morotter_Magnus_Hjalmarson_Neideman_Scanpix450
Här är ett recept på syrade morötter. Det ser lite jobbigt ut, men det är det värt.

Syrade grönsaker innehåller lactobacillus. Det är en bakterie som skyddar mot allt möjligt, bland annat uppblåst mage och allergi. Läs mer här.


Du behöver en tvåliters glasburk, gummiring, plastlock, och en liten glasburk.

Ingredienser:

  • 1 1/2 kg morot, skalad vikt
  • 200 gram gul lök, ansad och skalad vikt
  • 25 gram salt (utan jod)
  • 2 cm pepparrot, skalad (i tunna skivor)
  • 3 lagerblad

  • Saltlag:
  • 1 l vatten
  • 15 gram salt (utan jod)
1. Koka upp salt och vatten till lagen i en katstrull utan lock. Låt svalna och kyl ned. Diska glasburkar, plastlock och gummiring i hett vatten. Förbered kryddor och grönsaker.
 
2. Strimla morötterna grovt eller skär dem i slantar, gärna med matberedare. Pröva gärna båda i separat omgångar. Skär löken i små klyftor.


3. Ta fram en rejäl bunke i rostfritt och varva morötter samt salt. Mellan varje varv pressa ihop med knytnävarna. För att skydda händerna, och grönsakerna, är små plastpåsar över till hjälp. När allt är i byttan pressa ordentligt med knytnävarna. Syftet är att få ut saften men det är inte lika lätt som ur vitkål.

 
4. Sätt byttan i en stor plastpåse och låt stå en timme.


5. Flytta över morötterna till glasburken (häll över all vätska) och varva med gul lök pepparrot och lagerblad. Överst läggs ett så stort tillklippt plastlock som möjligt. Placera en liten glasburk i lämplig storlek ovanpå som lätt press. Om vätskan inte täcker morötterna; fyll på med det kokta saltvattnet. Stäng glasburkens lock försiktigt och spänn åt haken. Klistra på en tejpbit där du skriver datum. Bra att ha som kom-ihåg-lapp.


6. Placera glasburken i en rejäl plastkasse, eventuellt med en tidning i botten. Placera i rumstemperatur (18-20°C) tio dagar, helst mörkt. Kontrollera vattennivån då och då.
 
7. Placera därefter burken i kylskåpet (1-8°C). Här ska den stå helst 6 veckor innan den kan konsumeras. Även under denna tid ska vattennivån kontrolleras regelbundet. Receptet kommer från bloggaren Taffel
 
 
Av dmadmin
20 september, 2010