Uppdaterad: 2010-05-31

1 kommentar

Dålig uppväxt skadar hjärnan

Bild

Brist på ömhet från mamman under uppväxten ger sämre skydd mot stress som vuxen, visar forskning på råttor, vilket kan tyda på att det är samma för oss. Foto: Bertil Ericson, Scanpix.

Dålig uppväxt ger sämre försvar mot stress, nu utvecklas nya metoder att bota den farliga stressen.

Läs om medicinerna mot stress.

 

Professor Michael Meaney i Montreal har tittat på varför olika människor stressar mer än andra.
Han har bevisat att Freud hade rätt, rent neurologiskt. Dålig uppväxt skadar hjärnan. Råttor som förlorar sin mamma tidigt, och får en kall och otrevlig barndom, får svårare att hantera stress rent fysiskt. De får en högre kortisolhalt i blodet och sämre förmåga till återhämtning.

- Råttor är intressanta att studera eftersom de på många vis står närmare oss än andra djur beträffande stresshormonreglering, säger forskaren Tommy Olsson, vid Umeå universitet, som kommenterade Meaneys studier vid en föreläsning på Svenska Läkaresällskapets riksstämma.

De råttor som växte upp med en
omhändertagande mamma mådde bra, bäst stressreceptorer fick de som växte upp med riktiga hönsmammor. När forskarna lyfte bort råttbarnet i en kvart om dagen, och sedan fick komma tillbaka till en väldigt brydd mamma som slickade och slickade, fick de lägsta stresshormonerna och goda receptorer för resten av livet. Men de om fick vara borta tre timmar om dagen, och på det viset förlorade den magiska anknytningen
till sin råttmamma, blev de oroliga/ångestpräglade och mycket känsliga för stress. De fick också ett sämre skydd mot andra sjukdomar på grund av den ökade stresskänsligheten och dessutom ett dåligt minne och ökad risk för demens.

Deppa inte ihop nu. Det är aldrig försent att få en lycklig uppväxt, eller i
alla fall klart förbättra sina chanser, enligt Tommy Olsson.

- Det här förloppet är reversibelt. De råttor som senare hamnar hos andra väldigt mammiga råttor ändrar sina hjärnor. De får en mera effektiv signalering mellan nervceller och en lägre kortisolfrisättning. Även en berikad miljö skyddar hjärnan och minnet.
Minnet är väldigt beroende av en trygg miljö och samtidigt en berikad tillvaro. De föräldralösa råttor som fick vara i burar med många kompisar och fick möta nya utmaningar varje vecka, fick ett ökat skydd
mot både alzheimer och stress.

 


Undvik stressande situationer
, vilket inte är så enkelt. Det som ökar kortisolnivåerna mest av allt i en människas liv är ens egen förlossningsögonblick, sedan kommer dödsfall i familjen och längre ner kommer allmän meningslöshet. Deprimerade människor, berättar Tommy Olsson, visar i ungefär hälften av fallen en ökad kortisolhalt, utan att vara utsatta för något yttre som kan upplevas som stressande.


Därför är stresskänslan så farlig.
Ökad exponering för stresshormoner ger mer fett på magen. Ett fett som ska vara aktivt och lättillgängligt för den som plötsligt måste springa ifrån ett lejon. Det är det som gör fettet så farligt, om bäraren inte
springer ifrån några lejon fastnar fettet i kärlen och åstadkommer farliga hjärt- och kärlsjukdomar. Frågan nu, enligt Tommy olsson, är om det går att styra bort fettet från magen.

- Jag tror att vi måste titta mer på vävnaden och den aktiva fettväven. Det kan vara så att kostens sammansättning är viktig och att kolhydrater orsakar
bålfetma mer, att en kost med mera "goda fetter" och högre halt av protein gör att fett hamnar på rätt ställen i kroppen, vi tittar på det.
Nu hoppas man också på 11beta-preparaten som verkar kunna minska just bålfetman genom att minska stresshormonhalterna i fettväv, vi får se.

Så här medicinerar vi inom en snar framtid mot stress

Artikel skriven av Hanna Brodda 2009-12-11
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Barn Psykiatri

Kommentera artikeln

Kommentar av Reza

Skrivet 13/1

Stress är farligt, jag märkte

Rezas bild

Stress är farligt, jag märkte det när jag gick in i väggen för två år sedan. Då tyckte jag inte att jag hade fått någon förvarning alls men så när det smällde till fattade jag ju att det hade varit på gång länge.
Läkaren sa att jag hade stressdiabetes, magsår, konstant huvudvärk, på grund av stress.
Nu tänker jag att det delvis hade med min uppväxt att göra. Inte bara att jag är "duktig flicka". Jag växte upp med mormor som var mycket upptagen, hon hade inte tid eller ork med oss barn.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.

Annons