Propavan verkar genom att dämpa aktiviteten i hjärnan vilket ger en lugnande effekt. Verkningen ligger i hela natten och Propavan ger en lugnare sömn utan uppvaknanden under natten. Efter 8 timmar ska effekten släppa. Sömn är viktigt. En kortare period kan sömnmedel vara ett bra hjälpmedel. Har du haft problem med sömnen under lång tid bör du fundera över orsakerna. Är du stressad över något eller kan det ligga någon psykisk sjukdom bakom dina sömnsvårigheter? Dålig sömn kan vara första tecknet på depression. Det är också så att sömnbrist på sikt kan ge depression, då allt blir jobbigt ut en god natts sömn. Vanligen tas en eller högst två tabletter en timme till en halvtimme innan det är dags att gå och lägga sig. Propavan sägs inte vara beroendeframkallande.

Verksam substans

Propiomazin

Möjliga biverkningar

Stickningar i benen, sämre balans, dåsighet och muntorrhet är några av biverkningarna som kan uppträda.

Varning för

Kan ge besvärande dåsighet dagen efter användning. Vissa blir också ostadiga och får lågt blodtryck. Nedsatt lever- eller njurfunktion är alltid en risk vid intag av läkemedel, tala med din doktor innan du tar Propavan vid sådana tillstånd. Propavan är inte bra att kombinera med större mängd alkohol, både kortsiktigt då effekten kan bli obehadlig och långsiktigt då levern tar skada.

78 kommentarer

 • Finns studier att de är
  Finns studier att de är dödliga för äldre men ingen tar det på allvar.

 • Jag tar aldrig mer än en halv
  Jag tar aldrig mer än en halv om kvällen. Tar jag en hel så blir jag extremt avtrubbad dagen efter. Sömnen blir lika bra!
  2tabletter på kvällen är förmycket. Jag är man 40. 85kg

 • Av Doktorn rekommenderar 7 november, 2014

  En kombination av en halv
  En kombination av en halv Propavan (12,5mg) och annan ataraktika av mindre dos är god. Även antiepilektikum såsom Iktorivil 1mg har en god effekt tillsammans. Då minskar risken för biverkningar som främst är dåsighet dagen efter eller minskad sexlust. Propavan ska vara ute ur kroppen efter 12 timmar och enligt läkare ska man anpassa tiden för intaget för att passa arbete och bilkörning. Detta elimineras genom att gå ner på små doser.

 • Av Böb53 24 september, 2014

  3 ritallin (30 mg) /dag, 1
  3 ritallin (30 mg) /dag, 1 propavan/kväll samt 1 immovane/kväll
  sen 1 år bakåt….vet någon något om kombinatinsefekter?
  Drabbades igår av fluktuerande blodtryck under 4 timmar….
  138/82…..118/94…..samt 106/8…som togs med 2 min mellanrum
  Och en puls på 124. Otäck känsla av att vara på väg att svimma.
  Är 60+ och vare sig ”Fass” eller någon läkare kan svara…..har någon
  annan upplevt något liknande?
  Vore tacksam för kommentar från någon annan amatördoktor
  som bryr sig om sitt välbefinnande……eller som inte tror att
  tabletter löser allting?
  Böb 53
  Tack på förhand

 • Av anonym 17 september, 2014

  Min mamma hade stickningar mm
  Min mamma hade stickningar mm i benen nattetid visade sig att det var restless legs finns bra läkemedel för detta

 • Av anonym 22 juli, 2014

  Obs det är halveringstiden
  Obs det är halveringstiden som är 8 timmar, betyder ju inte att effekten släpper helt!

 • Av anonym 15 juli, 2014

  Inbillningar
  Inbillningar

 • Av anonym 26 juni, 2014

  Min kille tar propavan och
  Min kille tar propavan och jag känner att sexlusten har minskat + att han har erektionsproblem. Kan det bero på tabletterna (2 st/gång )? Känner någon igen sig?

 • Av Eima 31 maj, 2014

  Jag får mycket mer kramper i
  Jag får mycket mer kramper i benen nattetid som känns som elektricitet. Dagen efter är jag fruktansvärt utmattad och detta även om jag tar tabletten tidigt på kvällen.

 • Av anonym 28 maj, 2014

  Maila dem eller be dem förnya
  Maila dem eller be dem förnya nytt recept istället. Så gör jag. Då slipper man besöket och kan direkt gå till apoteket =)

 • Av anonym 24 mars, 2014

  Om man nu inte kan sova vill
  Om man nu inte kan sova vill kanske läkaren gärna skriva ut propavan till natten och antidepressiva till dagen och gärna restan av ditt liv, därför har jag alltid undrat: om man nu ska käka det här resten av sitt liv, varför kan man inte få bättre grejer? Som gör att man mår bra, beroendet är ju inget problem om man får dem hela tiden och aldrig ska sluta. Och att man måste höja dosen är bullshit, ja för att bli flummig men inte för att slippa oron/ångesten. Flummigverkan går över och man blir som en normal människa dessutom saknas obehagliga biverkningar. Samma med smärta, morfin, snällt mot kropp och lever. Alvedon, döden för levern, naproxen mm aj aj aj i magen

 • Av Trött 14 mars, 2014

  Fungerar inte på mig heller.
  Fungerar inte på mig heller. Ligger vaken hela natten till följd av att jag blir skittrött dagen efter. Zombiekänsla.

 • Av Trött 14 mars, 2014

  Upplever detsamma, somnar
  Upplever detsamma, somnar inte och är skittrött dagen efter.

 • Av Roland Qvarnström 27 februari, 2014

  Tar en halv (25mg) Propavan
  Tar en halv (25mg) Propavan då och då. Sover skönt
  8-9 timmar. Fullt pigg dagen efter.

 • Av Roland Qvarnström 27 februari, 2014

  Svårt,omöjligt, somna på
  Svårt,omöjligt, somna på kvällen. Ligger vaken 2-3 timmar men gäspar för fullt. 4-5 timmars sömn per natt. Var 14:e dag en halv (25mg) Propavan. Sover 8-9 timmar helt utsövd. Dagen
  efter bra. Sedan samma visa.

 • Av anonym 31 januari, 2014

  Biverkning;
  Biverkning; andningssvårigheter o tryck över bröstet uppstod ca en timme efter att jag tog 1/4 tablett. Kommer aldrig ta Propavan igen!

 • Av anonym 5 januari, 2014

  Man kanske ska ta ½ Propavan
  Man kanske ska ta ½ Propavan för att slippa dåsigheten dagen efter?. Någon som har provat och det hjälpt?

 • Av Gott mos 14 november, 2013

  Mycket kompetent sömnmedel.
  Mycket kompetent sömnmedel. Inga biverkningar alls för mig, två tabletter två timmar innan sömn ger mig de åtta timmar jag längtat efter = nytt liv. Typ. 🙂

 • Av Ronya 13 juli, 2013

  Jag vaknar alltid upp och
  Jag vaknar alltid upp och känner mej som en zombie och så måste jag ta tabletten/tabletterna flera timmar innan jag ska sova. Tror även att propavan har gett mej mindre sexlust.
  Usch för propavan!

 • Av anonym 12 juli, 2013

  Jag tar med en propavan+ 1 st
  Jag tar med en propavan+ 1 st Imovane till kvällen, det har slutat med att jag vaknar normalt på morgonen men måste gå och lägga mej igen efter ca 2 timmars vakenhet och sova i 5 timmar igen. Står inte ut med att vara zombie dagen efter. Någon som vet hur jag ska göra?

 • Av anonym 25 mars, 2013

  sluta svara å bli ren vännen
  sluta svara å bli ren vännen

 • Av Mr Propp 24 februari, 2013

  Jag har ätit Propavan i ca 6
  Jag har ätit Propavan i ca 6 månader.
  De värsta biverkningarna typ Zombie dagen efter försvinner efter några veckor. Då fungerar den väldigt bra ( på mig) lite myrkrypningar har inget jag bryr mig om. Glöm Imovane och Stilnoct. De är numera klassade att vara bland de mest beroendeframkallande sömntabletterna på marknaden. Får endast användas för korttidsbruk.

 • Av Anonym 30 januari, 2013

  Propavan fungerar utmärkt för
  Propavan fungerar utmärkt för mig, inga biverkningar. Sover nästan utan avbrott och inga mardrömmar, tror det drar ner blodtrycket också. Trots det skriver min läkare ut 20-40 tabletter åt gången, vilket gör att jag måste springa där hela tiden och betala 🙁

 • Av Cirka 25 januari, 2013

  Om knark är så dåligt, varför
  Om knark är så dåligt, varför håller du dej inte undan själv? Kör man tio dagar i sträck, då kan det ju inte vara så hemskt.

 • Av anonymz 30 oktober, 2012

  Personligen funkar Propavan
  Personligen funkar Propavan för mig, tar dock ett par timmar innan kan känner mig dåsig (1.5 tablett) känner mig inte alls dåsig dagen efter. Har provat mig fram vad som funkar för min kroppsvikt och två tabletter är för mycket. Fick extrema muskelspasmer i rygg, ben, armar blev tvungen att sätta mig upp i sängen samt resa mig upp nästan i panik. Obehagligt var det men tror man får anpassa dosen efter sin egen kropp. Har provat andra sömntabletter men hittils är denna den bästa för mig. Har också äntligen blivit fri från extrema mardrömmar efter jag börjag tagit propavan

 • Jag har tagit Propavan i ett
  Jag har tagit Propavan i ett år nu, jag delar tabletten och tar endast 3/4 var kväll, det fungerar alldeles utmärkt för mig.
  Ingen dåsighet dagen efter. På helgerna sover jag extra länge tack vare Propavan.

 • Jag har tagit propavan i ca 4
  Jag har tagit propavan i ca 4 månader och det hjälper mig väldigt bra! Tar en tablett ca 1 timme innan läggdags och vaknar upp pigg och glad! Prövat att sova utan tabletten och det går lika bra eftersom att jag nu vant mig vid att lägga mig i sängen och kunna somna. Blivit som en rutin. Väldigt nöjd (inte fått några biverkningar)

 • Av anonym1 17 september, 2012

  Jag tar 2 Propavan till
  Jag tar 2 Propavan till natten för jag har restless legs. De hjälper mig att somna och jag får inga biverkningar.

 • I natt var det första gången
  I natt var det första gången jag tog två Propavan pga. att en tablett inte verkade fungera. Men jag säger då det.. orklös, trött och zombiekänsla i hela kroppen nu dagen efter. HEJDÅ PROPAVAN!

 • Av Tålde inte medicinen! 28 juli, 2012

  Jag fick Propavan utskriven
  Jag fick Propavan utskriven för flera år sedan. Första – och enda – tabletten blev en chock! Ja, en ”fasansfull natt”, är helt rätt beskrivning…

  Sömn fanns inte ens på kartan. Hela kroppen förvandlades till ett ”kramp-paket”, nåt sorts RLS liknande extrem-tillstånd på olidligt hög nivå! I ben, armar, överallt! Hela natten igenom fick jag hoppa upp och ner, upp och ner, fäkta med armarna och springa fram och tillbaka, för att – försöka – stå ut!

  Det var en ren chockupplevelse, minst sagt.

 • Av hellre sömnlös 24 juli, 2012

  Synnerligen obehaglig
  Synnerligen obehaglig upplevelse! Somnade inte men hade fasansfull natt. Dagen efter var jag oförmögen att arbeta och en livsfarlig bilförare. Hur kan en sådan medicin vara laglig?

 • Av smeknamn_saknas 1 juli, 2012

  Jag fick ”ofrivilliga
  Jag fick ”ofrivilliga muskelryckningar” hela natten pga propavan.. nått av det värsta jag varit med om. såklart zombieliknande mående dagen efter… Fail!

 • Av Kajsa 16 maj, 2012

  Jag har tagit 1-1,5 Propavan
  Jag har tagit 1-1,5 Propavan till natten i många år. Vill inget hellre än att bli medicinfri, men stress och att jag bor i en lyhörd lägenhet där inte alla grannar är tysta kl 22 gör att jag måste fortsätta, men självklart vill jag inte ha leverskador. Är det någon som tagit Propavan i många år men lyckats bli medicinfria? Tips välkomnas tacksamt.

 • Av anonym 25 april, 2012

  Har fått propavan men den har
  Har fått propavan men den har för många biverkningar. Värst är mardrömmar och ”klåda” i skelettet från knäna o ner. Påminner om ”fönstertittarsjukan” och är väldigt obehaglig.

 • Av anonym 22 mars, 2012

  Hej!
  Jag tar propanvan ca 2-3

  Hej!
  Jag tar propanvan ca 2-3 timmar innan jag tänker att jag ska sova. Eller jag tänker mej att jag tar dom motsvarande tid jag vill vakna. sova 18.00 vakna 6. Nu när jag tagit dem en längre tid ca 2 månader varje kväll så är jag inte längre bakis dagen efter.

  Lycka till

 • Av Björnen 19 mars, 2012

  Hej, det är ingen god idé!
  Hej, det är ingen god idé! Hos mig triggar det igång enorm drömverksamhet, som dessutom är ganska jobbig.

 • Av yeahbuddy 18 mars, 2012

  känns skönt att veta att jag
  känns skönt att veta att jag inte är den enda som int kan sova…men propavan fungerar inte alltid. Ibland kanske man borde ta två? vet någon ifall mankan ta propavan om man har druckit lite alkohol?

 • Av anonym 13 mars, 2012

  Propavan är bra om du har
  Propavan är bra om du har svårt att sommna, men tyvärr sitter dom i så in i hel*** dagen efter.. Man vaknar ju knappt upp och känner sig inte säker att köra bil, passa barn, kissa stående 🙂 osv.

  Min läkare gav tipset, TUGGA I DIG DOM.. och tugga väl, inga stora bitar alls skall sväljas.

  Då går dom dels in i dit system snabbare + att dom går ur det ännu snabbare, man vill ju bara ha effekten av dom under nattens sömn…

  Testa, jag vet att det funkar by tral and error..

 • Av anonym 17 februari, 2012

  Har hållt igång 10 dagar på
  Har hållt igång 10 dagar på amfettamin nu och vissa dagar codein. Måste nu sova i helgen och nästa vecka ta tag i allt med det som hänt med psykolog mm. Fick en karta propavan här nu och hoppas den ska lugna ner mej o få mej att sova. Håll er borta från tjacket säger jag bara

 • Av anonym 4 november, 2011

  Hej, om du tar 2 st. Propavan
  Hej, om du tar 2 st. Propavan ca. 2 timmar innan du ska sova, så ska du se att det hjälper. tänk på att inte köra bil, bara.

 • Av anonym 29 oktober, 2011

  Propavan funkar jätte bra,
  Propavan funkar jätte bra, jag somnar ca 30 min efter jag har tagit två tabletter men dagen efter är jag ”bakis” och det går över efter ca 1-2 timmar kan dock vara ett problem på vardagar.

 • Hemsk hemsk medicin,
  Hemsk hemsk medicin, myrkrypningar, uusch

 • Av anonym 9 augusti, 2011

  prova 2 st immovane
  prova 2 st immovane

 • Av buyyyyyyyyyyyyyyt 11 juli, 2011

  jag kan ändå inte sova även
  jag kan ändå inte sova även jag tar tablett

 • Av anonym 9 juni, 2011

  Jag har 45… 100 vore nog
  Jag har 45… 100 vore nog bäst tror jag ….

 • Av tiparolskadad 11 april, 2011

  tur att tiparol finns
  tur att tiparol finns

 • Av anonym 9 april, 2011

  Jag tog 20 propavan och var
  Jag tog 20 propavan och var tvungen att åka in till akuten

 • Jag får lov att använda
  Jag får lov att använda Proavan pga av svåra smärtor, där den smärtstillande medicinen jag har inte räcker för att jag ska kunna sova ordentligt. Har hänt ett flertal gånger att jag varit vaken ett dygn i sträck, men även då sover jag bara ett par, tre timma om jag inte har sömnmedicin då jag vaknar pga smärta! Så när jag inte ska göra något särskilt på dagen tar jag Propavan, för då blir jag i allafall någorlunda utvilad, om än att värken blir något värre. Det är ofta ett val mellan pest eller kolera….

 • Pisal, jag vet inte vad du
  Pisal, jag vet inte vad du har för sömnproblem men har du testat att vara uppe kanske ett dygn? Funkar utmärkt för mig när jag inte kan sova, sover som en stock på kvällen. Eller så brukar jag kanske göra något som uttröttar mig både psykiskt eller/och fysiskt. Exempel; läsa någon bok eller kanske gå iväg till gymmet.
  Testa att äta innan också, kanske hjälper!

 • Av Pisal 28 juli, 2010

  Visst sover jag bra på
  Visst sover jag bra på propavan…. men jag är också ”bakis” hela fm dagen efter. Det är svårt att göra något vettigt, jag vill mest bara sova. Därför avstår jag Propavan.
  Har nog ätit mig igenom många av de sömn- och insomningstabletter som används, men eftersom jag vaknar efter två timmar oavsett vad jag tar har jag nu get upp hoppet om att sova på tabletter. Jag tar mina 10 mg Stesolid, så att jag slipper vaara spänd som en både i musklerna när jag ska sova + mina smärtstillande. Sen är det bara för mig att acceptera att jag ska ha en otrolig tur om jag sover mer än tre timmar i ett sträck!

  Eftersom jag inte kan jobba har det sällan någon betydelse. Behöver jag kan jag vila en stund mitt på dagen istället. Men visst – de gånger jag sover 5-6 timmar i sträck trot jag knappt det är samt och jag är då mycket piggare på dagen!

Comments are closed.