linn_ulceros_kolit

Yogurt mot blödande tarm. Det låter enkelt, men för Linn som har ulcerös kolit har det varit bästa behandlingen hittills. "Det hjälper säkert inte alla, men det har varit bra för mig", säger hon.

Vid 15-års ålder fick Linn diagnosen ulcerös kolit. Det kom blod och efter ett tag slutade tarmen att fungera. Senare gjordes en omfattande operation och hela tjocktarmen togs bort.

Efter operationen var det ”hundra gånger bättre” som hon säger, men inte helt bra.

 - Jag tänkte nog att det där med kost inte kunde betyda något för mig längre, eftersom jag var för dålig, men jag köpte ändå på mig lite probiotisk yoghurt en dag. Det var väl billigt pris eller något, berättar hon och skrattar.

Redan nästa dag kände hon sig bättre. Det hade hänt något, berättar Linn. Yoghurten hon köpt var Actimel som innehåller framodlade bakterier, bland annat lactobacillus casei. Några botande effekter på sjukdomar får matvaror inte påstås ha, men för Linn fungerade det.

Ulcerös kolit är en autoimmun sjukdom. Det innebär att det egna immunförsvaret attackerar kroppens egna vävnader i magen som blir till öppna sår som blöder och ger svår smärta. Som många autoimmuna sjukdomar kommer symptomen i skov. De kan i sig ha olika orsaker, men stress, andra sjukdomar och hormoner som påverkar kroppen kan bidra till skoven.

Att man får autoimmuna sjukdomar tror forskarna lite olika om, men hygienteorin är den dominerande förklaringen. Autoimmuna sjukdomar ökar när levnadsstandarden ökar, när bakteriehalten i vår miljö minskar. Renare hem, fräschare mat och mindre att jobba med för immunförsvaret som då överreagerar på sådan som inte är farligt. Som oss själva.

Linn är 26 år i dag. Hon har haft sin sjukdom sedan ett par år före diagnosen och hon är glad att hon hittat rätt. Hennes upptäckt gjorde henne så starkt övertygad, att det senare påverkade hennes val av utbilning. Nu läser Linn nutrition på Karolinska Insitutet.

- Det är klart att den här upptäckten gjorde mig nyfiken. Nu vet jag hur mycket maten betyder för att man ska kunna leva, hur mycket den kan betyda om man inte är frisk. Det vill jag dela med mig av, säger hon.

Som många patienter med svår ulcerös kolit har Linn gått på kortisonbehandlingar. Hon hann aldrig pröva Remicade som i dag är en behandling mot ulcerös kolit, men kortisonet fungerade inget vidare för henne. Hon fick inte önskad effekt, bara de jobbiga biverkningarna. Medicinen orsakade allvarlig muskelnedbrytning, hon blev förkyld hela tiden och kroppen svullnade av ödem. Hela hennes liv påverkades eftersom hon samtidigt höll på med gymnastik på juniorelitnivå.

- Jag har varit bra nu i ett par år, jag äter mina bakterier och hoppas och tror att de ska skydda mig även i fortsättningen.

Av Hanna Brodda
19 april, 2012

2 kommentarer

  • Av anonym 22 november, 2016

    mutaflor
    I 6 år blev jag behandlad med colifom cortison. Testat allt möjligt att få stopp på blödningar. Fick för 2 månader sen mutaflor. Sen dess tar jag ingen medecin. Lever precis som förr.

  • Av Åsa 29 april, 2012

    Probi mage
    Jag har också haft en autoimmun magsjukdom i många år, crohns. När det blir sämre och jag misstänker ett nytt skov tar jag alltid bakterier. Det blir inte bra direkt men nästa dag kan jag känna att det stabiliseras och gör mindre ont. Ett riktigt skov har jag inte haft på flera år nu. Jag brukar ta probi mage tror jag dem heter. Det kan jag verkligen rekommendera.

Comments are closed.