jolie-whr250
 Idealen för den kvinnliga kroppen handlar inte om tjock eller smal. Forskning visar att det är relationen mellan midja och rumpa som avgör. "Frågar man en man på New Yorks gator, eller en kille i Nya guinea, har de samma ideal, och det är inte media som skapat det, idealet är helt biologiskt", säger plastikkirurg Per Hedén.

En kropp där midja är ungefär 70 procent av rumpans omkrets. Det är måttet på en sexig kropp visade professor Devendra Singh vid Universtitet i Texas redan på 90-talet och det håller i sig än i dag. Det menar Per Hedén som håller i en av norra Europas största konferenser inom plastikkirurgi, Beauty Through science.

- Relationen mellan midja och höft visar på kvinnans fertilitet, när relationen minskar mellan de båda måtten minskar fertiliteten i samma takt visar forskning från fertilitetskliniker. Krångligare än så är det inte, säger Per Hedén, docent och medgrundare till Akademikliniken.

Ett lågt waist-hip-ratio visar inte bara på fertilitet, utan på ökad livslängd och färre sjukdomar. Inom Världshälsoorganisationen, WHO, vill man gå ifrån det gamla måttet med BMI, där vikt och längd ställs i relation till varandra. Relationen mellan midjan och höfterna, eller rumpan som det snarare handlar om, är ett tydligare mått på risken för sjukdomar som diabetes och hjärtakärl-relaterade sjukdomar.

Formeln ser ut så här: midjemått / höftmått = WHR

Du räknar så här: Din rumpas omfång i centimeter delat med din midjas omfång i centimeter. Säg att du runt höften mäter 98 centimeter (sätt måttbandet strax ovanför höftkulan där rumpan är som tjockast) och i midjan får du till exempel 74 centimeter (du mäter där det är som smalast ofta strax ovanför naveln).

 midja 74 cm / höft 98 cm  = 0,75

Har du 0,75 ger det dig samma WHR som Hollywoodstjärnan Angelina Jolie. Marilyn Monroe, som anses vara en av världens sexigaste kvinnor, sägs ha haft måtten 90 över brösten, 60 i midjan och sedan 90 runt rumpan. Det skulle ge henne ett mått på 0,66 i WHR.

Exakt hur fertiliteten påverkas av WHR-måttet är inte helt klarlagt. Vad man vet är att fettet producerar hormoner. Bland annat kvinnliga könshormoner och hormoner som stimulerar ägglossning. För lite kroppsfett, under 15 - 20 procent av den totala kroppsvikten kan leda till minskad fertilitet. Även för mycket kroppsfett minskar fertiliteten. Fett på olika ställen av kroppen producerar olika hormoner. Det kan vara en av förklaringarna. Försöker du få barn och har ett högt WHR, kan en bra början vara att öka skillnaden mellan midja och höft. För överviktiga innebär det att minska omfånget på magen. För smala kvinnor kan det handla om att äta upp sig och bli lite rundare om rumpan. Det är lätt att säga, men inte alltid så lätt att göra, men statistiskt kan det hjälpa fertilitetsprocessen. Kan vara bra att känna till.

Även mäns hälsa syns på WHR-måttet. Ligger det över 0,90 räknas det som övervikt och när höft och midja har samma mått, med WHR 1, eller om midjan är större än höften är det korrelerat till ökad risk för hjärt- och kärlproblem och cancer i prostatan. Vilka WHR-mått en man ska ha för att räknas som attraktiv har ännu inte studerats. Där får du gå på magkänsla ett par år till.

Av Hanna Brodda
12 juni, 2012

1 kommentarer

Comments are closed.