Ett tillskott av zink kan förhindra att fökylningen bryter ut och det kan förkorta sjukdomsförloppet för den som redan har blivit sjuk, visar ny stor metastudie.

Tillskott som innehåller zink har visat övertygande effekter på förkylning, skriver Svenska Dagbladet i dag.

Zink som huskur mot fökylning har testats i åtskilliga studier de senaste tjugo åren, några har visat effekt, andra inte. Nu har den indiska forskaren Meenu Singh och ett antal kolleger gått ihop inom organisationen Cochrane och gjort en metastudie, det vill säga studerat 15 av de studier som gjorts, med sammanlagt över 1300 människor, och slagit ihop resultatet.

Den vetenskapliga slutsatsen är att zink fungerar som förkylningmedicin. Inte för alla, men fler blev bättre snabbare. Bäst är att ta det samma dag som första symptomen på förkylningen kommer. Även att se till att få i sig rimliga mängder vi mat eller tillskott har också effekt. En studie gjordes på barn som tagit tillskott av zink. De barn som ätit tillskottet i ett halvår fick färre förkylningar, än jämförelsegruppen.

Zink minskar också risken för förtidigt födda barn att dö i lunginflammation, som är en vanlig dödsorsak för de riktigt små spädbarnen, visar en tidigare studie från Cochrane.

Studien är gjorda på tillskott, eftersom det är lättare att vetenskapligt mäta hur mycket zink testpersonerna får i sig, men zink går också att få i sig via maten. Kött, ägg och fisk är de livsmedel som innehåller mest zink.

 

Av Dina mediciner
16 februari, 2011

2 kommentarer

  • Av Hooman 28 december, 2011

    Zink
    Jag hörde 70 mg per dag skull räcka

  • Men hur mycket?
    Jag undrar ju hur mycket Zink man ska ta i såfall. Någon som vet?
    Vänligen Berit

Comments are closed.