yoga__helena_bjur

Efter stroke eller slag mot huvudet är det inte ovanligt att drabbas av extrem trötthet, något som forskarna kallar hjärntrötthet.

Med enkla övningar kan energin komma tillbaka visar forskning vid Göteborgs Universitet.

Yoga, meditation och mindfulness har provats i en vetenskaplig studie på patienter med hjärntrötthet av neuropsykologen Birgitta Johansson och hennes forskargrupp. Av 25 patienter fick 22 en tydlig effekt av övningarna.

- Det blir inga underverk, men patienterna vittnar om att livet har blivit lite bättre, berättar Brigitta Johansson, vid Sahlgrenska akademin på Göteborgs universitet.

Exakt vad det är som orsakar tröttheten efter skador på hjärnan vet man inte, men forskarna har teorier, en är att det uppstått inflammation i hjärnans nerver. Extrem trötthet är vanligt efter skador på hjärnan, men ibland kvarstår en olidlig trötthet långt efter att de övriga symptomen är borta.

Programmet gick ut på att träna en stillsam form av yoga med meditation under 45 minuter per dag under åtta veckors tid.

- I början var meditationen svår för den här gruppen. De somnade helt enkelt. När de började med gående meditation och yoga övades förmågan upp och de kunde genomföra passet utan att sova, berättar Birgitta Johansson.

Många med stroke eller hjärnskador får i dag antidepressiva läkemedel som Sertralin för att komma tillbaka bättre.

- Det hjälper inte mot trötthet, det hjälper de som är deprimerade, inget annat.

Hjärntrötthet eller mental trötthet är inte som vanlig sömnighet. Det går inte över med en extra kopp kaffe, tröttheten genomsyrar hela livet. Patienten kan vakna trött eller behöva flera dagars återhämtning efter en tröttande aktivitet.

Studien pågick under åtta veckor och förbättringen kom efter ett par veckor, det visar menar Birgitta Johansson att det tar ett tag att lära sig tekniken. Sedan är det lika viktigt att hålla igång och fortsätta regelbundet, precis som med all annan träning.

Deltagarnas trötthet mättes både genom självskattning och neuropsykologiska tester. Patienterna förbättrade både energin och den mentala "snabbheten".

___________________________________________________________

Exempel på självskattningsfrågor enligt Mental Fatigue Scale, som användes i studien:

a) Blir du snabbt trött ”i huvudet” när hjärnan måste arbeta? Blir du mentalt trött av saker som att läsa, titta på TV eller delta i samtal med flera personer. Måste du ta pauser eller byta aktivitet?

b)Känner du dig trög eller långsam i tankearbetet? Detta gäller känslan av att det tar ovanligt lång tid för att avsluta en tankegång eller för att lösa en uppgift som kräver tankearbete.

c)Glömmer du oftare än tidigare och behöver du minneslappar, eller måste leta mer hemma eller på arbetet?

 

d) Har du ovanligt lätt för att gråta? Faller du lätt i gråt när du t.ex. ser en sorglig film eller när du pratar med dina anhöriga. Om det nyligen hänt något ovanligt (t.ex. en olycka eller sjukdom) skall du försöka bortse från det.

Källa: Sahlgrenska Akademin, Mental trötthet självskattningstest

 

Av Hanna Brodda
25 september, 2012

1 kommentarer

  • Av anonym 1 mars, 2016

    hes
    har varit hes i 5 veckor vad göra.

Comments are closed.