Förmaksflimmer är en folksjukdom, men många går obehandlade eftersom medicinen Waran är en farlig medicin i sig. Snart kommer en nytt piller utan allvarliga biverkningar.

Stark ersättare Cirka 75 000 människor äter Waran mot sina förmaksflimmer. Waran räddar liv, men det är en krävande behandling.

Waran toppar listan över läkemedel med flest anmälda biverkningar, den farligaste är hjärnblödning. Det är också en medicin som är svårinställd och kräver blodprover, minst en gång i månaden.Många patienter får gå och ta blodprov varje vecka.

Den nya medicinen Dabigatran har en fast dos som ställs in och ger färre biverkningar än sin föregångare. Den ger även ett bättre skydd mot blodproppar, det som förmaksflimmer i värsta fall kan leda till.

Blodproppar och förmaksflimmer är en folksjukdom, man räknar med att över 100 000 är drabbade. Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige när folk dör i förtid och förmaksflimmer är mycket farligt.

- Många har förmaksflimmer, även unga, men man vill inte alltid medicinera i dag eftersom biverkningarna är farliga, säger Jonas Oldberg. Många som äter Waran är rädda för att dricka alkohol.

Hur fungerar Dabigratan med alkohol?

- Vi ska titta på det, men det har vi ännu inte hunnit göra, det är enormt mycket data att gå igenom. Undersökningen är gjord på 18 000 patienter i 44 olika länder, däribland Sverige. Dabigratan kan vara godkänt för behandling mot hjärtsjukdomar tidigast om ett år. I dag finns det bara som godkänt för korttidsbehandling efter operationer.

Av Hanna Brodda
3 september, 2009

14 kommentarer

 • Enzym
  För ca 10 år sedan fick en god vän från USA (då ca 55 årig kvinna) en hjärtinfarkt och behövde operera hjärtat eftersom det var mer eller mindre helt igensatt (blodet kom inte igenom så lätt). Min väns dotter sökte då på nätet efter alternativ som inte krävde oeration. Dottern fann ett enzym som använts i många år i några länder och fick sin mamma at att det under tre månader. Efter tre månader konstaterade läkarna att ingen operation krävdes – hennes ådror var rena! Jag har därefter tagit detta enzym själv (finns inte i Sverige) under flera år i rent förebyggande syfte. Är detta en bluff? Eller varför skrivs det aldrig om detta enzum i Sverige? Läkemedelsbolagen skulle självklart inte tycka om ifall detta spreds – ifall enzymet fungerar. http://serrapeptase.info/

 • Av Caspern 14 april, 2015

  Waran farlig?
  Jag böt hjärtklaff 2012 vid 72 års ålder. Jag sattes först på Trombyl men man böt efter ett år till Waran och jag går 1-2 gånger i månaden för nytt p/k.
  Mina största problem har jag haft med livsfarliga statinerna Atorvastatin, Simvastatin och Crestor.
  Min halspulsåder är igenslaggad till 80 procent.
  Jag skulle vilja få kontakt med någon som sitter i samma båt som jag för att utbyta erfarenheter och andra tips. I stället för statiner satte man mig på havregrynsgröt.
  privatkalle@comhem.se

 • Av vetekatten 21 juli, 2014

  waran
  hej…fått en propp i vaden för en månad sedan..och äter waran..jag tycker min kropp ändrats..mensen har försvunnit enorm trötthet känner mig uppsvullen molnande värk som mensvärk.någon som känner igen sig.

 • Av AnnaSol 7 mars, 2014

  Hej.
  Tack för att du delar med dig.
  Jag har varit med om samma sak som dig och vill gärna ha mejlkontakt. även om det finns andra som varit med om liknande ,
  anna_solem@hotmail.com

  Hoppas du ser detta. Vet inte hur man kan få kontakt annars.
  Mvh Avna

 • Av AnnaSol 6 mars, 2014

  Kontakt
  Jag har gjort samma sak och vill gärna ha kontakt med dig

  anna_solem@hotmail.com

 • Av Självrespekt 4 januari, 2014

  Waran
  Hej!
  Jag är 46 år i väldigt god form med Waran sedan min stora Hjärtoperation Mars 2011.
  Visste inte att min Stora kroppspulsåder Aorta, från Hjärtat hade utvidgat sig så att det var risk att den kunde brista.
  Mådde väldigt bra och helt utan symtom.
  Att jag var så nära döden, kom fram när det hände en liten olycka. En ung man cyklade på mig på Sigtuna gågata.
  Jag blev lindrigt skadad och behövdes förs in med ambulans och vid en röntgen upptäcktes detta!

  Jag genom levde en stor Hjärt operation där de bytte en bit av Aortan och Aorta klaffen. Har kämpat mig till en bra kondis och har sprungit Tjejmilen sedan dess.
  Har haft lite problem med mens och Warandå jag 2 ggr har blivit inlagt gör stora blödningar som inte stoppar.
  Har dock bra kontroll av Waran värden eftersom jag köpte en egen maskin för det. Har lärt mig massor vad påverkar vad och alkohol tillhör inte att användas med Waran!
  Mina läkare rekommenderar sunt livsstil med Ekologisk mat!
  Jag är tacksam för att kunna leva och har verkligen fått en ny chansh i livet och har slutat med alla självskadebeteende beteenden som att fest dricka och jätte roligt i fester ändå!
  Är dock lite orolig emellan om Waranets påverkan på lång sikt….
  Märker tex att mitt ljusa långa hår har blivit tunnare…
  Har ni andra märkt något?
  Va rädd om dig och lek o lev livet som vi har till låns här!☀️❤️☀️

 • Av anonym 1 december, 2013

  Blödning
  Fick en Waranblödning efter många många år, står på livstidsbehandling. Sks nu få den ny X….någonting.
  Du som inte är begiven på sprit utan måste ha lite kul Så säger alla alkoholister.
  Men det är ditt liv. Vill du gå under och det går fort, så är det ditt val.
  Ät medicin och skit i spriten.

 • Av Henrik 24 oktober, 2012

  Alternativ till Waran
  http://lymebook.com/fight/you-can-help-patients-get-off-coumadin/

 • Av anonym 11 april, 2012

  Hej!
  Hade en hjärtinfarkt för

  Hej!
  Hade en hjärtinfarkt för drygt fyra år sedan. Blev kranskärlssprängd i Umeå. Läkarna ordinerade varanbehandling resten av livet, men jag avstod från det, naturligtvis under diverse protester och diskussioner från de som vet. Istället fick jag då trombyl med intag om en tablett dagligen vilket ju är betydligt skonsammare. Utöver detta så konstaterades att jag har lätt hjärtarytmi. Trots allt så har jag ändå inte haft några bekymmer med hjärta kärl eller med en viss alkoholförtäring under alla åren därefter. Nitro är också en standardmedicin för infarktpatienter, men inte ens dessa har jag behövt använda. Jag vet inte om mina erfarenheter kan bistå eller hjälpa någon, men det visar i alla fall att det går att överleva utan varan. Naturligtvis är varje enskilt fall av en speciell karaktär, men det går ju alltid att ta upp en diskussion. Var rädd om ditt liv du som tycker om att festa. Du vet säkert lika bra som någon annan att det lätt kan gå överstyr. Lycka till med din hälsa och ha det bra och festa men kanske lite mindre varje gång.

 • Av anonym 22 mars, 2012

  alkohol
  Hej jag är dömd till waran resten av livet o oroar mig för det pga att jag tycker om att festa. Jag är 45 år o fick en propp förra året o det visade att jag hade en ärftlig förhöjande risk för proppar. Proppen fick jag under en långflygning i ett nedåtgående kärl i huvudet (ej stroke). Har sedan dess varit utomlands igen Thailand och festst rätt hårt under två veckor o det gick bra. Hade 5,7 i PK värde efter 7-8 dagars kvälls festande o det handlar inte om två tre glas vin alt ett par öl utan ett gäng starka öl o sedan div groggar. Det jobbiga ä att emellan festerna så ligger det förbannade Waranet o o får en att fundera men efter hand man dricker så skiter man i det mer o mer, obs har absolut inga alkohol problem behöver inte dricka alls hemma kan gå en månad emellan, men tyvärr så är det ju jäkligt underbart att när man är på semesret kunna få flyta runt.
  Är det någon som vet om det finns något annat preparat som man kan ta eller röka för att få sig ett rus utan att behöva oroa sig för ex hjärnblödning. Hoppas verkligen att det kommer ny medicin snart som minskar riskerna, ska nu iväg igen i April tre veckor o kommer att leva som jag alltid gjort på semester minskar dock lite på antal waran tabletter lite från tre om dan till två om dan. Den som lever får se. Efter att man fick proppen så har ju tron på att leva länge 80 år o uppåt försvunnit totalt. Finns det människor överhuvudtaget som lever så länge med waran. Ha det gott alla goa människor o lev livet.

 • Av anonym 24 januari, 2012

  waran
  Den nya medicin blir dyrare men man kommer att spara mycket pengar när man minskar alla provtagningar

 • Av anonym 18 oktober, 2010

  casper
  Jag är 16 år och fick en hjärtinfarkt ( Blodpropp ) för ungefär 3 månader sen.. sen dess har jag tagit waran.. Jag tycker går bra.. men det är som sagt riktigt tråkigt att behöva ta det för som ni vet om ni nu har testat på att vart unga så vill man helst umgås med kompisar o ta sig några öl.. Men jag vågar ju inte göra det.. Så försöker låta bli.. Tog ett par öl i förr går ( Fredag 15 okt ) och det gick väll bra.. Men det är klart att man känner dagen efter att man tagit några öl… Även om man inte är bakis.. Utan man känner att kroppen arbetar och det känns som om man har feber nästan… Men jag måste ju kunna få leva mutt ungdomsliv men vill inte riskera för mycket.. Väldigt svårt att motstå alkohol i min ålder.. Speciellt när man har kompisar som vill ha skjuts varje helg för att köpa alkohol av någon langare.. Men det får man ta.. Live or die.. no partaj 🙂

 • Av Andreas Fajerson 16 augusti, 2010

  Waranbehandling
  Hej.
  Jag är 30 år gammal och började hösten 2009 med Waran eftersom jag fick en DVT och lungemboli. På grund av att det är genetiskt betingat måste jag äta Waran resten av livet. Hittils har jag inte haft några kännbara biverkningar, men jag känner mig ändå orolig över situationen och de allvarliga biverkningar som Waran faktiskt kan ge (hjärnblödning osv). Det är också jätte viktigt att man sköter medecinen helt och hållet för att det hela ska funka. Som människa kan man glömma ibland… eller ta för mycket!
  Jag har nu gått till två vårdcentraler som jag tycker skötte sig väldigt olika. Den första var riktigt bra och tillmötesgående. Den andra var inte alls bra. Jag tycker att det är viktigt att vårdcentralen sköter sitt jobb och bemöter oss på behandlingen med respekt.
  Jag hoppas att det kommer att komma andra läkemedel som är lättare att hantera och säkrare. Det kanske är det bästa nu. Men jag hoppas att det forskas fram bättre mediciner där man inte måste vara på helspänn hela tiden.

 • Av nils-göran spjuth 4 augusti, 2010

  alkohol
  Har börjat,med Waranförra året 2009.
  Och är lite orolig för detta råttgift,som det är.
  Men i september kommer en ny medicin,som redan finns i Finland.
  Jag har blödningar i munnen.
  Äter i snitt 6 piller varje dag.
  Skall säga till min läkare att få börja med de nya
  medicinen.
  Tar mig ett par glas till maten varje dag,frågade läkare just om intag av alkohol.Nej det går bra i samband med mat..
  MvH.
  nils-goran@comhem.se

Comments are closed.