Plötslig död på grund av pulsåderbråck kan eventuellt förhindras med vanlig astmamedicin.

Helt normal ena sekunden och döende i nästa. Så brukar förloppet bli när en människa drabbas av pulsåderbråck, när något kärl, ofta den stora aortan, i kroppen går sönder eller får en kraftig utbuktning. Det är ibland ärftligt, ibland livsstilrelaterat men kan också drabba vem som helst. För en tid sedan rapporterade media om att hälso- och lågkolhydrat-förespråkaren Fredrik Paulun drabbats av en lindrig variant medan han låg i bänkpressen på gymmet.

Den enda behandlingsmöjlighet hittills har varit operation, akut eller när utbuktningen upptäckts. Nu kan professor Jesper Haeggström och hans medarbetare vid Karolinska Institutet möjligen vara en annan lösning på spåren.

Vanlig astmamedicin.

- Dessa astmaläkemedel är både effektiva och säkra och man borde snabbt kunna pröva om de gör nytta vid pulsåderbråck, säger Jesper Haeggström i ett pressmeddelande från Karolinska Institutet.

Pulsåderbråck beror oftast på en kronisk inflammation där ett stort antal signalmolekyler deltar. Detta leder till aktivering av enzymer som långsamt bryter ner proteiner och bindvävens olika komponenter i kärlväggen, vilket bidrar till sjukdomens utveckling och att kärlväggen kan brista. Vanlig astmamedicin bidrar till att minska inflammationen genom att cysteinyl-leukotrienerna blockeras och de skadliga metalloproteaserna slutar att frisättas.

Pulsåderbråck, eller aneurysm som det också kallas,  är vanligare bland män över 60 år, men även kvinnor drabbas, då i regel senare i livet. I flera landsting i Sverige pågår screening, det vill säga massundersökningar med hjälp av ultraljudsundersökningar av alla män över 65 år för att upptäcka pulsåderbråck i tid.

Resultaten av forskningen hittills publicerades i veckan i den amerikanska vetenskapliga tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences.

Övriga källor: Vårdguiden

Av Dina mediciner
19 november, 2010