sovprylar

 

1. Fiber- eller Kedjetäcke ser ut som ett vanligt täcke, men det är tyngre och finns mellan 4 - 12 kilo. I tester har tyngdtäcken visat sig ge en lugnare sömn och det används allt oftare inom vården för patienter med ADHD, psykoser och andra psykiatriska besvär.

Täcket omsluter kroppen och tyngden gör att lugnande hormoner frisätts och det kan hjälpa även andra med lindrigare sömnbekymmer, motorisk oro, ångest och koncentrationssvårigheter. Värt att prova. En del leverantörerna erbjuder prova på-veckor och täcket kan skickas tillbaka om inte önskad effekt uppnås. Kan i vissa fall fås på remiss som ett hjälpmedel, fråga din läkare, vårdcentral eller psykiatriker.

2. Ögonbindel håller ljuset borta. Mörker är en förutsättning för att kunna sova för många människor, även en liten strimma ljus kan förstöra sömnen enligt sömnforskarna.

När våren kommer kan ibland kroppen få för sig att det är dags att gå upp mitt i natten bara för att solen går upp. En ögonbindel är ett enkelt sätt att lura kroppen att det är mörkt utan att behöva mörkläggningsgardiner. Efter ett tag in på sommaren kan kroppen dessutom ha vant sig vid sljuset och sover bra ändå.  Mörker signalerar natt och under natten frisätts melatonin i hjärnan som är kroppens sömnhormon. När ljuset kommer trängs melatoninet undan och det kan bli omöjligt att somna eller sova vidare efter att man vaknat.

3. Öronproppar som stoppar alla ljud är underskattat. Sänggrannen som snarkar, fåglarna som sjunger på morgonkvisten eller sopbilen kör sin runda? Många blir väkta av ljud i omgivningen, bland även utan att man själv ens noterar ljuden, men sömnen är störd. Och vaknar man ordentligt av ljuden kan det vara svårt att somna om. Bättre att stänga ute ljuden helt från början.

Apoteken har öronproppar i olika storlekar och proppar spelcialgjorda för sömn.

4. Näsvidgare ger en bättre andning och mindre snarkningar och det är avgörande för en god natts sömn. Även för din käresta om det finns någon sådan i närheten. Snarkningar som leder till sömnapné, det vill säga syrebrist till hjärnan, är mycket skadligt. Förutom att det är dåligt för sömnen att snarka, kan sömnapné leda till hjärtbesvär.

5. Tryckavlastande madrass, används i vården, men går också att köpa privat. Meningen med den tryckavlastande madrassen är att den ska vårda och förebygga liggsår för den som ligger väldigt länge.

En tryckavalastande madrass lastar också av spända muskler och hjälper kroppen att slappna av. Kan till exempel hjälpa vid stressrelaterade sömnbesvär.

Vad gör du för att kunna sova bättre? Har du någon pryl som hjälper dig? Berätta här nedan!

 

 

Av redaktionen
6 maj, 2012

9 kommentarer

 • Av Estelle 7 april, 2016

  En del hälsokostaffärer säljer melatonin…
  Det finns att köpa i Sverige i en del hälsokostaffärer (så vitt jag vet bara privata butiker)
  Men de vill de inte skylta med eftersom det är olagligt och har det i skymundan.
  Du kan alltid fråga efter det (är nog bäst att säga att du vet någon som köpt det där tidigare) och se om du har tur.
  Jag har köpt det så i allafall, blev tipsad av en bekant!

 • Av Estelle 7 april, 2016

  En del hälsokostaffärer säljer melatonin…
  Det finns att köpa i Sverige i en del hälsokostaffärer (så vitt jag vet bara privata butiker)
  Men de vill de inte skylta med eftersom det är olagligt och har det i skymundan.
  Du kan alltid fråga efter det (är nog bäst att säga att du vet någon som köpt det där tidigare) och se om du har tur.
  Jag har köpt det så i allafall, blev tipsad av en bekant!

 • Av Angelica 24 februari, 2016

  Ang. Melatonin
  Jag har pratat med en läkare och ska nu på det utskrivet på recept. Så prova att prata med din läkare. Lycka till!

 • Av anonym 24 februari, 2016

  Ang. Melatonin
  Har själv provat olika sömnmediciner med blandat resultat. Imovane har slutat fungera. Men – på mitt senaste läkarbesök föreslog läkaren Melatonin och jag ska få ut det på recept. Så det ska gå den vägen också. Lycka till!

 • Av syster yster 1 juni, 2015

  sömnhjälpmedel
  Tack för många bra tips!
  Jag lyssnar på cd bok.(ej mp3, tänk på hörseln)Somnar ofta bums!

 • Av anonym 10 mars, 2015

  Kedjetäcke
  Sedan två år tillbaka har jag ett kedjetäcke som väger åtta kilo. Det fungerar fantastiskt bra och jag kommer snabbare till ro när jag lagt mig. Jag upplever det, precis som det beskrivs i texten,som om det omsluter mig.

 • Av Vitor 6 mars, 2015

  På nätet hittar man massor med melatonin
  Googla på ”köp melatonin” så får du fram en viss shopp .Hade gärna länkat direkt till en butik men då blir man avstängd här på dina mediciner.

 • Melatonin?var får man tag i det?
  Var får du tag i melatonin?Skickar du efter?Hur vet man vad man får?Eller finns det här i Sverige att få tag i
  Bettykerman

 • Av Thomas 5 juni, 2012

  Bättre med melatonin
  Sedan ett par år tillbaka tar jag melatonin i perioder. Vårarna är svårast för mig. Med melatonin i 5 mg – piller har min problem nästan försvunnit. Mitt problem är att jag har svårt att somna, eller att somna om om jag vaknar vid 3-4-tiden på natten.
  Det går ungefär lika bra med Imovane men det ska ju inte ätas under för lång tid så melatoninet är bättre på det viset. Något av de här sakerna har jag inte provat. Självklart har jag alltid helt mörkt i sovrummet och inte för varmt heller.

Comments are closed.