447541_82796162
Kosttillskottens vara eller inte vara, är en återkommande fråga. På en konferens anordnad av Karolinska Institutet redde några av Sveriges främsta forskare Håkan Melhus och Karl Michaëlsson ut frågetecknen kring tillskotten vitamin A och D.

Numera får vi vitamintillskott lite då och då, konstaterar Håkan Melhus, professor i klinisk farmakologi vid Uppsala universitet och ortopedkirurgen Karl Michaëlsson vid Uppsala kliniska forskningscentrum.

Alltifrån vitamin water till margarin är berikat med extra vitaminer och mineraler. Det tar lång tid att se mikronäringsämnenas effekter och verkan på hälsan, speciellt som många av vitaminerna är fettlösliga och lagras i kroppen. 1998 publicerade forskarduon sin första studie som visade att koncentrerade doser av vitamin A (retinol) ökar risken för benbrott och benskörhet. Ett resultat som senare bekräftades av forskare på Harvard University i USA.

-Sverige ligger i topp på världslistan över benskörhet och är samtidigt ett av de flitigaste länderna på att berika livsmedel med A-vitamin, säger Håkan Melhus.

Det tog många år innan Håkan Melhus och Karl Michaëlsson larmrapport togs på allvar.

-Tolv år närmare bestämt, konstaterar Håkan Melhus och säger att doserna av vitamin A äntligen har reducerats i kosttillskott, lättmejeriprodukter och margarin.

Till skillnad från vitamin A, är forskarna överens om att vitamin D är ett bra tillskott.

-Med tanke på att främsta källan till D-vitamin är solljus är brist på vitaminen ett faktum i vårt nordliga land, säger Karl Michaëlsson.

D-vitamin kan skydda mot benskörhet, cancer och infarkter. Kosttillskottet ger starka tänder och minskar dödligheten.

Edward Giovannucci, forskare på Harvard Health and Medical School, Boston, USA, säger att tillskott av vitamin D bland annat motverkar uppkomsten av cancer i bröst, tjocktarm, ändtarm, livmoder, äggstockar och prostata. Förutom att D-vitamin rekommenderas som kosttillskott, är rikligt solljus en gedigen källa, i brist på sol och piller kan vi även äta fet fisk, ägg eller kantareller.

Rekommenderade dagliga doser för kvinnor och män är cirka 7,5 mikrogram D-vitamin per dag. Gravida och ammande däremot behöver upp till 10 mikrogram per dag.

Av Sofie Ingvarsdotter
1 juni, 2010

1 kommentarer

Comments are closed.