250xtandipack1
Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, har nu godkänt cancermedicinen Xtandi för användning redan innan cytostatikabehandling inleds. Medicinen som i dag används efter cellgiftsbehandling har visat på en rad fördelar som gör att den nu godkänts för användning även i tidigare stadier av sjukdomen.
Varje år får cirka 9 000 män i Sverige prostatacancer och 90 000 män lever idag med diagnosen. Om cancern upptäcks i tid är chanserna till ett långt och bra liv goda men om cancern har spridit sig till andra delar av kroppen kan förloppet var snabbt. Men nu kommer alltså goda nyheter för patienter med spridd prostatacancer, så kallad metastaserad kastrationsresistent prostatacancer. Läkemedlet Xtandi som i dag används efter cellgiftbehandling har nu godkänts för användning redan innan cellgiftsbehandling inleds. En stor internationell studie visar att Xtandi:

 

 • Minskar risken för spridning med 81 %
 • Skjuter upp starten av cellgiftsbehandling i upp till 17 månader
 • Minskar risken att dö med 29 % 
 • Avsevärt förbättrar livskvaliteten

 

- Vi förväntar oss nu att även svenska myndigheter skyndsamt godkänner Xtandi för denna typ av behandling så att läkemedlet kan komma prostatacancerpatienterna till godo, säger Torsten Tullberg, förbundsdirektör för Prostatacancerförbundet i ett pressmeddelande.
Av Lisa von Garrelts
10 december, 2014

2 kommentarer

 • Förebygg ohälsa
  Med kost: Lyckopen (tomat eller ketchup), rågbröd och broccoli. I övrigt varierande återhållsam kost.
  Mineraler: Magnesium, zink, kalium och D-vitamin.
  Fysik: Promenader, fysisk träning.

 • Av anonym 11 januari, 2015

  är det samma som jag fick tro
  fick diagnos livmoderhalscancer 2008, gick med i en studie med en xtra sort cellgift, kan vara denna. Fick du en miljard blåsor i huvudet, i och på näsan o nacken

Comments are closed.