Rätt bakterier i magen kan motverka fetma
En ny doktorsavhandling visar att råttor som fått ett dagligt intag av en mjölksyrabakterie, som fått namnet Lactobacillus plantarum HEAL19, blev smalare och fick lägre nivå av inflammation i kroppen.
– En dålig tarmflora tycks alltså trigga fetma hos råttor. På samma sätt kan en bra tarmflora dämpa risken, säger Caroline Karlsson, som lade fram sin avhandlig på institutionen för Livsmedelshygien vid Lunds Tekniska Högskola, till tidningen Forskning.
Studien gjordes genom att råttorna delades in i tre grupper. En grupp fick den nyttiga laktobacillen från födseln, den andra gruppen fick ingenting utöver samma energirika mat som de andra råttorna och den tredje gruppen råttor fick ett tillskott av Escherichia colibakterien, den som vi normalt blir sjuka av.
Caroline Karlsson kunde då konstatera att råttorna som fick den nyttiga mjölksyrabakterien gick upp betydligt mindre i vikt än övriga råttor, de fick en rikare och bättre sammansättning av de bakterier som finns naturligt i tarmen och kunde bättre hantera de skadliga bakterierna än de som bara fick mat. Den tredje gruppen råttor som fått den inflammationsskapande Escherichia coli-bakterien i dricksvattnet, utöver maten, fick en ändrad tarmflora och en ökad fettmängd.
Mjölksyrabakterier, eller probiotika som de också kallas, har inget med mjölk att göra, utan de är bakterier som visat flera olika hälsosamma effekter. Resultat från samma institution tyder också på att probiotika kan påverka immunförsvaret, lindra eksem och hjälpa mot virusinfektioner, skriver tidningen Forskning, som också nämner att bakterierna finns i mat som oliver, viss typ av syrlig yoghurt, ost och syrad mat av den typ som vi åt mycket förr innan kylskåpet kom in i våra hem.
Just den aktuella mjölksyrabakterien, Lactobacillus plantarum HEAL19, som användes i studien har hämtats från frisk tarmslemhinna på en människa. Den är patenterad men används ännu inte i någon mat eller tillskott.
Resultaten från avhandlingen publicerades nyligen i British Journal of Nutrition.
30 juni, 2011