Uppdaterad: 2011-11-02

8 kommentarer

Anja lever med kroniskt trötthetssyndrom

Bild

Hon ser pigg ut, men det är hon inte. Anja var 24 år när hon drabbades av ME. I dag är hon 41 år och trots att sjukdomen förvärrats har hon modet uppe.

Fakta om Citalopram

Används mot depression eller andra tillstånd av nedstämdhet och ångest.

Varning för: Var försiktig att kombinera andra läkemedel och sjukdomar med...

2.62857
Ditt betyg: Inget Medel: 2.6 (35 röster)

Fakta om Cymbalta

Läkemedel mot depression och ångest.

Varning för: Ta inte samtidigt som naturläkemedel med johannesört. Det finns...

3.395835
Ditt betyg: Inget Medel: 3.4 (96 röster)

Fakta om Levaxin

Levaxin ska tas när kroppen av någon orsak slutat producera sköldkörtelhormon. Sköldkörteln är viktig för många funktioner i kroppen, bland annat ämnesomsättningen.

Varning för: ...

3.314815
Ditt betyg: Inget Medel: 3.3 (108 röster)

Efter fem års kamp fick Anja Olergård, 41, diagnosen ME, även kallat kroniskt trötthetssyndrom. Sedan dess har sjukdomen ständigt förvärras, men med hjälp av mediciner håller hon några av de värsta symtomen under kontroll. Och än lever hoppet om ett botemedel. 

Anja Olergård ber mig att ringa efter klockan tre. Sjukdomen gör att hon har svåra sömnrubbningar och vaknar först på eftermiddagarna. När jag frågar var hon fick reda på att hon led av ME måste hon fundera och ber om ursäkt för sitt dåliga minne. Också det är en konsekvens av sjukdomsförloppet. 

 

Anja var 24 år gammal när hon insjuknade. I England där hon bodde fick hon en infektion som inte gick över. 

 

– Jag kände mig sjuk och yr och så har det varit sen dess, berättar Anja som i dag är 41 år och bor i Västerhaninge. 

 

En läkare misstänkte att det kunde vara tecken på kroniskt trötthetssyndrom, men Anja fick aldrig en diagnos i England. I stället åkte hon hem till Sverige, där en bekants bekant så småningom fick höra om Anjas symptom och tyckte att det stämde in på ME. Men att få sjukdomen bekräftat var svårt. 

 

– Det tog fyra till fem år innan jag fick diagnosen på Lunds universitetssjukhus, då hade jag gjort massor av utredningar, berättar hon.

 

Anja fick då recept på olika vitaminer eftersom det inte finns något enkelt sätt att behandla ME. 

 

– Det man kan behandla är de olika symptomen, men att man är trött kan man ju inte ta ett piller mot och influensakänslor kan man inte heller ta piller mot, så vid det laget hände egentligen inget mer än att jag fick veta att jag inte var knäpp i huvudet.

 

Sedan dess har Anja blivit konstant sämre under 17 års tid, vilket gjort att det tillkommit symptom som hon har varit tvungen att behandla ett efter ett. 

 

– Sköldkörtelproblem behandlas med Levaxin, mot depressionen fick jag Citalopram som fungerade jättebra och sedan Cymbalta som har den fantastiska bieffekten att jag fick mycket mindre smärta i kroppen, säger hon.

 

Svårast att hantera tycker Anja är sömnrubbningarna. Särskilt med tanke på att samtliga symtom blir värre när hon har sovit dåligt.  

– De gamla blir värre och det kommer nya. Det är hemskt. Fortfarande om jag har sovit gott är jag ganska handikappad nuförtiden, säger Anja och förklarar:

 

– Ska jag exempelvis klippa mig kan jag i princip inte göra något mer den dagen. På samma sätt måste jag vila mig när jag har duschat eller vila mig när jag har ätit frukost. Och går jag utanför gränserna, kanske genom att gå och shoppa, får jag väldigt ont i kroppen, huvudvärk och feberkänslor som att man har influensa. 

 

I dag har Anja förlikat sig med tanken på att hennes liv är begränsat. 

– Jag går inte och längtar efter sådant som att klättra i berg eller att skaffa barn för det vet jag är omöjligt. Vissa dagar känner jag istället väldigt stor glädje i det som är min vardag och mitt liv och kan uppskatta en väldigt fin solnedgång. Andra dagar är jag jättefrustrerad och ledsen och också rädd inför framtiden eftersom jag ständigt blir sämre, men eftersom det påverkar sjukdomen negativt måste jag ha disciplin. 

 

Anja tycker att hennes närmsta omgivning har hanterat sjudomen bra. Yttre bekanskapskretsen däremot har haft svårt att förstå - ”det syns ju inte på mig att jag är sjuk”. 

 

– De kan säga saker som att jag kanske borde motionera lite mer, vilket visar att de inte alls har förstått. Skulle man ha en sjukdom som är allmänt vedertagen som cancer så är det ingen som föreslår att man ska motionera bättre, säger Anja som tycker att kunskapen om ME är dålig även inom vården. 

 

– Det är förfärligt svårt att hitta någon specialist och en del läkare tror fortfarande inte på att ME är en neurologisk sjukdom, säger hon.

 

När Anja fick ME pluggade hon språk på universitet vilket gick bra eftersom hon kunde läsa mycket hemifrån. Efter skolan började hon arbeta som översättare som även det fungerade bra till en början eftersom hon återigen kunde styra över sin egen tid. Men efter ett tag tvingade sjukdomen henne att gå ner till 75 procents arbetstakt, därefter 50, innan hon fick sluta helt och blev sjukpensionär. 

 

– Jag var livrädd när jag gick till Försäkringskassan eftersom det är en kontroversiell sjukdom. Men tack vare att min läkare hade skickat en remiss till en undersökning som det var två års väntetid på tror jag att det gick upp för dem att jag inte skulle bli frisk, säger Anja, som berättar att hon blev lättad över att kunna koncentrera sig helt på att bli bättre och slippa oroa sig för ekonomin.  

 

I dag spenderar hon tiden som pensionerad med att läsa och umgås med sin man. Hon har också en blogg där hon skriver om sina intressen, sin sjukdom och sin familj. Om framtidens möjligheter att hitta ett botemedel mot ME är hon försiktigt optimistisk. 

 

– Jag har en ganska hoppfull bild men jag tror samtidigt att det är många år kvar. Sjukdomen är fortfarande ny i media och i forskningen även om den inte är purung som sjukdom betraktad, men det går framåt och det är fantastisk roligt. Det ger mig det enda hoppet jag kan ta på allvar. Jag tror att det behövs något för att göra mig frisk och jag tror att de kan hitta vad. 

 

Läs mer: Har du kroniskt trötthetssyndrom?

Artikel skriven av Mikaela Åkerman 2011-10-19
Mikaela Åkermans bild

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 1/10

Jag förstår precis hur det är

anonyms bild

Jag förstår precis hur det är när omgivningen tycker att man ser frisk ut. Jag har själv senaste året haft en otrolig trötthet tillsammans med skakningar inuti kroppen och huvudvärk. Jag håller på att utredas, men ännu har de inte kunnat fastställa vad det är.

Kommentar av Bertil Persson

Skrivet 2/6

Mormonsekten!

Bertil Perssons bild

Vi har funnit att mormonsektens kvinnor har en stark dominans av psykiska problem, att lämna sekten kan kanske lösa dina problem!

Kommentar av Joa

Skrivet 2/6

En annan väg att gå...

Joas bild

Det finns olika sätt att tackla sådant som man inte förstår. Ett sätt är att förringa/förlöjliga, ett annat är att ta del av befintlig information. Om du klickar på länken nedan kan du på sidan 8 till 11 se en sammanställning över de biomedicinska avvikelser/abnormiteter som ME/CFS-forskningen hittills har fastslagit. (Pdf-filen fungerar som handbok för läkare, men bör inte vara svårförståelig om man kan engelska.)

Länk: [ http://www.iacfsme.org/Portals/0/PDF/PrimerFinal3.pdf ] (A Primer for Clinical Practitioners)

Kommentar av clara

Skrivet 2/11

Mycket bra

claras bild

Mycket bra artikel, som beskriver ME på ett klart och tydligt sätt, hur det kan vara.

Jag tycker väldigt mycket om det som står under bildrutan, "Hon ser pigg ut, men det är hon inte".

Just detta är väldigt viktigt för allmänheten att förstå; att det inte syns utåt och om man sminkar sig och ler och går ut när batterierna är laddade, så ser man frisk ut. ME är en till stor del osynlig sjukdom, det är de närmaste som lever med en ME-sjuk som ser hur det är, de är där när den ME-sjuka faller ihop och måste ligga till sängs och vila länge, länge efter så enkla aktiviteter som att ha varit och handlat eller gått till doktorn.

Kommentar av anonym

Skrivet 25/10

Tack för en bra artikel

anonyms bild

Vi är många som är i samma situation, ett omänskligt tillstånd som behöver belysas för att hitta bot och förståelse.

Kommentar av anonym

Skrivet 24/10

tack för en bra artikel, vi

anonyms bild

tack för en bra artikel, vi är rätt många i samma sits, men bedöms som friska av försäkringskassan

Kommentar av Emma

Skrivet 24/10

Tack för en bra artikel

Emmas bild

...om ett angeläget ämne!

Kommentar av anonym

Skrivet 24/10

Stackars dig jag förstår

anonyms bild

Stackars dig jag förstår precis hur du har det. Jag har hypotyreos och har varit väldigt trött i mina dar.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons