jil_taube_rorelsepsykolog_foto_caisa_bromberg250

Antidepressiva läkemedel kan hjälpa, menar hon, men för långvarig effekt är motion bättre. "Aktivitet på recept ska bli lika vanligt", säger Jill Taube.

Studier visar att motion är bra för den psykisk hälsan. Att röra på sig några gånger i veckan kan både lindra ångest och förebygga depression. 

- Kroppen pratar med själen när vi motionerar även om det inte är helt lätt att reda ut hur, säger Jill Taube, psykiatriker i Stockholms Läns Landsting.

Kamp mot ångest

Inom psykiatrin i Stockholm är Jill Taube känd som en eldsjäl när det gäller att sprida FaR, fysisk aktivitet på recept. I hennes bok " Själ och kropp - Rörelse för psykiskt välbefinnande" pläderar hon för motion som en viktig metod i kampen mot depression och ångest.

- Motion kan jämföras med antidepressiv medicin, åtminstone när det gäller lindrig depression och ångest. Effekten av motion verkar dessutom enligt viss forskning hålla i sig längre än den man får av medicinerna.

Hunden som rehab

Det finns även studier som visar att fysisk aktivitet tycks kunna förebygga återfall i depression bättre än antidepressiv medicin. Regelbunden motion kan dessutom lindra och förhindra kroppsliga sjukdomar och, bäst av allt, Jill Taube vet av egen erfarenhet att motion kan göra skillnad. Hon drabbades själv av en lättare depression under en tuff period i livet och kände sig trött och håglös.

Vändpunkten kom när hon började gå långa skogspromenader med hunden, vår fyrbenta vän som hennes norske kollega Egil Martinssen döpt om till träningsapparat i päls.

- Allt eftersom kroppen stärktes var det tydligt att jag också stärktes mentalt. I dag dansar jag två till tre kvällar i veckan, det är fantastiskt roligt, kan jag uppmuntra fler att börja med det så är jag nöjd.

 

Landets psykiatriker utbildas

Människor som lider av psykisk ohälsa hamnar lätt i en ond cirkel av stillasittande och osunda levnadsvanor. Jill Taube ingår numera i en grupp som ska utbilda landets psykiatriker om vikten av att arbeta med att förebygga psykisk ohälsa genom att bland annat öka dosen av fysisk aktivitet. Att ständigt fylla på med motion stärker även självförtroendet och

- En långvarig depression är ett stresstillstånd för kroppen, stressystemet är ofta påslaget heltiden. Men när man tränar så sjunker stressnivån. Hon hoppas att fler ska börja röra på kroppen för själens skull och att det snart ska anses själklart att även komma från husläkaren med ett recept på fysisk aktivitet.

- Motionera är något alla kan göra här och nu. Blodet pulserar snabbare genom kroppen, hjärnan får stimulans och man mår bra av att känna att man tar eget ansvar för sin hälsa.

Av Anna-Britta Ståhl
13 mars, 2012