Propavan verkar genom att dämpa aktiviteten i hjärnan vilket ger en lugnande effekt. Verkningen ligger i hela natten och Propavan ger en lugnare sömn utan uppvaknanden under natten. Efter 8 timmar ska effekten släppa. Sömn är viktigt. En kortare period kan sömnmedel vara ett bra hjälpmedel. Har du haft problem med sömnen under lång tid bör du fundera över orsakerna. Är du stressad över något eller kan det ligga någon psykisk sjukdom bakom dina sömnsvårigheter? Dålig sömn kan vara första tecknet på depression. Det är också så att sömnbrist på sikt kan ge depression, då allt blir jobbigt ut en god natts sömn. Vanligen tas en eller högst två tabletter en timme till en halvtimme innan det är dags att gå och lägga sig. Propavan sägs inte vara beroendeframkallande.

Verksam substans

Propiomazin

Möjliga biverkningar

Stickningar i benen, sämre balans, dåsighet och muntorrhet är några av biverkningarna som kan uppträda.

Varning för

Kan ge besvärande dåsighet dagen efter användning. Vissa blir också ostadiga och får lågt blodtryck. Nedsatt lever- eller njurfunktion är alltid en risk vid intag av läkemedel, tala med din doktor innan du tar Propavan vid sådana tillstånd. Propavan är inte bra att kombinera med större mängd alkohol, både kortsiktigt då effekten kan bli obehadlig och långsiktigt då levern tar skada.

78 kommentarer

 • Av anonym 22 januari, 2018

  Tips från doktorn!
  Har inte

  Tips från doktorn!
  Har inte läst alla kommentarer, så risk för repris: när jag pga sömnsvårigheter fick Propavan utskrivet nyligen sa jag att jag inte gillade att benen blir knasiga av dem, jag provade att ta två 25 mg tabletter en gång och fick såna krypningar i benen att jag låg och sprattlade. Slocknade till slut ändå, men jag kommer inte att våga ta ta två tabletter igen. Nu till tipset: min läkare säger att det verkar hjälpa för de flesta att krossa tabletten/tabletterna när man tar dem för att undvika krypningar. Det ska jag prova.

 • Av anonym 18 september, 2017

  Jag var inne här och läste
  Jag var inne här och läste innan jag vågade mig på Propavan. Och av kommentarerna då så blev jag först avskräckt, men prövade ändå till slut. Därför vill jag återkomma nu och säga att jag tycker Propavan fungerar utmärkt för mig. Har inte märkt några biverkningar alls, vare sig när jag kan sova ut eller då jag ställer klockan på klockan 6 för att gå till jobbet. Ser ju till att lägga mig ca. 8 timmar före jag avser stiga upp. Har fått 25 mg tabletter utskrivet, jag har tagit allt ifrån en halv till 1,5 tablett. Rekommenderar er absolut att pröva!

 • Av anonym 22 augusti, 2017

  Jag fick tipset att krossa
  Jag fick tipset att krossa tabletten så sitter dom inte i o att man inte blir dåsig dagen efter.

 • Av anonym 19 augusti, 2017

  Tar 3 atarax. Morg, middag o
  Tar 3 atarax. Morg, middag o kväll + propavan till kvällen. Fungerar bra för mig.

 • Av anonym 13 april, 2017

  Tar propavan och attarax, den
  Tar propavan och attarax, den enda biverknigen jag märker av är att det kryper i benen/kroppen om jag inte somnar fort (typ kollar facebook) och det som hjälper mig är då att öppna fönstret så kall luft kommer in, då försvinner stickningarna och jag kan somna lättare. Har verkligen hjälpt mig enormt mycket och känner mig som en ny människa med mycket mer ork!

 • Av anonym 13 mars, 2017

  Muntorrhet äter jag Xerodent
  Muntorrhet äter jag Xerodent för,fråga läkaren.:-)

 • Av anonym 7 januari, 2017

  Hoppas att de ska fungera
  Hoppas att de ska fungera för mig också. M, menar propavan! Med stilnoct fe kan jag somna max 2,3 timar ! Men jag blev jätte tot i munnen ! Vad skall man använda för muntorrhet ! Tackpå förhand om ni kommer att svara

 • Av anonym 4 januari, 2017

  Propovan är det värsta
  Propovan är det värsta medecin jag någonsin tagit. Jag är blir totalt off i flera dagar och kan inte ta till mig ett skit, förstår inget och får typ inte fram ett ord. Jag är en död person med en ytter del/kropp.
  En gång var jag inlagt och jag brukade få propovan vilket jag hade ingen aning om vad jag får och skulle äta lunch men då tappade jag hela brickan och trillar av. Vaknar till efter ett tag med läkaren och massa andra folk omkring mig. Läkaren kunde inte hitta något fel och jag kunde inte själv räkna ut att det kunde bero på propovan. Läkaren trodde jag kunde vara gravid men det var jag 10000% säker på att jag inte var. Hur som helst så fort jag slutade med skiten så insåg jag att det var den som fick mig må sämre än vad jag någon skulle kunna va. Så NEJ och ALDRIG någonsin mer propovan för min del, tack!

 • Av anonym 26 december, 2016

  Du kanske snedtänder på
  Du kanske snedtänder på medicinen, alla människor är individer och passas inte alla. Hur det än är så måste man ta saken i egna händer och pröva sig fram. Vilket jag tror du har gjort, men vi är ju stenåldersskapta individer enligt forskare.Bästa medicinen är en rejäl skopa friskluft 2-3 timmar gärna fysisk träningspass-kör slut på endorfinerna. Med dessa aggressioner kanske boxning är något för dig? har du provat det? eller något liknande. Filma och för dagbok kontrollera din effektiva träningstid så du får en faktabaserad dagbok.

  Din hälsa ditt ansvar
  Min hälsa mitt ansvar

 • Av anonym 20 december, 2016

  Ärligt talat … jag tror
  Ärligt talat … jag tror dej… Det där händer mej med flera olika mediciner, receptfri allergimedicin ger mej ångest t ex många andra ger olustkänslor m m. Jag tror att vissa av oss människor inte passar att ta nåt.

 • Av anonym 20 december, 2016

  Ärligt talat … jag tror
  Ärligt talat … jag tror dej… Det där händer mej med flera olika mediciner, receptfri allergimedicin ger mej ångest t ex många andra ger olustkänslor m m. Jag tror att vissa av oss människor inte passar att ta nåt.

 • Tar 50mg propavan dagligen
  Tar 50mg propavan dagligen eftersom att min antidepressiva medicin gör det nästintill omöjligt att somna hur länge jag än är vaken.
  Tar 2 tabletter 4 timmar innan jag ska lägga mig. Tar jag bara en tablett vaknar jag alltid med sprängande huvudvärk så skulle nån annan också känna detta efter en tablett, testa öka dosen.
  Dricker alkohol flera gånger i veckan och då tar det knappt en timma innan jag blir så dåsig att jag kan domna varsom. Även om det bara är två öl. Men man känner sig tröttare under nästkommande dag så ingen jag rekommenderar. Känner vanligtvis inga andra bieffekter förutom muntorrhet

 • Av anonym 21 oktober, 2016

  För flera år sen i samband
  För flera år sen i samband med abstinens från alkohol,fick jag vid avgifting bl a Theralen men var en zombie hela dagen efter. Provade Propavan då men fick då de där klassiska behoven av att spänna benen etc.och var som många trött som tusan en bra bit in på eftermiddagen. Nu år senare är jag helt van vid propavan så att jag slipper (oftast) myrorna men muntorrhet blir det. Tar två tabletter (om riktigt svårt sova, 1 tb 4 timmar före säng och sen två till 3 tim senare) ca 3 tim före säng och sover bra för det mesta och har är lite seg att gå upp någon minut men sen med någon frukt + kaffe är jag pigg direkt. Det hela är en vanesak tror jag även om man inte blir tillvand/beroende av propavan. Men nu börjar jag fundera på att beställa Melatonin ett hormontillskott som kan hjälpa till mot sömnproblem (och dessutom lär förebygga cancer extremt bra – enligt vissa) Det är helt lagligt men vet inte mycket om detta då jag just för en timme sedan började läsa om det. Ska kolla med läkaren men de verkar inte så kunniga på det på VC. Än så länge nöjer jag mig med Propavan och 1 till 2 tb får räcka. Sen har jag ett annat knep och det är att lyssna på föreläsningar (i sköna små hörlurar) om saker jag tycker är spännande som ”vår glömda historia” / pyramiderna, UFO etc – bra föreläsare som ”maler” i timmar, berättar (på engelska) etc, UTAN musik i bakgrunden! På låg volym. Det är jag nu beroende av! Men jag somnar fort och råkar jag vakna lyssnar jag bara en stund på dessa fantastiska berättare och somnar fort om – skulle jag inte somna direkt, lyssnar jag vidare och får ingen ”dö-tid” eller vånda, utan lär mig något 🙂 Fungerar för mig i alla fall! (spelar in från YouTube via en site som tillåter det[savefrom.net] och sparar ner i datorn, skickar till Google Drive och hämtar sen tillbaka till fånen och gör spellistor där. (Man behöver inte krångla så men i mitt fall måste man…) Sol och D-vitamin är väl annars vad som rekommenderas för melatoninet i kroppen. Lite svårt höst och vinter… Som sagt negativ biverkan av propavan blev bättre för mig med tiden, några veckor så där. Lycka till med era försök till bättre sömn!

 • Av anonym 16 oktober, 2016

  Har aldrig provat sömnmedel
  Har aldrig provat sömnmedel men vaknätter som jag inte vill ha så provade jag det. Förvånad av att inte ha några symtom på biverkningar. Bra med Propavan 25 mg. Nu kan jag fortsätta med motion för det orkar jag nu när jag får sova. 70 åring.

 • Av anonym 26 juli, 2016

  Propavan kan ge en hel del
  Propavan kan ge en hel del biverkningar. Doseringarna är generellt sett för stora. Jag tar 6 mg och det gör att jag inte får hangover. Men minsta tablettstorleken tror jag är 25 mg, så det blir att dela.

 • Av anonym 15 februari, 2016

  Det du beskriver kan knappast
  Det du beskriver kan knappast ha med medicinen att göra, den är inte beroendeframkallande på något vis, de biverkningar du skriver om gällande att du blir våldsam beror på dig. Sök hjälp.

 • Av anonymas masse 23 december, 2015

  Varför får man inte sömnmedel
  Varför får man inte sömnmedel so m fungerar för en själv undrar jag! Kan man inte sova o har prövat allt motion avslappning varit vaken dygnsvis helt uttröttad osv. Om imovan eller stesolid är det enda som funkar varför prackas man på helt urjobbiga alternativ som tex propavan ?

 • Av Börje 5 december, 2015

  Min favorit! Tar en halv
  Min favorit! Tar en halv tablett några gånger per månad och sover som en prins hela natten. Den är verkligen inte vanebildande så den är ”snäll” på det viset också. Har inte märkt av några biverkningar överhuvudtaget t.ex. dåsighet dagen efter som det ofta talas om. För mig är det en jättebra hjälp när jag haft en period med lite halvdålig sömn.

 • Av anonym 24 november, 2015

  Har fungerat superbra för
  Har fungerat superbra för mig. Första natten sov jag som en stock och vaknade med att näsan var helt täppt och munnen torrare en jag nånsin upplevt och var totalt borta i huvudet fram till tre på em. Var därför jätteorolig för att prova igen men tack vare min fantastiska doktor så provade jag en natt till och sen dess har det fungerat hur bra som helst. Ingen mer nästäppa och torr mun. Tar en tablett varje kväll och har inga problem att jobba dagen efter som jurist med koncentrationskrävande arbetsuppgiter. Var antagligen så efter i sömnen att kroppen ville ta igen för förlorad sömn första natten.

 • Av anonym 25 augusti, 2015

  Någon som vet om man lan
  Någon som vet om man lan blanda propavan o naproxen?
  Har fått båda, vet inte om jag vågar mixa dem…

 • Av anonym 13 augusti, 2015

  En fruktansvärd medicin. Blir
  En fruktansvärd medicin. Blir otroligt rastlös, ångestfylld, svettig och uppjagad. Benen känns elektriska och det har hänt att jag blivit så otroligt aggressiv att jag velat slå sönder saker eller göra mig själv/andra illa. Vilket ofta slutat med en tur till psyket- exempel på detta är den gången då jag skrek, slog min pojkvän och sedan försökte strypa mig själv med en lampsladd. Och då kan jag tillägga att jag ALDRIG har sådana problem annars. Vad gäller sömnen så är det väldigt få gånger jag lyckats somna och sedan hålla mig sovandes på dessa tabletter, när det ändå har hänt så har jag varit en zombie nästa dag. Även om jag tagit pillret klockan 21, somnat vid 23 och sovit till 9- 10 nästa morgon har jag inte lyckats känna mig utvilad och hjärnan har inte fungerat normalt. Istället har jag gått omkring som i en dimma och gjort massor av misstag på jobbet, ibland kostsamma sådana. Kommer aldrig ta Propavan igen, det är en mardrömsmedicin och jag kan inte fatta att den fortsätter att beskrivas som snäll för jag är inte den enda som fått jobbiga biverkningar. Men när man berättar om dessa för läkarna tar de inte det på allvar, de säger att det knappast kan ha med medicinen att göra och ignorerar sedan ämnet trots att de väl egentligen har skyldighet att rapportera alla biverkningar till Läkemedelsverket.

 • Av anonym 21 maj, 2015

  Propavan är ett rent helvete
  Propavan är ett rent helvete för mig om jag inte kombinerar med Imovane (som hjälper mig att somna, medan Propavanen mer hjälper att hålla sömnen genom hela natten). Brukar ta 1 Propavan och 2 Imovane till kvällen. Men då Imovane är beroendeframkallande ordinerades jag nyligen testa med 3 Propavan istället. Kan inte somna alls på denna lösning utan blir helt ”dum i huvudet”. Brukar först bli väldigt täpt i näsan (tvärstopp där), sen får jag ångest (till eventuell panikångest) som kommer i vågor (har testat flera mediciner mot ångest som jag har hemma, men oftast gör dom ingen skillnad i detta skede), extremt torr i munnen (kan inte svälja alls så måste dricka massor utav vatten och vaknar då ofta efter bara någon timme om jag väl lyckas somna av att det känns som jag ska kissa på mig. Dessutom bidrar detta i samband med nästäppan till mer panik och ångest då halsen inte kan fukta sig själv på något sätt och börjar ”spasma” efter återfuktning eller hur jag ska beskriva det, så MÅSTE dricka vatten för att undvika att bygga upp panik), det framför allt blixtrar och sprakar i huvudet när jag sluter ögonen men får även andra hypnagoga hallucinationer mer frekvent än vanligt (har även medicin för bland annat detta som oftast hjälper något om jag kommit ihåg att ta dom som jag ska under dagen) och efter någon timme är jag helt ”väck” men fortfarande utan att kunna sova (måste dock ligga ner för har ingen koordination att göra annat) på grund av blixtrandet, muntorrheten och ångestsköljningarna. Hoppas på att gå tillbaks till som tidigare, men troligen lär jag väl ordineras prova 1 Imovane 1-2 Propavan först. Tar ogärna mer än 1 utav dessa hursomhelst – då sover jag hellre ett par timmar mindre faktiskt.

 • Av Caspern 18 april, 2015

  Du är en av alla tusen som
  Du är en av alla tusen som lurats att, om du inte får extremt beroendeframkallande droger som Imovan så kan du inte somna.
  Det är precis tvärtom.
  Du är så nerknarkad av Imovan så du bara inte kan somna utan.
  Kroppen behöver inga sömnmedel. Här får du ett tips som kommer att funka till 100 procent, förutsatt att du följer instruktionen.
  Sluta bums med alla sömnmediciner, för säkerhetsskull släng dom och genomlev ett helvete under tiden det tar för gifterna och abstinenserna att lämna kroppen. Ta långa promenader som gör dig trött så lär du somna som en stock och kroppen lär må bra som innan du började med värdelösa medicinerna.
  Att ljuga för kroppen med knarkliknande piller fungerar inte i längden.
  Jag som aldrig varit på ett sjukhus eller tagit ett enda piller på 72 år sattes automatiskt på Imovan i flera veckor efter flera operationer på varandra som gjorde att jag betedde mig som en gammal knarkare tills en läkare berättade att det var Imovan som var orsaken och att jag hade abstinensproblem eftersom min kropp inte längre fick giftet.
  Jag genomled 3-4 dygn utan sömn till gifterna försvunnit från kroppen. Sedan dess sover jag som en gris.
  Lycka till. Men du. Inga ursäkter.

 • Av anonym 15 april, 2015

  Har du källa till detta?
  Har du källa till detta?

 • Av anonym 26 februari, 2015

  Äter ritalin + concerta. 2-4
  Äter ritalin + concerta. 2-4 Propavan på kvällen men får hjärtklappning å svettningarbibland – tror det handlar om panikångest som Propavanen ger.

  2 tabletter får mig inte trött å fler ger för många negativa biverkningar.

  Tog 4st häromkvällen efter jag kom hem från krogen – inte smart, syrebrist och är fortfarande öm i bröstet.

 • Av anonym 26 februari, 2015

  Min sexlust har minskat. 38
  Min sexlust har minskat. 38 år och man. Men vet inte säkert om det är pga medicinen.

 • Av anonym 26 februari, 2015

  Det är en av biverkningarna.
  Det är en av biverkningarna. Står med i listan.

 • Av anonym 4 februari, 2015

  3 propavan och dessutom 1-2
  3 propavan och dessutom 1-2 Imovane efter en timme. Det är det enda som funkar för att jag ska ha en chans att sova. Inga större problem med dåsighet dagen efter, men däremot har mina problem med restless legs förvärrats grovt. Men jag har inget val för inga andra sömnmediciner fungerar för mig utan att göra mig helt avdomnad. Jag har turen att ha en bra läkare som inser vikten av att få sova regelbundet och som inte ser någon skada i att jag käkar dessa mediciner, så länge jag inte behöver öka dosen. Sedan vill han förstås försöka trappa ner på mediciner framöver då jag mår bättre för övrigt. Jag kan förresten starkt rekommendera KBT(Kognitiv beteende terapi) för bättre sömn. Jag trodde att det inte skulle funka på mig, men efter 15 år av grova sömnproblem så sover jag nu oftast okej till bra. (I kombination med medicinen dock.) Jag är en 35-årig normalviktig kvinna förövrigt.

Comments are closed.