För patienter som inte längre blir hjälpta av vanlig hormonbehandling finns nu en ny medicin. Nya Zytiga stoppar produktionen av manligt könshormon bättre än tidigare behandlingar.

Manligt könshormon testosteron spelar en stor roll i utvecklingen och framskridandet av sjukdomen prstatacancer. Testosteron skapas på flera ställen i kroppen och nu har en ny medicin kommit som ska hämma produktionen på alla tre platser.

Testosteron bildas i testiklarna och binjurarna, men hos patienter med
avancerad prostatacancer utsöndrar även själva tumören manligt könshormon. 

De studier som ligger till grund för godkännandet har visat att Zytiga tillsammans med kortisonpreparatet prednisolon ger en förlängd överlevnad på 4,6 månader, jämfört med placebo. Dessutom visade medicinen en smärtreducerande effekt i jämförelse med patienter som fick placebo, 44 procent upplevde en smärtlindring, mot endast 22 procent i kontrollgruppen.

- Zytiga är ett stort framsteg för möjligheten att kunna erbjuda behandling till de män, vars sjukdom har utvecklat sig till den sena fasen, säger Sten Nilsson, professor och överläkare vid Radiumhemmet, Karolinska Universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande från Janssen.


- Vi har tidigare haft mycket få behandlingsalternativ i det här stadiet av
sjukdomens utveckling, så det är goda nyheter att man nu fått fram en medicin som kan hjälpa patienterna att leva längre, ge en högre livskvalitet och minska smärtan.

 

 

Av redaktionen
12 november, 2011

2 kommentarer

 • Av Ulf S L 28 april, 2013

  ZYTIGA
  Zytiga används på vissa sjukhus idag, där landstingen /sjukhusen tar kostnaden (Malmö) efter någon ök med den italienska leverantören. Zytiga används idag framförallt då Cytostatika inte längre ger effekt. Nu testar man även Zytiga före cellgiftet, med, vad jag förstår; goda resultat och lindriga biverkningar. Zytiga skall ju stoppa produktionen av testosteron. Vantas som jag har inplanterat i armen har god effekt på testosteron produktionen, men hindrar inte att mitt PSA stiger kraftigt. Varför skall Zytiga göra detta bättre? Är det 4,6 månader kan det kvitta med den orimliga kostnaden. Familjen lider tillräckligt av min sjukdom, ska de bli ruinerade också innan min död.

 • Av ulf s 28 april, 2013

  zytiga
  Har läst att den kan fungera bra som behandling innan man sätter in cytostatika, men hur går det med kostnaden, 30000.- för 4 – 5 månader tilltalar inte mig, om det inte blir subvention.
  Vad jg förespråkar sista tiden är något, vad som helst, som får mig att må någorlunda bra, så länge som möjligt.

Comments are closed.