Lena_SandellochAnn-Charlotte_Pellettieri_foto_E

Ann-Charlotte Pellettieri driver en verksamhet för bröstcancersjuka, där hon erbjuder yoga, samtal och en gemenskap med andra med bröstcancer. Lena Sandell stöttar anhöriga genom patientförening.

Nu får de båda utmärkelsen Årets bröstvänner för sina engagemang.

Många blir ensamma, kanske drar sig undan och vet inte hur de ska få stöd av familj och vänner när de får en dödlig sjukdom. Det tyckte både Ann-Charlotte Pellettieri och Lena Sandell att de såg när de började engagera sig för de bröstcancersjuka och deras anhöriga.

För sex år sedan startade Ann-Charlotte Pellettieri, tillsammans med sin cancersjuke vän Ann Sönnebo, en klinik på Akademiska sjukhuset i Uppsala med yoga och förtroendefull samvaro.

– Många cancersjuka förlorar kontakt med sina vänner, som inte vet hur de ska bemöta den cancerdrabbade, så grupperna gör verkligen en viktig insats. Genom samtalen får alla en möjlighet att komma till tals och reflektera över sin sjukdom vilket man som sjuk har ett behov av, säger Ann-Charlotte Pellettieri i ett pressmeddelande från läkemedelsföretaget Roche.

Vännen gick bort ett år senare, men Ann-Charlotte infriade sitt löfte om att driva det hela vidare och idag jobbar ett femtontal personer med verksamheten. Totalt har man tagit emot cirka 1500 patienter.

För Lena Sandell, den andra som får priset, har engagerat sig sedan hon följde med en vän på en cancerbehandling.

– Jag märkte att det var så många som kom dit helt själva, som inte hade någon, och som var rädda och hade ångest. Jag minns särskilt en gammal dam som jag pratade med och som på den första strålningsdagen inte hade någon med sig. Vissa behöver mer stöd än vad vården erbjuder, säger Lena Sandell.

Lena Sandell hjälper nu Bröstcancerföreningen Victoria i Jönköpings län med att stötta anhöriga.

­

Utmärkelsen Årets bröstvän går varje år till en person inom vården och en privatperson som på något sätt utmärkt sig. Priset har delats ut sedan 2006 av läkemedelsföretaget Roche och deras patientsajt Breastfriends.se. Vem som helst kan nominera och vinnarna utses av juryn bestående av Elisabet Lidbrink, överläkare på Radiumhemmet, Elizabeth Bergsten Nordström, ordförande för Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation, BRO, samt Cecilia Wilhelmsson, skådespelerska och Årets Bröstvän 2006

Av Hanna Brodda
13 april, 2011