traning_elin_monell_promenad_scanpix

Rör dig mer varje dag, lite varje timme och allt vad du kan i tre minuter i veckan.

Det är träning som förlänger livet.

I Vetenskapens Värld på Svt visades i slutet på september ett inslag om ny forskning som tar död på många träningsmyter.

Att träna stenhårt tre eller fyra timmar i veckan anser de flesta vore en lämplig träningsdos. Det kan vara helt fel, enligt brittisk forskning. I alla fall om de övriga timmarna i veckan är stillasittande.

- Stillsittandet tar död på oss, så är det, förklarar forskaren Jamie Timmons, professor i åldrandets biologi vid Loughborough universitetet i Storbritannien.

Varje gång vi rör oss, reser på oss för att gå på toaletten eller ta en kopp kaffe händer saker med vår kropp. Cellerna vaknar till, ämnesomsättningen kommer igång och kroppens muskler känner att de behövs. Ny forskning visar också att insulinkänsligheten ökar, att kroppens vener blir mjukare och inflammatoriska tillståndet minskar. Kort sagt, det som ger långt liv blir bättre på alla punkter.

Om rörelsen hålls i gång i mer än en timme är kroppen nästan vaccinerad mot den typen av hjärtinfarkt som är kopplad till stor mage och högt blodtryck under ett helt dygn.

För att förbättra konditionen behövs lite mer. En studie på Loughborough universitetet visar att det är tråning i tre minuter i veckan på hjärtats maxkapacitet räcker för att ge resultat. De tre minutrarna ska delas upp på tre dagar och varje minut ska delas upp i 20 sekunder av träning och sedan andhämtning i mellan.

Olika människor svarar olika på olika träning, det är olika mellan könen men också generna. Det finns så kallade "high responders" och "low responders".Vissa får inte bättre syreupptagningsförmåga hur de än tränar, menlåter de bli rörelse får de andra problem.

Vill de som svarar dåligt på träning ändå undvika övervikt, höga blodfetter och diabetes kan de alltså träna enligt treminuters-metoden. Tre minuter är allt som behövs för att musklerna ska tro att de behövs och de ökar sin förbränning av glykogen och kroppens mottagare för insulin ökar. BResultatet av tre minuters träning är alltså viktnedgång, minskade blodfetter och lägre halt av socker i blodet.

Gör så här: 1. Slutsatsen som forskarna i drog i programmet är att du ska röra på dig varje halvtimme. 2. Ta längre promenader ett par gånger i veckan. 3. Spring eller cykla absolut max vid tre tillfällen i veckan i sammanlagt en minut uppdelat på tre 20 sekunders-pass.

Programmet från Svts Vetenskapsredaktion är tyvärr inte kvar, men här är ett inslag från Sanpix som visar nyttan med lugnare träningsformer:
Av redaktionen
15 oktober, 2012