Läkemedelsverket misstänkte preparatet Redux för att innehålla otillåtna läkemedelsubstanser. Analysen friade preparatet.

Läkemedelsverket har granskat preparatet Redux Retinalin som säljs som viktminskningshjälp på nätet, enligt ett pressmeddelande.

Innehållsdeklarationen visade sig stämma och preparatet räknas som kosttillskott, det var inga otillåtna substanser i pillren.

Under 90-talet såldes ett läkemedel mot fetma under namnet Redux och det väckte intresset hos personalen på myndigheten. Efter en förfrågan till allmänheten att skicka in burkar för analys, kom tre burkar med Redux in. Innehållet analyserades och visade sig innehålla ungefär det som står på innehållsdeklarationen, det vill säga arginin (en aminosyra som finns naturligt i kroppen, men också i tex kött och nötter), grönt te, koffein och cayennepeppar. Om de fann ginseng eller inte framgår inte av rapporten, men de letade sannolikt inte efter det heller.

De ämnen de letade efter var amfetamin, efedrin, pseudoefedrin, fenfluramin, forskolin, synefrin, sibutramin, ribonabant och orlistat, ämnen som har, eller fortfarande används, i läkemedel mot fetma.

Det gamla läkemedlet Redux som fanns för 20 år sedan, som innehöll dexfenfluramin, drogs in på grund av allvarliga biverkningar.

Livsmedelsverket, Läkemedelsverket, tullen och polisen för en ständig kamp mot de farliga, ibland livsfarliga, preparat som säljs helt öppet på internet. Redux tillhörde inte den kategorin visade det sig.

 

 


Av Hanna Brodda
13 april, 2011