facetiteForeefter450

En sond som värmer bort gammal vävnad. Med mikrovågsteknik ska rynkor kunna tas bort på ett enklare och snabbare sätt än kirurgi.

"Det måste fortfarande utföras av en kirurg, men läkningsprocessen går snabbare", säger Ulf Bertheim.

Metoden har fått namnet Facetite och de första att erbjuda det i Sverige är Elmroskliniken i Umeå. Istället för kniv, nål och tråd, använder kirurgen en metod som bränner under huden.

- Resultatet är att huden blir minskar i omfång. Överflödig vätska försvinner, huden krymper och stramas upp utan blödning, berättar Ulf Bertheim, plastikkirurg vid Elmroskliniken.

Tekniken är egentligen gammal, men användningsområdet är nytt. Den värmande effekten kommer från radiofrekvensvågor, eller mikroradiovågor, som länge använts inom precisionskirurgin. Bland annat vid förstorad prostata, operation av halsmandlar eller bihålebesvär. Elmroskliniken gör även snarkoperationer med liknande teknik. Värmen regleras beroende på ingrepp. Vid högre temperaturer kan delar skäras bort, men när det är huden som ska korrigeras räcker det med cirka 40 grader. Det som händer då är att vävnad skrumpnar ihop och värmen gör samtidigt att kärlen sluts och koagulerar i samma stund de behandlas.

Finns någon risk att det blir ojämt?

- Nej, jag använder ett protokoll för att få exakt symmetrisk effekt. Jag använder samma värme på båda sidorna och mäter hela tiden för att få samma tjocklek på båda sidorna.

Gör det ont?

- Nej, faktum är att jag brukar skicka med patienterna smärtstillande att använda första dygnet, men många tar inte ens dem, säger han.

Hur lång tid tar det att läka?

- Efteråt är man svullen ett tag. Effekten kommer direkt med en cirka 20 procentig uppstramning av huden. Därefter sker en ytterligare uppstramning och förändring under de påföljande 6 månaderna innan man ser slutresultatet, säger Ulf Bertheim.

Face tite görs genom att en uppvärmd sticka, eller sond, förs in under huden. Det blir ett minimalt hål som sedan läker av sig själv. Värmen kommer från mikrovågor som gör att bindvävstrådarna förkortas och stimuleras till nybildning. Tekniken används bland annat för att ta bort hängande kinder eller rynkor mellan ögonbrynen och överflödig hud. Patienten behöver inte sövas eller stanna över natten. Ingreppet kan göras med lokalbedövning. Efteråt kan det synas en rodnad eller viss svullnad, men det går över på ett par dagar, enligt Ulf Bertheim.

Metoden går också att använda för fettreducering på avgränsade områden, det kallas då Bodytite.

Vet man något vad som händer på lång sikt?

- Egentligen inte, men metoden har används sedan 70-talet, även om användningsområdet delvis är nytt. Det har visats att huden läker mycket fint.

När kan det passa att genomgå Facetite?

- Från 40 och upp till 70-års ålder.

Funderar du på Facetite-behandling ska du se till att den kirurg du väljer har lärt sig metoden ordentligt och att du inte är en av de första patienterna som blir behandlad av henne eller honom. Ett generellt råd journalisten Anna Bäsén ger i boken Allt du behöver veta om skönhetsingrepp är också att se till att läkaren har specialistkompetens i rekonstruktiv plastikkirurgi och är medlem i Svensk plastikkirurgisk förening. Radiofrekvens används ibland ovanpå huden. Det menar Ulf Bertheim är ett felaktigt sätt att använda tekniken.

- Det kan inte ge någon som helst effekt. Eller, huden får en mild brännskad och av det blir man svullen och ser slätare ut, men det ger tyvärr ingen effekt på lång sikt.

Av Hanna Brodda
11 oktober, 2011

3 kommentarer

 • Av anonym 30 september, 2016

  Jag är förstörd resten av mitt liv!
  Det är över fyra år sedan jag gjorde ingreppet.Jag har ihopdragningar, nervpåverkan varje dag över höger öga.
  Jag har tappat känsel på vänster underläpp. Hela pannan är gropig och drar ihop sig med nya veck. Gör det inte!

 • Av anonym 12 april, 2014

  GÖr det inte. JAG HAR STORA
  GÖr det inte. JAG HAR STORA SKADOR I HELA ANSIKTET EFTR DETTA INGREPP FÖR DRYGT TVÅ ÅR SEDAN. ÄR BEDÖVAD HELA MUNNEN OCH KINDERNA.
  VID KONSULTATIONEN FICK JAG INTE NÅGON INFORMATION OM ATT DET FANNS STORA RISKER OCH ATT METODEN INTE VAR SÅ BEPRÖVAD.

 • Facetite kanske skulle hjälpa
  Hur ont gör det? Någon här som provat?

Comments are closed.