Uppdaterad: 2014-11-11

11 kommentarer

Choklad som medicin - hela listan

Bild

Choklad kan vara rena medicinen, men ät inte för mycket om du tar vanliga mediciner också. Foto:Jurek Holzer, Scanpix.

Fakta om Trombyl

Tunnar ut blodet för att förhindra blodproppar.

Varning för: Ta inte om du har astma, magsår, skrumplever, svår hjärtsvikt...

4
Ditt betyg: Inget Medel: 4 (14 röster)

Fakta om Persantin

Minskar risken för slaganfall, stroke, genom att lösa upp proppar och blodplättar.

Varning för: Har du hjärtsjukdom ska du inte ta Persantin utan att rådgöra...

5
Ditt betyg: Inget Medel: 5 (1 röst)

Fakta om Daonil

Används vid diabetes typ 2 för att göra det kroppsegna insulinet mer effektivt.

Varning för: Alkohol kan förstärka eller försvaga den blodsockersänkande...

0
Ditt betyg: Inget

Fakta om Lipitor

Blodfettsänkande.

Varning för: Använd inte om du är fertil kvinna och inte använder...

1.875
Ditt betyg: Inget Medel: 1.9 (16 röster)

Många studier har fastställt kakaons välgörande effekter på vår hälsa. Nu har ytterligare en omfattande rapport publicerats.

Forskare från de tre universiteten Harvard Medical School, University of Düsseldorf och University of California har tillsammans gjort en studie på kakaobönans kemiska
sammansättning. Rapporten som presenterades i nyligen visade, återigen, att choklad är rena medicinen.

- Vi hade ett ärende med en kille som ville lansera choklad som läkemedel, men han visste nog inte riktigt hur krångligt och kostsamt den processen är. Det skulle kunna kosta upp till en miljard, berättar Lennart Forslund på Läkemedelsverket. Men det påstås att det är välgörande.

Ren 70- procentig choklad sänker bland annat blodtrycket, minskar kolesterolvärdet och är antidepressivt. Ju högre kakaohalt, desto mer nyttigheter som antioxidanter, vitaminer och mineraler finns det i chokladkakan. Men se upp. Hög kakaohalt är inte en garanti för att chokladbiten är nyttig. Du måste smaka dig fram. De hälsosamma flavonoiderna ger inte bara våra kroppar en riktig hälsokur, utan ger också chokladen den bittra smaken. En beskhet som får många att grimasera.
Därför tar tillverkarna bort de nyttiga antioxidanterna från godiset. Inte heller går det att kombinera den med mjölk. Nix, för då förvandlas det bruna guldet till sand, eftersom
antioxidanternas medicinska egenskaper försämras.

Här är de medicinska områden som forskarna menar kan påverkas med choklad:

Blodtrycksänkande
När vi äter mörk choklad frigörs kakaons nyttiga antioxidanter, bland annat de så kallade polyfenolerna. De stimulerar kvävgas som är ett ämne som finns naturligt i blodet. När kvävgasen ökar slappnar blodkärlen av och blodtrycket
minskar.

Kolesterolsänkande
Trots att choklad innehåller en hög andel mättat fett, visar studier att kakaosmöret sänker det onda kolesterolet och höjer det goda fettsyrorna.
En tredjedel av chokladens fett består av den enkelomättade oljesyran Omega -9, det vill säga samma nyttiga oljesyra som i olivolja. En annan tredje del består av stearinsyra som är ett mättat fett. Det fina med stearinsyran är att levern bryter ner den till oljesyra. Resultatet blir att choklad, precis som olivolja
ökar det goda och minskar det onda kolesterolet i blodet.

Placklösare
Åderförkalkning tros bero på att fria syreradikaler angriper det onda kolesterolet och oxiderar det. De oxiderade fettdropparna lagras i kärlväggarna och åstadkommer kronisk inflammation. Kärlväggarna blir tjockare och mindre rörliga, ju mer fett som lagras. Blodflödet minskar och blodtrycket höjs, tillslut kan åderförkalkning leda till att en blodpropp bildas, med allvarliga komplikationer så som hjärtinfarkt, stroke eller kärlkramp. Antioxidanterna i kakao oskadliggör de fria syreradikalerna så att inte fettet kan
oxideras och lagras i blodkärlen, resultatet blir att kakao motverkar åderförkalkning.

Ångestdämpare
I kakao finns många viktiga aminosyror,
bland annat Tryptofan som tillverkar signalsubstansen Serotonin. Serotonin förekommer bland annat i hjärnan där det har till uppgift att reglera funktioner som ilska, humör och sömn. När Serotoninnivån i hjärnan är för låg påverkas humöret och risken för klinisk depression ökar.

Lusthöjare
Serotonin reglerar lustfunktionen, framför allt påverkar signalsubstansen vår sexlust. Choklad innehåller som du precis läste, Tryptofan, byggstenen till Serotonin. När vi äter choklad ökar serotoninnivåerna i hjärnan. Dessutom visar studier att choklad har samma pulshöjandeeffekt som en upphetsande kyss. Det är kanske inte så konstigt att choklad är populärt att ge bort på dejten?

Rena hjärtmedicinen
Ett regelbundet intag av kakao minskar risken för blodproppar, stroke och hjärtinfarkt med upptill femtio procent. I rå kakao finns det stora mängder antioxidativt magnesium. Genom att undersöka personer som drabbats av hjärtinfarkt har forskare kommit fram till att de flesta har alldeles för låga magnesiumvärden.
En chokladkaka på 100 g täcker en femtedel av det dagliga magnesium behovet.

Ökar insulinkänsligheten

Både diabetes typ 2 och hypoglykemi beror av insulinokänslighet. Tack vare flavonoiderna i kakaon förbättrar choklad insulinkänsligheten, vilket leder till att choklad skyddar
mot alla former av blodsockersjukdomar.

Uppiggande

Inte bara en sockerkick. Kakao innehåller ämnen som koffein, teofyllin och teobromin som gör oss
piggare. Teobromin kan i stora mängder få luftrören att vidgas, vilket underlättar andningen och vi får mer syre i blodet.

Viktminskande

Tro det eller ej, men vetenskapliga studier har visat att kakao hjälper dig att gå ner i vikt. Bland annat är rå kakao rik på fibrer som förhindrar fettinlagring. Dessa nyttiga fibrer bidrar även till ökad mättnadskänsla.

Blodförtunnande propplösare

En propp bildas då blodplättar koagulerar. För att en blodpropp ska bildas måste blodplättar
koagulera. Studier har visat att kakaons flavonoider motverkar just koagulering. När inte blodkroppar kan klibba ihop sig, kan inte proppar bildas. Choklad har därför tillskrivits blodförtunnande egenskaper i klass med läkemedel som Trombyl.

Tumörhämmare

Kakaons fytokemikalier hämmar tillväxten av tumörer i tjocktarmen.

Boost för immunförsvaret
Kakao innehåller en massa antioxidanter, vitaminer och mineraler. En god bit mörk choklad innehåller bland annat vitamin A och E, fosfor, järn, kalium, selen och magnesium. Choklad med alla sina nyttigheter är rejäl boost för immunförsvaret.
Källa: Läkemedelsverket, Vitalt vetande
________________________________________________
Kan choklad vara farligt att kombinera med annan medicin?
- Det finns dåligt med data om det, det betyder inte att farmakodynamiska interaktioner skulle kunna förekomma, säger Lennart Forslund, läkare på Läkemedelsverket. Jag hade ett ärende med en tjej en gång som ätit mycket lakrits, som påverkar saltbalansen, hon höll på att dö faktiskt.

Läs även: Bättre minne med kakao

Artikel skriven av Sofie Ingvarsdotter 2009-10-23
Sofie Ingvarsdotters bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Apotekaren

Skrivet 16/10

Epicathecin....

Apotekarens bild

Den mest effektiva flavinoiden för att öka kväveoxid och
därmed dilatera kärl och sänka blodtryck
Malmö Chokladfabrik tillverkar en av världens bästa i det
avseendet

Kommentar av anonym

Skrivet 11/11

choklad som medicin

anonyms bild

Choklad togs väl till Europa som medicin, likaså lakrits

Kommentar av Josef Boberg

Skrivet 6/11

CHOKLAD MED LITE SOCKER i ÄR JU BRA...

Josef Bobergs bild

...för socker fungerar ju som kolhydraterna gör - dvs ger skadliga blodsockernivåer.

Professor Göran Sjöberg har på ett lättfattligt sätt förklarat varför ett övermått av kolhydrater i kosten är ett beroendeframkallande gift för kroppen här http://josefboberg.files.wordpress.com/2013/04/livsfarliga-kolhydrater2.pdf

Mera om detta LivsViktiga ämne på Facebook här
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=590734990974155&id=100...

Kommentar av Josef Boberg

Skrivet 30/9

CHOKLAD I ALL ÄRA...

Josef Bobergs bild

...men det gäller ju också att äta så mycket som möjligt av artegen föda = "riktig mat" för att må optimalt väl - som jag ser det. Mera i sak om vad jag grundar det på här http://josefboberg.wordpress.com/2008/04/13/mg-brist-stress/#comment-907

Kommentar av Benny Hald

Skrivet 19/9

Xocaiforever

Benny Hald s bild

Har nu ätit Xocai Hälsochoklad i drygt två år och äter 3 bitar om dagen som forskarna rekommenderar. Sambo likaså men vår son på 8 äter en, men kanske inte varje dag. Resultatet visade sig ganska snabbt då jag, som varit sockerberoende hela livet, plötsligt inom två månader tappade sötsuget helt och hållet. Fick bättre energi och märkte att ilningar i tänderna försvann. Fantastiskt! Äter fortfarande 2-4 om dagen i förebyggande syfte och vill absolut inte vara utan det. Är ju ett fantastiskt gott sätt att få i sig själv och sina barn alla nyttigheter som frukt och grönt idag tyvärr inte innehåller så mycket av. Allt konstgödslas och genmani-puleras och plockas omoget för att fraktas runt halva jorden. Nyttigheterna uppstår genom solmognad, inte i ett lastrum med hjälp av kemiska medel. Kakaohalten (t.ex. 80% kakao) som alltid framhävs är helt oväsentlig eftersom nästan alla tillverkare kokar och rostar kakaobönorna för att kunna bearbeta massan. Som med grönsaker förstörs upp till 80% av det nyttiga då. Men Xocai är kallpressat och kan alltså klassas som Rawfood och har enormt mycket nyttigt i sig. Att inte fler äter Xocai förvånar mig mycket eftersom det är den enda dokumenterat hälsosamma chokladen. Det kan ju inte bli enklare eller godare. Är ni intresserade av att börja, kontakta mig eller den ni känner som arbetar med Xocai. Vi säljer inte Xocai, vi rekommenderar den! Lycka till! Benny Hald Massör och arrangör av Hälsomässan i Gbg. 0737 20 32 18

Kommentar av Gugge

Skrivet 6/9

Godis

Gugges bild

Bra med choklad, men glöm inte att borsta tänderna.

Kommentar av hattelina

Skrivet 6/9

all choklad är bra

hattelinas bild

Jag tror att all choklad är bra så länge man tror det.

Kommentar av Stefan

Skrivet 13/1

Choklad som medicin

Stefans bild

Hej!
Den där goda Xocai chokladen som Carina pratar om innehåller mest av alla choklad som finns ute på marknaden idag 2012. Men det är viktigt att äta chokladen på rätt sätt för att ta del av kakaons alla positiva egenskaper. Hur mycket man behöver är helt beroende för hur man mår och vilket intag kroppen kan ta emot. Alltså.. Hur äter man den då????.... Det vet vi..Titta gärna in på www.chocolatedreams.se eller besök vår facebook sida chocolatedreams. Där pratar vi oxå om bla Anti Aging och 100.000 orac.
MVH
Team Chocolatedreams

Kommentar av Johanna

Skrivet 11/4

Choklad i rå form

Johannas bild

Det finns något som är snäppet bättre och det är råa kakaonibs, det är krossade kakaobönor. Sjukt mycket antioxidanter och ännu bättre näringsvärden eftersom det inte upphettas och blandas med socker. Jag brukar blanda det i flingorna eller äta direkt. Läste att 2 msk råa kakaonibs innehåller lika mycket som 3 kg brocoli. Brukar köpa dom på nätet, de är svårt att hitta i vanliga butiker.

http://www.grongava.se/shop/product/raa-kakaonibs

Kommentar av Christina Wallin

Skrivet 12/9

Kakaonibs

Christina Wallins bild

Om man bor i Malmö eller Lund kan man köpa kakaons på Ahlgrens konfektyr.

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att hurvida du är en människa för att förebygga automatiska spam inlägg.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2016-04-19

2 kommentarer

Varannan kvinna har problem med torra slemhinnor i underlivet, men många går obehandlade. För Hillevi Caris Svensson var lösningen att smörja musen. – Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få, säger hon till Dinamediciner.
Uppdaterad: 2016-04-16

Inga kommentarer

Sara Riggare är parkinsonpatienten som blev forskare för att förstå sin sjukdom – Jag vill jobba för patienter som är sjuka i dag, forskningen hjälper oftast framtidens patienter, säger hon till Dina mediciner.
Uppdaterad: 2016-03-24

8 kommentarer

Nya blodförtunnande läkemedel och Waran är likställda. Waran prioriteras inte framför de nya medicinerna i de nya nationella riktlinjerna poängterar nu Socialstyrelsen efter kritik från flera hjärtspecialister.
Uppdaterad: 2016-03-24

5 kommentarer

D-vitaminbrist är kopplat till ökad risk för många farliga sjukdomar. Nu på våren är nivån av det hälsobringande vitaminet i snitt 40 procent lägre, än på sommaren, visar forskning på kvinnor i Sverige.
Uppdaterad: 2016-03-24

2 kommentarer

Akademiska sjukhuset i Uppsala erbjuder nu en ny metod för att behandla kvinnor med myom i livmodern.En riktad ultraljudsvåg ger ingen smärta och ett obetydligt ingrepp.Men vssa kriterier måste vara uppfyllda.
Uppdaterad: 2016-03-24

10 kommentarer

Trots att det finns flera moderna alternativ av blodförtunnande medicin som halverar risken för hjärnblödning jämfört med Waran så håller Socialstyrelsen fast vid den äldre behandlingen. Något som nu kritiseras av hjärtspecialister i en debattartikel.
Uppdaterad: 2016-03-24

3 kommentarer

Saffran, kanel, kardemumma och kryddnejlika. För de flesta är julkryddor nyttiga och kan komplettera konventionell medicinering, men de kan också orsaka missfall och akut allergichock. Här kommer en favoritartikel i repris!
Uppdaterad: 2016-03-24

Inga kommentarer

Nu sprider sig vinterkräksjukan på skolor och arbetsplatser. För de allra flesta är det över på några dagar, men för svårt sjuka och äldre kan sjukdomen leda till döden.  Nu kan ett enkelt test visa hur allvarligt sjukdomsförloppet är och vilken behandling som ska sättas in.
Uppdaterad: 2016-03-24

2 kommentarer

Europeiska läkemedelsmyndigheten har godkänt cancermedicinen Xtandi för användning redan innan cytostatikabehandling inleds. Medicinen som idag används vid prostatacancer efter cellgiftsbehandling har visat på en rad fördelar som gör att den nu godkänns för användning även i tidigare stadier av sjukdomen.
Uppdaterad: 2016-03-24

Inga kommentarer

Nu är det säkrare för dig som har en matallergi att äta ute. Nya regler ställer högre krav på hur och vad caféer och restauranger måste redogöra för gällande innehållet i maten.
Uppdaterad: 2016-03-24

Inga kommentarer

Kan rödbetsjuice förbättra konditionen hos patienter med hjärtsvikt? Det ska nu testas i en studie på Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Uppdaterad: 2016-03-24

Inga kommentarer

Torra ögon kan bero på brist på tårvätska, men mer troligt är att det finns en störning i lipidskiktet. Dessa två orsaker kan även samspela.
Uppdaterad: 2016-03-24

Inga kommentarer

Att lyckas med nyårslöftet är lättare än många tror, bara man har en genomtänkt och vettig metod. Dorotea Pettersson hjälper dig att lyckas i fem steg.
Uppdaterad: 2016-03-24

Inga kommentarer

En ny kombinationsbehandling vid akne finns nu i Sverige. Gelen Acnatac som innehåller två aktiva ämnen ska bara appliceras en gång om dagen och den bleker inte hår eller textilier.
Uppdaterad: 2016-03-24

5 kommentarer

Mycket av den nya cancerbehandlingen som utvecklas just nu handlar om att använda kroppens eget immunförsvar. – Vi lever i en mycket speciell tid inom onkologin. De studier som jag har lett har visat på resultat vi tidigare inte trodde var möjliga, säger forskaren Daniel Chen vid Roche.

Annons