x64-001
Efter alla rapporter om farliga implantat är efterfrågan stor på nya säkrare metoder. Hetast nu är det mest logiska av alla material. Det egna fettet.

- Det finns plastikkirurger i USA som vägrar att jobba med några andra material, säger Thomas Biggs, plastikkirug och en av uppfinnarna till gamla sortens silikoninlägg.

Många kvinnor har nog tänkt tanken. Fettet som hänger runt magen eller hoppar mellan låren skulle väl kunna fylla ut detvå påsar utanpå lungorna som ändå är gjorda för att lagra extrafett. Men att punktbanta går inte, ännu mindre att punkt-gå up i vikt. Fram till nu. Nu har plastikkirurgindustrin hörsammat efterfrågan.

- Jag har blivit kär i fettransplantationer, säger Thomas Biggs. Det blir ett lite större ingrepp, men resultatet bir väldigt bra. Läkningsprocessen förkortas och komplikationerna minskas, säger han.

Att transplantera fett från den egna kroppen är inte helt enkelt. Dels blir det redan till en början två operationer och två ingrepp i kroppen, istället för en. Fettet ska sugas ut på ett ställe och sedan sprutas in. Där i mellan ska det renas och förberedas för att passa på det nya stället. Dessutom ska det nya stället förberedas för att kunna ta emot fettet. När det gäller bröst ska huden först spännas ut och bli få den önskade storleken.

Fettransplantationer används för bröstförstoringar, men också vid rekonstruktioner efter canceroperationer. Och som fillers och utslätare i ansiktet. Runt ögon, i pannans rynkor och för att fylla ut insjunkna kinder.

Kroppsfett är inte innehållslös materia som man tidigare trodde. Kroppens fett innehåller både hormoner och stamceller som påverkar och samverkar med kroppen på flera sätt. En sådan sak är fertilitet, både för mycket och för lite fett kan leda till svårigheter att skaffa barn. En annan är hunger. Fettet i sig kan signalera till kroppen att äta mer.

Upptäckten av embryonal-liknande stamceller i fettet har revolutionerat hela stamcellsforskningen. Hemligheten med stamceller är att de kan flyttas till ett annat ställe i kroppen och där transformeras och bygga upp delar som är förstörda. Det har blivit en viktig pusselbit för cancerforskningen, men också som behandling efter till exempel hjärnskador. Och nu skönhetsindustrin.

- Vi har sett att stamcellerna påverkar utseendet på lång sikt, det är alltså inte bra ett utfyllnadsmaterial, huden kan verkligen föryngras, säger Per Hedén, docent och medgrundare till Akademikliniken i Stockholm.

Transplantationer görs bara från den egna kroppen. Att transplantera fett från någon annan kräver immunförsvarssänkande mediciner i åratal och en sådan operation är alltid förenat med stora risker, risker som man inte är beredd att ta för att förbättra ett utseende.

Om nu fettet är laddat med massa hormoner och stamceller, kan man vara säker på att de inte ställer till problem på det nya stället?

- Ja, det kan man, fettet tillhör ju ändå den egna kroppen och ändras inte för att det flyttas. Utmaningen är att fettet ska vara kvar och inte absorberas efter flytten, förklarar Per Hedén. Då kan ytterligare operation krävas.

 

Av Hanna Brodda
27 juni, 2012

2 kommentarer

 • Av anonym 14 april, 2014

  Man behöver inte operera sig 2.
  Rätt ordination: Införskaffa rätt självkänsla medelst rätt bekanta och rätt humanistisk stimulans så blir du själsligt botad på rätt sätt. Gör om gör rätt.

 • Av Anne22 24 februari, 2014

  Man behöver inte operera sig
  Det finns andra metoder att få större bröst utan att behöva genomgå en riskfylld operation.

  Se denna sida http://www.storrebrost.nu

Comments are closed.