fiskolja
Många av de hälsoeffekter som tillskrivs Omega-3 är dåligt vetenskapligt underbyggda, tycker professor Jan Palmblad från Karolinska Institutet. Däremot finns inget som tyder på att det skulle vara skadligt att äta för mycket. "Det är inget allmänt smörjmedel för kropp och själ, utan ska betraktas som ett läkemedel", säger han.

Är det sant att man blir smartare av att äta mycket fisk? Stämmer det att Omega-3 förhindrar hjärtkärlsjukdomar? Kan fiskolja verkligen skydda mot cancer? Myter och sanningar om Omega-3 var temat när professor Jan Palmblad föreläste på Allt för hälsan-mässan i november 2011.

När han inledningsvis frågade hur många i publiken som åt Omega-3-tillskott flög majoriteten av händerna upp. Att äta fiskolja har blivit standardprocedur för många, men frågan var alltså om många gör det helt i onödan. Jan Palmblad tror det.

Men först lite bakgrund. Omega-3 är en utav många fetter som finns naturligt i kroppen och naturen. Särskilt höga halter hittar vi i fisk, alger och kräftdjur, och då framförallt i de feta sorterna som anjovis, makrill och lax. Fett är viktigt för oss bland annat eftersom fett är en viktig beståndsdel i cellernas membran. Hälften av hjärnans vävnad består av fett. Det finns också lagrat i våra fettceller för att kunna användas som energi.

Omega-3 har bland annat påståtts skydda mot hjärtkärlsjukdomar. Enligt Jan Palmblad finns det viss forskning som tyder på att ett stort fiskintag skyddar mot akut kranskärlssjukdom. Däremot går meningarna i sär om fisksyratillskott skyddar mot plötslig död i hjärtkärlsjukdom. Jan Palmgren anser därför att fiskoljan ”kanske” har effekt, men inte säkert. Inte heller finns det något som indikerar att Omega-3 skulle skydda mot förmaksflimmer, menar han.

När det gäller cancer finns det visserligen studier som visat att Omega-3 inte har en skyddande effekt.

Samtidigt finns det andra studier som kunnat se att fiskoljan minskar dödligheten hos patienter med prostatacancer. Hos vuxna med lungcancer har man också kunnat se att de får en bättre effekt av sina cytostatikabehandling om de också äter tillskott av Omega-3.

– Skulle man göra en metanalys (sammanställning av många olika studier) så tror jag att fisken skulle peka uppåt här (att det har bevisad positiv effekt), säger han. Också när det gäller de autoimmuna sjukdomarna tycker Jan Palmgren att det finns tillräckligt med vetenskapliga bevis för att säga att fiskoljan har effekt.

– Men effekterna är små, tillägger han. Detsamma gäller vid reumatoid artrit och vid depression.

Vid ADHD finns det både bra och mindre bra resultat. Men han är noga med att understryka att han inte ser någon anledning att äta tillskott av Omega-3 regelbundet om man inte tror att man behöver det.

Det ska betraktas som ett läkemedel bland andra läkemedel även om inte Läkemedelsverket gör det, säger han. Det är inget allmänt smörjmedel för kropp och själ.

– Det finns ingen evidens för att du lever längre så vad är det du vill uppnå? Har du en sjukdom? Ja, då kanske det är en annan sak, eller om du vill förhindra att få en sjukdom som finns i släkten. Tack och lov är bieffekterna milda, menar han.

Jan Palmgren tror inte att det finns något som talar för att det är farligt att äta för mycket. Eskimåerna på Grönland som åt mycket Omega-3 blödde lite lättare, säger han och sammanfattar:

– Det finns inga vetenskapliga bevis för att vi blir intelligentare av fisk och Omega-3 och inget som säger att det går bättre i plugget. Däremot kan barn få lite bättre syn - de första levnadsåren.

Av Mikaela Åkerman
23 november, 2011

5 kommentarer

 • Av Annika 1 juli, 2016

  Omega 3 av hög kvalitet
  Hej, jag kan informera om Omega 3 med krillolja av hög kvalitet, som är tillverkad enligt strikt kvalitetsprocess, som garanterar att produkten uppfyller alla EU:s kända renhetskrav för miljöföroreningar.
  Hör av dig till mig för mer info: annikaulstrup@hotmail.com

 • Av Stefan 13 januari, 2012

  Omega 3 och kakao!!!!
  Som alla vet så motverkar både omega 3 och kakao cancer på olika nivåer. Det som forskare nu har kommit fram till är att om man lyckas att komma upp i över 100.000 orac så hindrar man cancerspridning och att man då skapar cellförnyelse. Men problemet är att hitta sådana produkter. ELER INTE…
  Titta in på http://www.chocolatedreams.se och läs mer och ta del av allt det senaste inom forskning och kakao. VI HAR SÅDANA PRODUKTER….
  MVH
  Team Chocolatedreams

 • Av Elias 10 januari, 2012

  Kosttillskott av hög kvalité
  Hej

  Sannolikheten att kosttillskottet är av bra kvalité är liten, ca 80% på marknaden är håller låg kvalité. Jag äter flera kosttillskott av samma företag som jag anser håller väldigt hög kvalité, så hög kvalité att jag prioriterar detta lika högt som mat. Anledningen till att jag prioriterar är att jag studerar (inom detta ämne) och har väldigt liten inkomst. Hör av dig på elias_w_88@hotmail.com så ska jag ge dig mer information, sedan får du din egna uppfattning. Ta dig tid att lyssna och läs, jag blir förvånad om det inte är något för dig.

 • Av anonym 6 december, 2011

  Omega 3 mot cancer
  Hur ska man veta vilket tillskott som är bra och vilket som är dåligt. Jag köper mitt på apoteket, men betyder det att det är bra? Det är inte lätt att veta. Det känns i vilket fall bra.
  Jag har haft cancer och vill nu göra allt jag kan för att hjälpa min kropp att hålla sig frisk och leva länge länge.

 • Av U Fagerholm 1 december, 2011

  Bra text. Men med tanke på de
  Bra text. Men med tanke på de ringa effekterna och bieffekterna och oklarheter kring verkningsmekanismer och aktiva ämnen så är det ytterst tveksamt om de ska betraktas som läkemedel per definition. Tycker de platsar inom den kategori där de redan finns, dvs naturläkemedel/alternativmedicin.
  Ett tillägg jag skulle vilja göra är följande: ”Man anser det sannolikt att det är EPA (eicosapentaensyra) och DHA (docosahexaensyra) i fisk och fiskolja som står för de gynnsamma omega-3-fettsyreeffekterna. Den vegatabiliska formen ALA (alfa-linolensyra) som finns i produkter som margarin, vegetabiliska oljor och linfrön, och som marknadsförs med stöd av resultat för EPA och DHA, saknar däremot övertygande resultat som visar motsvarande hälsoeffekter. Sådan typ av reklam är därför rent vilseledande. Mängder av EPA och DHA i 2 liter rapsolja och margarinet på 1500 mackor är jämförbara med de man finner i en portion lax.”

Comments are closed.