chokaldfestival_nationalmuseetJurek_Holzer_230Scanpix
Många studier har fastställt kakaons välgörande effekter på vår hälsa. Nu har ytterligare en omfattande rapport publicerats.

Forskare från de tre universiteten Harvard Medical School, University of Düsseldorf och University of California har tillsammans gjort en studie på kakaobönans kemiska sammansättning. Rapporten som presenterades i nyligen visade, återigen, att choklad är rena medicinen. - Vi hade ett ärende med en kille som ville lansera choklad som läkemedel, men han visste nog inte riktigt hur krångligt och kostsamt den processen är. Det skulle kunna kosta upp till en miljard, berättar Lennart Forslund på Läkemedelsverket. Men det påstås att det är välgörande. Ren 70- procentig choklad sänker bland annat blodtrycket, minskar kolesterolvärdet och är antidepressivt. Ju högre kakaohalt, desto mer nyttigheter som antioxidanter, vitaminer och mineraler finns det i chokladkakan. Men se upp. Hög kakaohalt är inte en garanti för att chokladbiten är nyttig. Du måste smaka dig fram. De hälsosamma flavonoiderna ger inte bara våra kroppar en riktig hälsokur, utan ger också chokladen den bittra smaken. En beskhet som får många att grimasera. Därför tar tillverkarna bort de nyttiga antioxidanterna från godiset. Inte heller går det att kombinera den med mjölk. Nix, för då förvandlas det bruna guldet till sand, eftersom antioxidanternas medicinska egenskaper försämras. Här är de medicinska områden som forskarna menar kan påverkas med choklad: Blodtrycksänkande När vi äter mörk choklad frigörs kakaons nyttiga antioxidanter, bland annat de så kallade polyfenolerna. De stimulerar kvävgas som är ett ämne som finns naturligt i blodet. När kvävgasen ökar slappnar blodkärlen av och blodtrycket minskar. Kolesterolsänkande Trots att choklad innehåller en hög andel mättat fett, visar studier att kakaosmöret sänker det onda kolesterolet och höjer det goda fettsyrorna. En tredjedel av chokladens fett består av den enkelomättade oljesyran Omega -9, det vill säga samma nyttiga oljesyra som i olivolja. En annan tredje del består av stearinsyra som är ett mättat fett. Det fina med stearinsyran är att levern bryter ner den till oljesyra. Resultatet blir att choklad, precis som olivolja ökar det goda och minskar det onda kolesterolet i blodet. Placklösare Åderförkalkning tros bero på att fria syreradikaler angriper det onda kolesterolet och oxiderar det. De oxiderade fettdropparna lagras i kärlväggarna och åstadkommer kronisk inflammation. Kärlväggarna blir tjockare och mindre rörliga, ju mer fett som lagras. Blodflödet minskar och blodtrycket höjs, tillslut kan åderförkalkning leda till att en blodpropp bildas, med allvarliga komplikationer så som hjärtinfarkt, stroke eller kärlkramp. Antioxidanterna i kakao oskadliggör de fria syreradikalerna så att inte fettet kan oxideras och lagras i blodkärlen, resultatet blir att kakao motverkar åderförkalkning. Ångestdämpare I kakao finns många viktiga aminosyror, bland annat Tryptofan som tillverkar signalsubstansen Serotonin. Serotonin förekommer bland annat i hjärnan där det har till uppgift att reglera funktioner som ilska, humör och sömn. När Serotoninnivån i hjärnan är för låg påverkas humöret och risken för klinisk depression ökar. Lusthöjare Serotonin reglerar lustfunktionen, framför allt påverkar signalsubstansen vår sexlust. Choklad innehåller som du precis läste, Tryptofan, byggstenen till Serotonin. När vi äter choklad ökar serotoninnivåerna i hjärnan. Dessutom visar studier att choklad har samma pulshöjandeeffekt som en upphetsande kyss. Det är kanske inte så konstigt att choklad är populärt att ge bort på dejten? Rena hjärtmedicinen Ett regelbundet intag av kakao minskar risken för blodproppar, stroke och hjärtinfarkt med upptill femtio procent. I rå kakao finns det stora mängder antioxidativt magnesium. Genom att undersöka personer som drabbats av hjärtinfarkt har forskare kommit fram till att de flesta har alldeles för låga magnesiumvärden. En chokladkaka på 100 g täcker en femtedel av det dagliga magnesium behovet. Ökar insulinkänsligheten Både diabetes typ 2 och hypoglykemi beror av insulinokänslighet. Tack vare flavonoiderna i kakaon förbättrar choklad insulinkänsligheten, vilket leder till att choklad skyddar mot alla former av blodsockersjukdomar. Uppiggande Inte bara en sockerkick. Kakao innehåller ämnen som koffein, teofyllin och teobromin som gör oss piggare. Teobromin kan i stora mängder få luftrören att vidgas, vilket underlättar andningen och vi får mer syre i blodet. Viktminskande Tro det eller ej, men vetenskapliga studier har visat att kakao hjälper dig att gå ner i vikt. Bland annat är rå kakao rik på fibrer som förhindrar fettinlagring. Dessa nyttiga fibrer bidrar även till ökad mättnadskänsla. Blodförtunnande propplösare En propp bildas då blodplättar koagulerar. För att en blodpropp ska bildas måste blodplättar koagulera. Studier har visat att kakaons flavonoider motverkar just koagulering. När inte blodkroppar kan klibba ihop sig, kan inte proppar bildas. Choklad har därför tillskrivits blodförtunnande egenskaper i klass med läkemedel som Trombyl. Tumörhämmare Kakaons fytokemikalier hämmar tillväxten av tumörer i tjocktarmen. Boost för immunförsvaret Kakao innehåller en massa antioxidanter, vitaminer och mineraler. En god bit mörk choklad innehåller bland annat vitamin A och E, fosfor, järn, kalium, selen och magnesium. Choklad med alla sina nyttigheter är rejäl boost för immunförsvaret. Källa: Läkemedelsverket, Vitalt vetande ________________________________________________ Kan choklad vara farligt att kombinera med annan medicin? - Det finns dåligt med data om det, det betyder inte att farmakodynamiska interaktioner skulle kunna förekomma, säger Lennart Forslund, läkare på Läkemedelsverket. Jag hade ett ärende med en tjej en gång som ätit mycket lakrits, som påverkar saltbalansen, hon höll på att dö faktiskt.

Läs även: Bättre minne med kakao

Av Sofie Ingvarsdotter
23 oktober, 2009

12 kommentarer

  • Av Anonym 3 mars, 2010

    Inte vilken choklad som helst….
    Jag direktimporterar nu den omtalade Xocai hälsochokladen tillsammans med några yrkeskollegor och erbjuder mina klienter den, väl rekomenderad av ett stort antal vetenskapliga studier på bla Karolinska Institutet, Södersjukhuset, Lunds regionssjukhus. Som sjuksköterska med 40 års yrkeskunnande och med master of public health kräver jag seriösa kontroller av mina produkter och Xocai är i dag världsledande som hälsofrämjare. Jag håller därför seriösa föreläsningar i ”Choklad som medicin” där alla får kunskapen samt möjlighet att provsmaka.

    En Xocai motsvarar 22 apelsiner och fungerar som ett optimalt rostskydd mot syreangrepp vi alla utsätts för med åren…och som leder till olika sjukdomar som…starr, diabetes, demenser, hjärt-kärlsjukdomar, ledåkommor, fettet i kroppen härsknar med åren…Prover kan förmedlas per post mot portokostnad.

    Margareth Berglund
    Östersund
    margarethberglund@spray.se

  • Av Johanna 11 april, 2011

    Choklad i rå form
    Det finns något som är snäppet bättre och det är råa kakaonibs, det är krossade kakaobönor. Sjukt mycket antioxidanter och ännu bättre näringsvärden eftersom det inte upphettas och blandas med socker. Jag brukar blanda det i flingorna eller äta direkt. Läste att 2 msk råa kakaonibs innehåller lika mycket som 3 kg brocoli. Brukar köpa dom på nätet, de är svårt att hitta i vanliga butiker.

    http://www.grongava.se/shop/product/raa-kakaonibs

  • Av Stefan 13 januari, 2012

    Choklad som medicin
    Hej!
    Den där goda Xocai chokladen som Carina pratar om innehåller mest av alla choklad som finns ute på marknaden idag 2012. Men det är viktigt att äta chokladen på rätt sätt för att ta del av kakaons alla positiva egenskaper. Hur mycket man behöver är helt beroende för hur man mår och vilket intag kroppen kan ta emot. Alltså.. Hur äter man den då????…. Det vet vi..Titta gärna in på http://www.chocolatedreams.se eller besök vår facebook sida chocolatedreams. Där pratar vi oxå om bla Anti Aging och 100.000 orac.
    MVH
    Team Chocolatedreams

  • Av hattelina 6 september, 2012

    all choklad är bra
    Jag tror att all choklad är bra så länge man tror det.

  • Godis
    Bra med choklad, men glöm inte att borsta tänderna.

  • Av Benny Hald 19 september, 2012

    Xocaiforever
    Har nu ätit Xocai Hälsochoklad i drygt två år och äter 3 bitar om dagen som forskarna rekommenderar. Sambo likaså men vår son på 8 äter en, men kanske inte varje dag. Resultatet visade sig ganska snabbt då jag, som varit sockerberoende hela livet, plötsligt inom två månader tappade sötsuget helt och hållet. Fick bättre energi och märkte att ilningar i tänderna försvann. Fantastiskt! Äter fortfarande 2-4 om dagen i förebyggande syfte och vill absolut inte vara utan det. Är ju ett fantastiskt gott sätt att få i sig själv och sina barn alla nyttigheter som frukt och grönt idag tyvärr inte innehåller så mycket av. Allt konstgödslas och genmani-puleras och plockas omoget för att fraktas runt halva jorden. Nyttigheterna uppstår genom solmognad, inte i ett lastrum med hjälp av kemiska medel. Kakaohalten (t.ex. 80% kakao) som alltid framhävs är helt oväsentlig eftersom nästan alla tillverkare kokar och rostar kakaobönorna för att kunna bearbeta massan. Som med grönsaker förstörs upp till 80% av det nyttiga då. Men Xocai är kallpressat och kan alltså klassas som Rawfood och har enormt mycket nyttigt i sig. Att inte fler äter Xocai förvånar mig mycket eftersom det är den enda dokumenterat hälsosamma chokladen. Det kan ju inte bli enklare eller godare. Är ni intresserade av att börja, kontakta mig eller den ni känner som arbetar med Xocai. Vi säljer inte Xocai, vi rekommenderar den! Lycka till! Benny Hald Massör och arrangör av Hälsomässan i Gbg. 0737 20 32 18

  • Av Josef Boberg 30 september, 2012

    CHOKLAD I ALL ÄRA…
    …men det gäller ju också att äta så mycket som möjligt av artegen föda = ”riktig mat” för att må optimalt väl – som jag ser det. Mera i sak om vad jag grundar det på här http://josefboberg.wordpress.com/2008/04/13/mg-brist-stress/#comment-907

  • Av Josef Boberg 6 november, 2013

    CHOKLAD MED LITE SOCKER i ÄR JU BRA…
    …för socker fungerar ju som kolhydraterna gör – dvs ger skadliga blodsockernivåer.

    Professor Göran Sjöberg har på ett lättfattligt sätt förklarat varför ett övermått av kolhydrater i kosten är ett beroendeframkallande gift för kroppen här http://josefboberg.files.wordpress.com/2013/04/livsfarliga-kolhydrater2.pdf

    Mera om detta LivsViktiga ämne på Facebook här
    https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=590734990974155&id=100001129798998

  • Av anonym 11 november, 2014

    choklad som medicin
    Choklad togs väl till Europa som medicin, likaså lakrits

  • Av Christina Wallin 12 september, 2015

    Kakaonibs
    Om man bor i Malmö eller Lund kan man köpa kakaons på Ahlgrens konfektyr.

  • Av Apotekaren 16 oktober, 2016

    Epicathecin….
    Den mest effektiva flavinoiden för att öka kväveoxid och
    därmed dilatera kärl och sänka blodtryck
    Malmö Chokladfabrik tillverkar en av världens bästa i det
    avseendet

  • Av anonym 28 september, 2017

    Undersökningar
    Hej! Jag vill gärna se de undersökningar som du nämnde i artikeln. Var har du hittat dem?

Comments are closed.