langdskid_Scanpix_Kleiven_Paul250

Två och en halv timmes rörelse i veckan räcker för att förebygga flera cancersorter, visar forskning som sammanställts av Världshälsoorganisationen, WHO. Det kan betyda lika mycket som vikt, alkoholkonsumtion och rökning.

Rörelse. Att röra på kroppen är en av de enskilt viktigaste faktorerna du själv kan påverka när det handlar om att undvika cancer.

Det kan låta som magi, men forskarna är många av de biologiska sambanden på spåren. I boken Fyss sammanfattar svenska och norska forskare det man vet i dag.

När kroppen skakas om, svettas lite och hjärtat börjar pumpa runt blodet lite snabbare händer flera saker. Cellernas energiomsättning ökar, hormonerna påverkas, signalsubstanserna reagerar, kroppens eget upptag av insulin blir känsligare, prostaglandiner, leptiner och proteiner reagerar, immunförsvaret aktiveras, fler mördarceller skapas och DNA repareras. De felaktikt delade cancercellerna städas bort och slutar att sprida sig. De friska cellerna får en bättre miljö att dela sig i. Allt det bidrar till att stoppa cancerns framfart.

Över en miljon människor dör varje år i bröst- eller tarmcancer i världen. Att röra på sig halverar risken att insjukna. En timme per vecka för barnen mellan 5-17 år och för vuxna gäller minst 150 minuters fysisk aktivitet för att få den cancerförebyggande effekten. I Fyss är rekommendationen att röra på sig i fyra timmar, eller minst en halvtimme per dag, men intensiteten kan då vara ännu lite lägre.

Promenader, skidåkning eller städning istället för springa-lunka-gå-pass som är WHOs rekommendation. 

Antalet cancerfall har ökat med 80 procent på femtio år, enligt norska Cancerregistret. Det beror delvis på att vi lever längre och hinner få cancer, men det är också så att fler unga få cancer. Stillasittande liv är en orsak till det, skriver Inger Thune, överläkare vid Ullevåls universitetssjukhus, i artikeln i Fyss.

Även WHO rankar ett liv i stillhet som fullkomligt livsfarligt.

- Fysisk inaktivitet är den fjärde största riskfaktorn för tidig död i hela världen, med 31 procent människor som inte är fysiskt aktiva, säger Ala Alwan, läkare och forskare för WHO.


Av Hanna Brodda
23 februari, 2011