Vissa behandlingar hjälper en del av kvinnorna med bröstcancer, medan andra inte påverkar alls.

Nu kan ett enkelt blodprov visa vägen till rätt behandling. Snabbt, innan tumören tar över.

Det har hittills varit som rysk roulette. Alla vet att det är ont om tid, ändå har läkaren varit tvungen att i blindo testa olika behandlingar för att se vilken som fungerar just för den patienten.

Nu kan ett enkelt blodprov tidigt visa vilken effekt på tumören den valda behandlingen har. Det är forskare på Karolinska Institutet och Radiumhemmet som visat att det går att mäta genom att titta på tillväxthastigheten i tumören.

- Att man genom att analysera tillväxthastighet i ett blodprov kan erhålla ny, värdefull klinisk information om patienters risk och förutsättningar att svara på behandling är viktigt. Genom Divitum finns det en möjlighet att hitta patienter med hög risk för progress och denna grupp av patienter kräver möjligen mera intensiv eller annan behandling, säger Thomas Hatschek, huvudprövare för studien, docent och överläkare vid Radiumhemmet i ett pressmeddelande.

Studien kallas TEX och i den ingick 287 kvinnor med bröstcancer som behandlades med två olika typer av cytostatika. Testet Divitum analyserade celldelningshastigheten i ett vanligt blodprov taget innan behandling. Oavsett behandling förutsåg testet i studien vilka grupper av patienter som skulle svara på behandling eller ej. Det var inga stora skillnander mellan vilken cytostatika som patienterna fick, däremot var det ungefär hälften som svarade bättre på den ena eller den andra. Hos var tionde kvinna försvann tumören helt.
Av redaktionen
23 maj, 2013

3 kommentarer

 • Av Donna Mia 11 juli, 2014

  Hormonbehandling?
  Jag har opererats för bröstcancer en liten (14 mm )medelagressiv tumör utan spridning till portvaktskörtlarna. Jag skall strålas 3 v och äta Tamoxifen i fem år. Jag är ännu inte i klimakteriet och är rädd för de biverkningar som finns . Snälla berätta hur det varit för er… Känner att jag inte hittar information mot bara för 🙁 stödet som fanns vid diagnosen är borta om man ifrågasätter . Jag äter en holistisk kost . Vegetariskt, raw och endast kyckling och fisk. Gör juicer och stoppar inte i mig socker i annan form än frukt . Inget mjöl och ingen mjölk… Vem vet mer och kan ge mig lite mer info?

 • I Uppsala har man sen(enligt
  I Uppsala har man sen(enligt en onk.läkare) jan 2013 gett Tamoxifen i 5+5 år. Jag var under 40 år när jag fick min första bc. Jag slutade m tamoxifen i juli förra året. Har nu fått återfall i bc. Kolla m läkaren om du känner dig osäker och ”utregistrerad”

 • Vill oxå vara med!
  Nu har det snart passerat fem år sedan jag drabbades av bröstcancer. Genomgick operation, cellgifter och strålning. Hade en spridning i portvaktskörteln så jag har tagit bort alla körtlar i min vänstra armhålan, men i dessa visade det ingen cancer. Nu har jag alltså ätit mina tamoxifen i fem år och fick för ett tag sen ett brev från sjukhuset om att det nu var bara att sluta med min medicinering. Men jag känner nu en oerhörd frustration att inte få prata med en läkare om den nya forskningen! Har läst att man i vissa fall förordar fortsatt medicinering. jag fick min cancer när jag var 47 år och hade inte hamnat i klimakteriet. Vad händer om jag fortfarande inte gjort det? jag har så otroligt många frågor och det känns så snopet att bara få ett brev där de säger åt mig att sluta med min Tamoxifen. Jag vill oxå vara med i ”det nya tänket” och dra nytta av ny forskning. Känner mig orolig och faktiskt lite bortglömd. Vill göra allt och veta allt för att inte drabbas av återfall, men nu det känns som man måste strida och vara besvärlig för att få den hjälp som borde vara självklar! fler som känner som jag? tar gärna tips o råd!

Comments are closed.