Rätt mat gör cancer – behandlingen bättre
I Sverige drabbas årligen 50000 människor av cancer. 28000 av dessa överlever.
Enligt en studie som Världscancerfonden nyligen publicerat, kan rätt kost efter diagnosen förbättra chanserna att behandlingen lyckas. Exakt vad det är som avgör att en behandling blir framgångsrik vet man inte, inte ens efteråt, men det finns vissa detaljer som patienten kan påverkar själva.
I Sverige finns Kerstin Hultén som är dietist och folkhälsovetare. Just nu forskar hon även kring bröstcancer och skyddande faktorer i kost. Enligt henne finns det mycket man själv kan göra och äta för att må bättre och förstärka den medicinska behandlingen mot cancer. Det finns även en hel del man bör undvika, vare sig man redan har cancer eller vill förebygga det.
– Man bör ta de flesta rön med en nypa salt, men forskare har sett väldigt positiva effekter i viss kost, säger Kerstin Hultén.
Behandlingen är ofta tuff mot kroppen och även små förändringar i livstilen kan eventuellt hjälpa cellerna att klara biverkningarna och på det sättet kunna ta till sig behandlingen.
Exempel på bra mat:
- Bär: Mycket vitaminer och antioxidante.
- Lök: Skyddar mot cancer, men på vilket sätt är oklart.
- Kål: Svavlet i kålen kan skydda mot cancer.
- Broccoli: Kan ge cancerskydd.
- Gröna blad: Rikt på b-vitamin.
- Tomat: Män som äter mycket tomatprodukter kan ha ett starkare skydd mot prostatacancer
- Örter och kryddor: Mycket bra och nyttiga ämnen
- Frukt och bär: Rikt på antioxidanter och vitaminer
- Choklad: Kakao är nyttigt
- Fullkornsprodukter: Kan skydda mot bröst-, livmoder- och prostatacancer
- Fisk: Rikt på d-vitamin och omega 3-fetter, som skyddar mot cancer
Undvik:
- Rött kött: Mer än 0,5 kilo i veckan kan öka risken för tjocktarmscancer
- Charkuteriprodukter: Du ska helst undvika alla former helt: ”Hellre marmelad än skinka”, menar Kerstin Hultén.
- Salt: Salta lagom
- Alkohol: Lite grand
- Kosttillskott: Bör undvikas, särskilt om det innehåller antioxidanter. Antioxidanter är nyttigt, men endast i naturlig form. Syntetiskt kan till och med öka cancerrisken.
- Kaloririk mat: Bör helst undvikas helst
Kerstin Hultén menar att de som äter mycket frukt och grönt i mindre utsträckning rent statistiskt drabbas av cancer.
Största bakomliggande orsakerna till cancer är just vikt, kost och motion – sådant vi själva kan påverka. Men Hultén säger att det är svårt att forska i kostens påverkan mot cancer, då cancer kan finnas i kroppen i flera år utan att bryta ut.
_______________________________________________________
Cancer drabbar hänsynslöst, men några faktorer har identifierats som bidragande sett över en stor population:
1. Fel mat, övervikt och brist på motion
2. Rökning
3. Ärftlighet
4. Annat (såsom strålning och liknande)
5. Infektion, sår och vävnadsskador
9 november, 2009
4 kommentarer
Comments are closed.
Absolut inte! Socker och
Absolut inte! Socker och kolhydrater tillsammans med en plantbaserd kost är det bästa du kan äta för att undvika bland annat cancer, diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Det du ska akta dig för är animaliska produkter så som kött, kyckling och mejeriprodukter. Kolla ”What the health” så kommer du förstå.
Kolhydrater socker
Om det redan finns cancer bör man definitivt undvika socker; därmed också frukt! LCHF diet förespråkas, men uteslut rött kött
Läs boken Anticancer av David
Läs boken Anticancer av David Servan-Schreiber, där finns alla studier och metanalyser refererade.
Var hittar jag meta-analysen?
Var hittar jag meta-analysen?