också kan ge diabetes. Många av de antidepressiva medicinerna, som Sertralin, verkar genom att öka känsligheten för serotonin eller öka halterna, men om det också skulle fungera för att förebygga diabetes finns ingen forskning på. Diabetiker i dag får Metformin som påverkar blodets sockerhalt genom att påverka bukspottskörteln.

Mage och hjärna hänger ihop
, på fler sätt än forskningen ännu kunnat bevisa, det är läkare och forskare ödmjuka inför. Att serotonin är en viktig signalsubstans för hur vi mår, vet vi, men att den tillverkas i magen kanske vi inte tänker på. Kanske för detta forskningsprojekt oss ett steg närmare kunskapen om mage-hjärn och humör-relationen.

Tryptofan är en amonisyra
som kroppen inte kan tillverka själv, utan det ämnet måste komma via maten. Kött, hårdost, bananer och mjölk innehåller små mängder av Tryptofan.

Källa: Health-EU, PLoS, Wikipedia och Solunetti

Av Hanna Brodda
23 november, 2009