sparade_aggcancer
När Stinne Holm Bergholdt i Danmark bestämde sig för att spara sina ägg och operera in dem efter sin cancerbehandling för sex år sedan var hon först i världen. Nu är hon mamma till två döttrar.

Allt fler kvinnor räddar undan ägg innan de genomgår gynekologisk cancerbehandling. 

Först i världen att göra en äggtransplantation var Stinne Holm Bergholdt som fick diagnosen cancer när hon var 27 år. Innan operationen frågade hon om behandlingen skulle kunna minska hennes chanser att bli gravid och fick svaret att det skulle den absolut göra. Hennes tumör var på ett sådan ställe att när den celldödande strålningen skulle döda cancercellerna skulle den också förstöra en del av den omkringliggande vävnaden, inklusive hennes ägg.

I stället bad hon läkarna att ta ut äggen under behandlingen och sedan operera in dem igen.

Ett par år senare blev Stinne Holm Bergholdt först i världen med att bli mamma med transplanterade ägg efter en omfattande gynekologisk cancerbehandling.

För två år sedan blev hon och hennes man Flemming Holm Bergholdt omskrivna i tidningarna när de berättade att fått två döttrar.

Detaljer kring ingreppet publicerades i webbupplagan av Human Reproduktion 2010. 

I Sverige kan kvinnor i dag få hjälp med att spara obefruktade ägg på flera sjukhus och kliniker. Även män som ska gå igenom cancerbehandling kan spara spermier. Prata med din läkare om var du ska vända dig.

Av redaktionen
4 maj, 2012