Uppdaterad: 2010-05-31

1 kommentar

Dålig uppväxt skadar hjärnan

Bild

Brist på ömhet från mamman under uppväxten ger sämre skydd mot stress som vuxen, visar forskning på råttor, vilket kan tyda på att det är samma för oss. Foto: Bertil Ericson, Scanpix.

Dålig uppväxt ger sämre försvar mot stress, nu utvecklas nya metoder att bota den farliga stressen.

Läs om medicinerna mot stress.

 

Professor Michael Meaney i Montreal har tittat på varför olika människor stressar mer än andra.
Han har bevisat att Freud hade rätt, rent neurologiskt. Dålig uppväxt skadar hjärnan. Råttor som förlorar sin mamma tidigt, och får en kall och otrevlig barndom, får svårare att hantera stress rent fysiskt. De får en högre kortisolhalt i blodet och sämre förmåga till återhämtning.

- Råttor är intressanta att studera eftersom de på många vis står närmare oss än andra djur beträffande stresshormonreglering, säger forskaren Tommy Olsson, vid Umeå universitet, som kommenterade Meaneys studier vid en föreläsning på Svenska Läkaresällskapets riksstämma.

De råttor som växte upp med en
omhändertagande mamma mådde bra, bäst stressreceptorer fick de som växte upp med riktiga hönsmammor. När forskarna lyfte bort råttbarnet i en kvart om dagen, och sedan fick komma tillbaka till en väldigt brydd mamma som slickade och slickade, fick de lägsta stresshormonerna och goda receptorer för resten av livet. Men de om fick vara borta tre timmar om dagen, och på det viset förlorade den magiska anknytningen
till sin råttmamma, blev de oroliga/ångestpräglade och mycket känsliga för stress. De fick också ett sämre skydd mot andra sjukdomar på grund av den ökade stresskänsligheten och dessutom ett dåligt minne och ökad risk för demens.

Deppa inte ihop nu. Det är aldrig försent att få en lycklig uppväxt, eller i
alla fall klart förbättra sina chanser, enligt Tommy Olsson.

- Det här förloppet är reversibelt. De råttor som senare hamnar hos andra väldigt mammiga råttor ändrar sina hjärnor. De får en mera effektiv signalering mellan nervceller och en lägre kortisolfrisättning. Även en berikad miljö skyddar hjärnan och minnet.
Minnet är väldigt beroende av en trygg miljö och samtidigt en berikad tillvaro. De föräldralösa råttor som fick vara i burar med många kompisar och fick möta nya utmaningar varje vecka, fick ett ökat skydd
mot både alzheimer och stress.

 


Undvik stressande situationer
, vilket inte är så enkelt. Det som ökar kortisolnivåerna mest av allt i en människas liv är ens egen förlossningsögonblick, sedan kommer dödsfall i familjen och längre ner kommer allmän meningslöshet. Deprimerade människor, berättar Tommy Olsson, visar i ungefär hälften av fallen en ökad kortisolhalt, utan att vara utsatta för något yttre som kan upplevas som stressande.


Därför är stresskänslan så farlig.
Ökad exponering för stresshormoner ger mer fett på magen. Ett fett som ska vara aktivt och lättillgängligt för den som plötsligt måste springa ifrån ett lejon. Det är det som gör fettet så farligt, om bäraren inte
springer ifrån några lejon fastnar fettet i kärlen och åstadkommer farliga hjärt- och kärlsjukdomar. Frågan nu, enligt Tommy olsson, är om det går att styra bort fettet från magen.

- Jag tror att vi måste titta mer på vävnaden och den aktiva fettväven. Det kan vara så att kostens sammansättning är viktig och att kolhydrater orsakar
bålfetma mer, att en kost med mera "goda fetter" och högre halt av protein gör att fett hamnar på rätt ställen i kroppen, vi tittar på det.
Nu hoppas man också på 11beta-preparaten som verkar kunna minska just bålfetman genom att minska stresshormonhalterna i fettväv, vi får se.

Så här medicinerar vi inom en snar framtid mot stress

Artikel skriven av Hanna Brodda 2009-12-11
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Barn Psykiatri

Kommentera artikeln

Kommentar av Reza

Skrivet 13/1

Stress är farligt, jag märkte

Rezas bild

Stress är farligt, jag märkte det när jag gick in i väggen för två år sedan. Då tyckte jag inte att jag hade fått någon förvarning alls men så när det smällde till fattade jag ju att det hade varit på gång länge.
Läkaren sa att jag hade stressdiabetes, magsår, konstant huvudvärk, på grund av stress.
Nu tänker jag att det delvis hade med min uppväxt att göra. Inte bara att jag är "duktig flicka". Jag växte upp med mormor som var mycket upptagen, hon hade inte tid eller ork med oss barn.

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-10-05

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

1 kommentar

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

2 kommentarer

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.

Annons