vitlok440
Kvinnor som äter mycket torkad frukt och vitlök har mindre risk att föda förtidigt och därmed minskar risken för många av de skador som kan uppstå vid förtidsbörd, visar en studie vid Göteborgs universitet.

Nästan 20 000 gravida kvinnor har ingått i studien om förtidsbörd. Slutsatsen är att de kvinnor som ätit mer vitlök än genomsnittet hade 30 procents mindre risk att föda för tidigt, särskilt de som ätit mycket vitlök i början av sin graviditet. De kvinnor som åt mycket torkad frukt, framför allt russin, mot slutet av sin graviditet, löpte 40 procents mindre risk att förlossningen startade för tidigt.

– Vitlökens effekt är särskilt intressant, men än så länge tycker jag att det är för tidigt att ändra kostråden till gravida. Det krävs fler studier, säger Bo Jacobsson, professor vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.

Orsaken till förtidsbörd är ofta infektioner, och forskarna tror är att det är de antibakteriella ämnen som både vitlök och torkad frukt innehåller som skyddar under graviditeten.

– Vi har sett i andra studier att kvinnornas kostvanor påverkar graviditetslängden. Nu kan vi gå vidare och testa vår hypotes att det finns särskilda ämnen i kosten som kan förebygga förtidsbörd, genom att studera de bakomliggande mekanismerna, säger Bo Jacobsson i pressmeddelandet.

Av redaktionen
8 oktober, 2013

1 kommentarer

  • Av Karl Rasmus 10 mars, 2014

    vitlök ger en boost
    det finns särskilda ämnen i kosten som kan förebygga förtidsbörd, genom att studera de bakomliggande mekanismerna, säger Bo Jacobsson i pressmeddelandet. nätapotek http://www.24apoteket.com

Comments are closed.