aderbracksoperation_m_radiovagor_akademiska250
Många lider av svåra åderbråck, men operationerna har varit komplicerade. Nu erbjuder Akademiska sjukhuset i Uppsala en metod där kärlen bränns med radiovågor och patienter behöver varken narkos eller ryggmärgsbedövning.

När åderbråcket är omfattande och har gett besvär som eksem eller sår i området kan en operation med radiovågor vara lämplig.

– Vi opererar omkring 75 patienter årligen för åderbråck. Hittills har sex patienter opererats med den nya metoden som kommer att bli första alternativ, säger Gustaf Tegler, kärlkirurg, i ett pressmeddelande från Akademiska sjukhuset.

Den nya metoden Radiofrequency ablation innebär att den sjuka blodådern behandlas med radiovågor som ger en pulserande värme som förstör kärlväggens insida tills ådern helt skrumpnar. Operationen görs med lokalbedövning och redan 20-30 minuter efter ingreppet kan patienten gå hem.

Tidigare fick kirurgen gå in via ett snitt i ljumsken eller knävecket och dra ut den skadade venen. Den operationen krävde att patienten var sövd och återhämtningen tog längre tid.

 


Av redaktionen
27 april, 2012

1 kommentarer

  • Av Anna 30 3 maj, 2012

    Ont
    Själv har man ett som inte syns men gör ont. Har haft det sen tonåren, men sånt får man betala själv. Önskar denna metod blev tillgängling för alla med onda åderbrock.

Comments are closed.