Betyg:

3.157895

Sertralin / Zoloft

Används för att behandla människor som mår dåligt av olika orsaker. Biologiska, genetiska eller efter svåra upplevelser. Tillstånd som lett till depression, tvångstankar och tvångshandlingar, paniksyndrom, post-traumatiskt stress-syndrom som är en fördröjd mental reaktion efter en mycket obehaglig upplevelse och social fobi.

Sertralin tillhör en grupp antidepressiva läkemedel som kallas selektiva serotoninåterupptagshämmare.

Möjliga biverkningar: 

Muntorrhet, illamående och ont i magen är några av de vanliga biverkningnarna. Liksom yrsel, skakningar och överdiven sömnighet. Många får svårt att somna och män kan få fördröjd utlösning.
Risken för biverkningar som självmordsförsök i början av behandlingen och explosiv ilska är större hos patienter under 18 år.
Många biverkningar är lindriga och går över efter ett tag, enligt tillverkarna.

Varning för! Ökad känslighet för solen. Kan ge leverskador och tinnitus, bland annat. Försiktighet krävs vid kombination av en rad läkemedel. Tala om för din läkare vilka andra mediciner du står på. Sertralin ska inte tas i hop med naturläkemedlel med johannesört. Man ska inte dricka grapefruktjuice eller alkohol då man medicinerar med Sertralin.

Verksam substans: sertralin

Mer information hittar du på Fass: klicka här.

Uppdaterad 2014-09-26

Betygsätt själv:

Ditt betyg: Inget Medel: 3.2 (38 röster)

Diskussioner om Sertralin / Zoloft

Uppdaterad: 2016-02-03

4 kommentarer

Uppdaterad: 2010-04-27

Inga kommentarer

Uppdaterad: 2012-06-01

2 kommentarer

Alla diskussioner

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 4/5

anonyms bild

Hej jag har ätit sentralin vissa perioder i mitt liv. 2 gånger. När jag var 14 började jag äta sentralin och det var inte förns då som jag började märka ett konstant ljud i mitt öra. Jag har nu haft tinnituss i två år och vissa kvällar blir jag helt galen på det. Jag mår illa för att jag har ångest över min tinnituss. Det minskades när jag slutade äta sentralin men kom tillbaka när jag började äta igen. Jag ska nog sluta med att äta dessa mediciner för att jag orkar inte med min tinnituss längre. Det är ett stort hinder i mitt liv. Jag hoppas det försvinner när jag slutat. //15 år

Kommentar av anonym

Skrivet 22/4

anonyms bild

Har ätit det i ett år och för en månad sen försökte jag fasa ut den. Fick en del utsättning symtom men framförallt blev enormt deprimerad igen. Aldrig mer. Jag fick börja igen och äter nu min vanliga dos igen. Har aldrig mått så bra som på Sertralin. Utan den hade jag inte orkat. Får äta det antagligen i resten av mitt liv men det ät ok, alternativet är så mycket värre...

Kommentar av ballen

Skrivet 8/1

ballens bild

tar 200mg om dagen
funkar på mig, men man har ju ändå vissa dagar som är sämre
iofs så tar jag ytterligare 300mg av andra antidepressiva piller

Kommentar av K

Skrivet 16/8

Ks bild

var nedstämd och mådde uselt. Läkaren skrev ut sertralin samtidigt fick jag lämna blodprover. De visade att jag hade problem med min sköldkörtel. Fick ny medicin: Levaxin. Nu efter ett år är sköldkörtel-värdena OK, men jag sitter fast i Sertralin som jag försökt sluta med. Då får jag en massa konstiga besvär eller biverkningar. Vad gör jag? Läkaren bryr sig inte.

Kommentar av anonym

Skrivet 10/1

anonyms bild

Stå ut med utsättningsproblemen. Det blir bättre efter en tid.

Kommentar av anonym

Skrivet 17/5

anonyms bild

Hur länge ska man stå ut innan det klingar av?

Kommentar av Zombie

Skrivet 14/8

Zombies bild

Jag blev en mental zombie av denna medicin. Kunde inte känna några känslor alls, varken glädje eller ilska eller sorg. Saker som normalt skänkte mig lycka och njutning gjorde inte längre det. Jag kunde heller inte gråta, vilket jag ser som väldigt negativt då man faktiskt behöver lätta på trycket ibland. Jag har alltid varit en emotionell person så att inte längre kunna bli berörd, upprörd, betagen eller fascinerad var hemskt. Ångesten försvann... och ersattes av ett slags vaket narkostillstånd där jag bara var en turist i tillvaron. Tappade nästan all sexlust också, vilket säkert var skönt för min dåvarande pojkvän som hade svårt att hänga med i mitt tempo. Men så här i efterhand känns det som att jag förlorade en stor del av mig själv i och med det. Kände ingen ömhet för någon. Kände ingenting för någon! Det tog faktiskt ett bra tag efter att jag satt ut den, innan jag var mig själv igen.

Kommentar av anonym

Skrivet 10/4

anonyms bild

Jag tog sertalin för en tid sedan och dom fungerade bäst på mig i jämförelse med dom andra sorterna som jag provat innan. Sen slutade jag helt en dag i 4 månader. Blev såklart dålig och igår började jag ta Sertalin igen. Ska lyssna på läkaren nu. Kände genast biverkningarna i vaderna (det sticks) och tinnitus framåt kvällen vilket jag inte hade en anning om att det hade med sertalin att göra förens jag läste vad ni skrev nu.
Kommer ihåg att tabletterna gjorde mig pigg och social på en jämn nivå och kände mig som en dagisfröken när jag var med min son. Ett stort plus.

Kommentar av anonyma K.

Skrivet 14/11

anonyma K. s bild

Började äta Sertralin Bluefish 50 mg i augusti 2014. En ask med 30 tabletter. Det fungerade bra och jag kände mig lite bättre, men inte helt bra. Så läkaren skrev ut ytterligare Sertralin. Apoteket gav mig då Sertralin Teva 50 mg därför att det är billigare. Har nu ätit det i två veckor och mår bara sämre. Sover dåligt, magen blir dålig, jag får huvudvärk, dåligt humör och känner mig allt mer deprimerad. Varför delar apoteket ut olika märken olika gånger?

Kommentar av anonym X

Skrivet 8/11

anonym Xs bild

Jag äter också Sertralin 50 mg men min ångest har ökat. Vågar jag ta dubbel dos?

Annons