Betyg:

3.333335

Propavan

Propavan verkar genom att dämpa aktiviteten i hjärnan vilket ger en lugnande effekt. Verkningen ligger i hela natten och Propavan ger en lugnare sömn utan uppvaknanden under natten. Efter 8 timmar ska effekten släppa.

Sömn är viktigt. En kortare period kan sömnmedel vara ett bra hjälpmedel. Har du haft problem med sömnen under lång tid bör du fundera över orsakerna. Är du stressad över något eller kan det ligga någon psykisk sjukdom bakom dina sömnsvårigheter? Dålig sömn kan vara första tecknet på depression. Det är också så att sömnbrist på sikt kan ge depression, då allt blir jobbigt ut en god natts sömn.

Vanligen tas en eller högst två tabletter en timme till en halvtimme innan det är dags att gå och lägga sig.
Propavan sägs inte vara beroendeframkallande.

Möjliga biverkningar: 

Stickningar i benen, sämre balans, dåsighet och muntorrhet är några av biverkningarna som kan uppträda.

Varning för! Kan ge besvärande dåsighet dagen efter användning. Vissa blir också ostadiga och får lågt blodtryck. Nedsatt lever- eller njurfunktion är alltid en risk vid intag av läkemedel, tala med din doktor innan du tar Propavan vid sådana tillstånd. Propavan är inte bra att kombinera med större mängd alkohol, både kortsiktigt då effekten kan bli obehadlig och långsiktigt då levern tar skada.

Verksam substans: Propiomazin

Mer information hittar du på Fass: klicka här.

Uppdaterad 2010-08-23

Betygsätt själv:

Ditt betyg: Inget Medel: 3.3 (156 röster)

Kategorier:

Sömn sömnsvårigheter

Diskussioner om Propavan

Uppdaterad: 2018-03-23

38 kommentarer

Uppdaterad: 2016-02-03

4 kommentarer

Alla diskussioner

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 22/1

anonyms bild
Tips från doktorn! Har inte läst alla kommentarer, så risk för repris: när jag pga sömnsvårigheter fick Propavan utskrivet nyligen sa jag att jag inte gillade att benen blir knasiga av dem, jag provade att ta två 25 mg tabletter en gång och fick såna krypningar i benen att jag låg och sprattlade. Slocknade till slut ändå, men jag kommer inte att våga ta ta två tabletter igen. Nu till tipset: min läkare säger att det verkar hjälpa för de flesta att krossa tabletten/tabletterna när man tar dem för att undvika krypningar. Det ska jag prova.

Kommentar av anonym

Skrivet 18/9

anonyms bild

Jag var inne här och läste innan jag vågade mig på Propavan. Och av kommentarerna då så blev jag först avskräckt, men prövade ändå till slut. Därför vill jag återkomma nu och säga att jag tycker Propavan fungerar utmärkt för mig. Har inte märkt några biverkningar alls, vare sig när jag kan sova ut eller då jag ställer klockan på klockan 6 för att gå till jobbet. Ser ju till att lägga mig ca. 8 timmar före jag avser stiga upp. Har fått 25 mg tabletter utskrivet, jag har tagit allt ifrån en halv till 1,5 tablett. Rekommenderar er absolut att pröva!

Kommentar av anonym

Skrivet 19/8

anonyms bild

Tar 3 atarax. Morg, middag o kväll + propavan till kvällen. Fungerar bra för mig.

Kommentar av anonym

Skrivet 13/4

anonyms bild

Tar propavan och attarax, den enda biverknigen jag märker av är att det kryper i benen/kroppen om jag inte somnar fort (typ kollar facebook) och det som hjälper mig är då att öppna fönstret så kall luft kommer in, då försvinner stickningarna och jag kan somna lättare. Har verkligen hjälpt mig enormt mycket och känner mig som en ny människa med mycket mer ork!

Kommentar av anonym

Skrivet 13/3

anonyms bild

Muntorrhet äter jag Xerodent för,fråga läkaren.:-)

Kommentar av anonym

Skrivet 4/1

anonyms bild

Propovan är det värsta medecin jag någonsin tagit. Jag är blir totalt off i flera dagar och kan inte ta till mig ett skit, förstår inget och får typ inte fram ett ord. Jag är en död person med en ytter del/kropp.
En gång var jag inlagt och jag brukade få propovan vilket jag hade ingen aning om vad jag får och skulle äta lunch men då tappade jag hela brickan och trillar av. Vaknar till efter ett tag med läkaren och massa andra folk omkring mig. Läkaren kunde inte hitta något fel och jag kunde inte själv räkna ut att det kunde bero på propovan. Läkaren trodde jag kunde vara gravid men det var jag 10000% säker på att jag inte var. Hur som helst så fort jag slutade med skiten så insåg jag att det var den som fick mig må sämre än vad jag någon skulle kunna va. Så NEJ och ALDRIG någonsin mer propovan för min del, tack!

Kommentar av Fffff

Skrivet 24/11

Fffffs bild

Tar 50mg propavan dagligen eftersom att min antidepressiva medicin gör det nästintill omöjligt att somna hur länge jag än är vaken.
Tar 2 tabletter 4 timmar innan jag ska lägga mig. Tar jag bara en tablett vaknar jag alltid med sprängande huvudvärk så skulle nån annan också känna detta efter en tablett, testa öka dosen.
Dricker alkohol flera gånger i veckan och då tar det knappt en timma innan jag blir så dåsig att jag kan domna varsom. Även om det bara är två öl. Men man känner sig tröttare under nästkommande dag så ingen jag rekommenderar. Känner vanligtvis inga andra bieffekter förutom muntorrhet

Kommentar av anonym

Skrivet 22/8

anonyms bild

Jag fick tipset att krossa tabletten så sitter dom inte i o att man inte blir dåsig dagen efter.

Kommentar av anonym

Skrivet 21/10

anonyms bild

För flera år sen i samband med abstinens från alkohol,fick jag vid avgifting bl a Theralen men var en zombie hela dagen efter. Provade Propavan då men fick då de där klassiska behoven av att spänna benen etc.och var som många trött som tusan en bra bit in på eftermiddagen. Nu år senare är jag helt van vid propavan så att jag slipper (oftast) myrorna men muntorrhet blir det. Tar två tabletter (om riktigt svårt sova, 1 tb 4 timmar före säng och sen två till 3 tim senare) ca 3 tim före säng och sover bra för det mesta och har är lite seg att gå upp någon minut men sen med någon frukt + kaffe är jag pigg direkt. Det hela är en vanesak tror jag även om man inte blir tillvand/beroende av propavan. Men nu börjar jag fundera på att beställa Melatonin ett hormontillskott som kan hjälpa till mot sömnproblem (och dessutom lär förebygga cancer extremt bra - enligt vissa) Det är helt lagligt men vet inte mycket om detta då jag just för en timme sedan började läsa om det. Ska kolla med läkaren men de verkar inte så kunniga på det på VC. Än så länge nöjer jag mig med Propavan och 1 till 2 tb får räcka. Sen har jag ett annat knep och det är att lyssna på föreläsningar (i sköna små hörlurar) om saker jag tycker är spännande som "vår glömda historia" / pyramiderna, UFO etc - bra föreläsare som "maler" i timmar, berättar (på engelska) etc, UTAN musik i bakgrunden! På låg volym. Det är jag nu beroende av! Men jag somnar fort och råkar jag vakna lyssnar jag bara en stund på dessa fantastiska berättare och somnar fort om - skulle jag inte somna direkt, lyssnar jag vidare och får ingen "dö-tid" eller vånda, utan lär mig något :) Fungerar för mig i alla fall! (spelar in från YouTube via en site som tillåter det[savefrom.net] och sparar ner i datorn, skickar till Google Drive och hämtar sen tillbaka till fånen och gör spellistor där. (Man behöver inte krångla så men i mitt fall måste man...) Sol och D-vitamin är väl annars vad som rekommenderas för melatoninet i kroppen. Lite svårt höst och vinter... Som sagt negativ biverkan av propavan blev bättre för mig med tiden, några veckor så där. Lycka till med era försök till bättre sömn!

Kommentar av anonym

Skrivet 16/10

anonyms bild

Har aldrig provat sömnmedel men vaknätter som jag inte vill ha så provade jag det. Förvånad av att inte ha några symtom på biverkningar. Bra med Propavan 25 mg. Nu kan jag fortsätta med motion för det orkar jag nu när jag får sova. 70 åring.

Annons