Uppdaterad: 2012-10-18

15 kommentarer

Cancermedicin hjälpte mot kroniskt trötthetssyndrom

Bild

Att vakna trött, efter en lång natts sömn, det är ett av symptomen på kroniskt trötthetssyndrom. Nu har forskare eventuellt upptäckt första möjliga behandlingsmetoden - med cancermedicin. Foto: Jonas Ekström, Scanpix

Fakta om Mabthera

Används vid lymfatisk leukemi och reumatism.

Varning för: Var inte förkyld eller ha någon infektion när du får en...

4.285715
Ditt betyg: Inget Medel: 4.3 (7 röster)

En ny norsk studie har visat att en cancermedicin kan vara hopp för de som lider av ME/CFS, tidigare kallat kroniskt trötthetssyndrom. I ett försök förbättrades 67 procent av patienterna av cancermedicinen Rituximab.

Två norska cancerforskare kan ha gjort en banbrytande upptäckt inom ME-forskningen.

I en ny studie som publicerats på Plos One visar de att cancermedicinen Mabthera, som som är ett cellgift och består av den verksamma substansen rituximab, kan ha en positiv effekt även på ME/CFS, tidigare kallat kroniskt trötthetssyndrom.

De två onkologerna Fluge och Olav Mella vid Haukeland Universitetssjukhus gjorde upptäckten av en slump för ett par år sedan när de behandlade en cancerpatient som också led av ME/CFS. Under behandlingen märkte de att kvinnans ME/CFS-symptom blev dramatiskt bättre.

De beslutade då att genomföra en pilotstudie för att undersöka om det fanns ett samband. Nu har de genomfört en till, större studie med 30 ME/CFS-patienter. Studien gick ut på att hälften av patienterna behandlades med rituximab medan 15 fick placebo.

Och resultaten är hoppfulla.

Tio av de patienter som fick Mabthera förbättrades. Nio av dem upplevde att deras symptom förbättrades kraftigt. 


Vi ser helt klara effekter. Det finns hopp, har Olav Mella sagt till norska TV2.

Mabthera verkar genom att döda celler, det vill säga minska antalet B-lymfocyter, som är en typ av vita blodceller. Forskarna tror därför att ME/CFS kan vara en så kallad autoimmun sjukdomen som orsakas av en rubbning i immunsystemet. Det teorin stärks av att ME/CFS ofta uppkommer i samband med en infektion. 

Mabthera används också fölr att behandla reumatoid artit som är en annan autoimmun sjukdom.

Hela den norska studien hittar du här.

Läs mer: Symptom på kroniskt trötthetssyndrom. 

Artikel skriven av Mikaela Åkerman 2011-10-20
Mikaela Åkermans bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Anette B

Skrivet 23/11

Syster till drabbad

Anette Bs bild

Hoppas att detta kommer till Sverige inom en snar framtid, inte kul att bli misstrodd i svenska vården, bra att ni tar upp detta.

Kommentar av anonym

Skrivet 7/6

Fortsatt studie möjlig

anonyms bild

Det norska forskningsteamet har nu fått ekonomisk möjlighet till uppföljande studier.

Artikel:
http://www.vg.no/helse/artikkel.php?artid=10117089

Citat:
"Medisinen senker drastisk nivået av immuncellene B-lymfocytter, som lager antistoffer i kroppen og også kan lage antistoffer mot kroppens eget vev.

- Ved å ta ned lymfocyttene så kan man få en betydelig symptomlindring hos to tredjedeler av pasientene, sier Mella."

En mer långvarig effekt har visat sig vid upp till femton månaders upprepad Rituximab-behandling.

140 ME/CFS-sjuka kommer nu att kunna delta i den uppföljande, två år långa, studien.

Kommentar av JF

Skrivet 11/4

Privatpersoner samlar in till fas 3-studie

JFs bild

Insamling under 90 dagar till Rituximab fas III-studie. Artikel idag i norsk tidning om insamlingens initiativtagare Maria Gjerpe, läkare och ME-sjuk, samt om insamlingens syfte. Privatpersoner från olika länder har bidragit och 800 000 kr har hittills samlats in. Målet är sju miljoner på 90 dagar, vilket ska kunna finansiera fas III-studien.

Artikel, "Hun var utslått 21 timer i døgnet":
http://www.ba.no/nyheter/article6597076.ece

Kommentar av clara

Skrivet 2/11

Vad bra att ni skriver om den

claras bild

Vad bra att ni skriver om den här studien! Även om just denna medicin inte blir lösningen för ME i stort, så är det en pusselbit på vägen i den biomedicinska forskningen för ME.

Det är verkligen jättebra att ni tar upp detta med ME. Tack!

Kommentar av anonym

Skrivet 9/1

Uppföljning!

anonyms bild

Hej!

Jag är född med ME och har nu haft denna sjukdom i kroppen i 36 år. Först år 2008 fick jag veta av en vän vad det är jag har, jag visste inte ens att jag var sjuk och kunde inte begripa hur folk orkade jobba heltid och utöver det ha fritidssysslor. Hur orkade folk?! När jag nu vet ja är sjuk och ser tillbaka på hur sjukvården genom åren bara sagt allt är bra när jag haft hjärtflimmer i många långa år som nu visat sig bli kroniskt och att möjligheten finns att jag kan bli både frisk och kunna orka leva och slippa ha ont.. Inser jag att sjukvården verkligen inte vet någonting om denna sjukdom. Tycker det vore bra om ni gör uppföljningar på ME nu när norskarna upptäckt detta är en autoimmun sjukdom.

Kommentar av Jeanette

Skrivet 25/10

Tack för att ni tar upp denna

Jeanettes bild

Tack för att ni tar upp denna studie och svårigheterna med att leva med ME/CFS.

Kommentar av anonym

Skrivet 25/10

Tack!

anonyms bild

Tack för att ni tar upp ME i ett antal artiklar. Vi behöver synas och få alla att förstå att ännu mer forskning behövs. Vi vill bli friska!

Kommentar av camilla

Skrivet 23/10

hej tycker faktiskt att det

camilla s bild

hej tycker faktiskt att det är FEL att gå ut med detta så tidigt, så många gånger forskare tror dom haft svaret men sen vissat sig inte stämma,det finns ju mer att tänka på än att det funkar på en del pasienter! som tex finns det någon biefekt??
tycker att det är jättebra att dom hittat något som ev funkar det är inte det.men ger så många förhoppningar om att det finns ett botemede som kanke inte finns för det är lång ifrån färdi forskat, det kan även ställa till problem för vissa hos försäkringskassan!! ge information när ni vet säkert!!!!

Kommentar av Drabbad

Skrivet 5/11

Viktig information

Drabbads bild

Det är viktigt att skriva om ny forskning, så att vi drabbade åtminstone vet att det pågår forskning. Det är en vinst om det bara hjälper en
enda människa. Det kommer säkerligen inte någon
medicin som kommer att hjälpa alla drabbade.
Varje liten steg ger hopp för en sjuk människa
och om det är något man behöver när man är sjuk,
så är det hopp.

Kommentar av Hanna Brodda, chefredaktör

Skrivet 23/10

Intressant ändå

Hanna Brodda, chefredaktörs bild

Hej Camilla

Kroniskt trötthetssyndrom verkar vara en mycket svår sjukdom att leva med, men orsakerna bakom och ännu mindre behandlingsmetoderna har forskningen vetat väldigt lite om. Bristande kunskap gör att människor hamnar mellan stolar och får ingen hjälp.
Den här, än så länge begränsade, studien kan eventuellt avslöja en del. Till exempel att sjukdomen kanske är autoimmun. Det vill säga att det är immunförsvaret som på något sätt hakat upp sig och angriper den egna kroppen.
Du har rätt i att det är tidigt i processen. Just den medicinen, Mabthera, som nämns i artikeln kanske aldrig någonsin kommer att godkännas som behandlingsmetod mot trötthetssyndrom, det vet ingen i dag. Men upptäckten kan vara en viktigt nyckel till att förstå sjukdomen och hitta det rätta läkemedlet.
Att människor inte skulle få följa forskarnas framsteg, det håller jag inte med om.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.

Annons