Uppdaterad: 2010-11-26

33 kommentarer

"Fel ge serotonin-hämmare till alla deprimerade"

Bild

Var tionde kvinna åt antidepressiva förra året, visar Socialstyrelsens Folkhälsorapport. Var fjärde får stödsamtal, men bara 8 procent erbjuds terapi.

Fakta om Imovane

Imovane är ett sömnmedel som påverkar de centra i hjärnan som gör att vi kan sova. Imovane har vanligen effekt inom 30 minuter.

Varning för: Använd inte om du har leversjukdom eller besvärande snarkningar...

3.795455
Ditt betyg: Inget Medel: 3.8 (44 röster)

Fakta om Maprotilin

Antidepressiv medicin vid svår depression med eller utan melankoli.

Varning för: Var försiktig med bilkörning. Maprotilin kan påverka synen och...

3
Ditt betyg: Inget Medel: 3 (2 röster)

Fakta om Citalopram

Används mot depression eller andra tillstånd av nedstämdhet och ångest.

Varning för: Var försiktig att kombinera andra läkemedel och sjukdomar med...

2.62857
Ditt betyg: Inget Medel: 2.6 (35 röster)

Fakta om Voxra

Voxra används för att behandla depression. Det anses ha en inverkan på kemiska substanser i hjärnan som kallas noradrenalin och dopamin, vilka är sammankopplade med depression.

Varning för: Kan i sällsynta fall orsaka krampanfall. Använd inte om du har...

3.8
Ditt betyg: Inget Medel: 3.8 (55 röster)

Fakta om Risperdal

Antipsykotiskt medel som används vid bland annat schizofreni, ångest och "uppförandestörning".

Varning för: Barn och ungdomar under 18 år ska inte behandlas med Risperdal mot...

2.333335
Ditt betyg: Inget Medel: 2.3 (15 röster)

Fakta om Seroxat

Medicinen används vid behandling av vuxna med depression eller ångesttillstånd, som tvångssyndrom, social fobi och vid posttraumatiskt stressyndrom.

Varning för: Du skall inte äta läkemedlet om du har haft epilepsi eller...

3.6
Ditt betyg: Inget Medel: 3.6 (5 röster)

Fakta om Paroxetin

Paroxetin är ett läkemedel mot psykiska sjukdomar som depression, tvångssyndrom och social fobi hos vuxna.

Varning för: Var försiktig med läkemedlet om du någon gång har haft maniska...

2.866665
Ditt betyg: Inget Medel: 2.9 (30 röster)

Fakta om Sertralin / Zoloft

Används för att behandla människor som mår dåligt av olika orsaker. Vid depression, ångest och torgskräck.

Varning för: Ökad känslighet för solen. Kan ge leverskador och tinnitus,...

3.157895
Ditt betyg: Inget Medel: 3.2 (38 röster)

Fakta om Fontex / Fluoxetin

Fontex eller Fluoxetin används för att behandla, depression, tvångssyndrom och bulimi.

Varning för: Sitt inte ensam hemma om du känner att du vill skada dig själv,...

3.285715
Ditt betyg: Inget Medel: 3.3 (14 röster)

Depression kan delas in i minst två olika huvudgrupper, menar psykiatrikern Lars Häggström. De energilösa och de med panikångest. - Behandlingen blir väldigt olika beroende på vilket sätt du är deprimerad, säger han.

Var tionde kvinna behandlades förra året med medicin mot sin depression, det är inte fullt lika vanligt bland män, men anti depressiva läkemedel är vanligt i alla åldrar och samhällsskategorier.
I dag går de allra flesta deprimerade som söker vård till vårdcentralen. Där utreds symptomen och ofta blir diagnosen fel. Ungefär hälften av alla deprimerade missas, visar undersökningar, när de sedan får ett preparat, blir bara omkring 30-40 procent hjälpta.

- Det här är verkligen en katastrof, kostnaden för samhället är enorm, för att inte tala om lidandet för de här människorna, säger Lars Häggström, som bland annat skrivit Bipoläroboken.

När en diagnos väl är satt, eller patienten har en misstänkt depression, blir rekommendationen först ett så kallat SSRI-preparat. Det är den grupp av läkemedel som hämmar upptaget av serotonin i hjärnan. Ibland är hjärnans förmåga att ta upp och transportera serotonin nedsatt och hjärnan blir ledsen. SSRI-preparaten förbättrar användningen av serotonin, men det fungerar inte för alla. I 38 procent av fallen bland de patienter som fått SSRI-preparat inom svensk sjukvård avbryts behandlingen, utan att erbjuda något annat.

- Det är inte så konstigt att det ofta blir fel, många deprimerade har inte alls det problemet, utan lider mer av brist på noradrenalin och dopamin, förklarar Lars Häggström.

En depression kan ha många olika orsaker och utlösande faktorer. Var tredje människa drabbas någon gång i livet av en depression, visar Folkhälsorapporten, men långt ifrån alla får eller behöver medicinsk behandling, men fler borde få hjälp, anser Häggström.

Depressioner kostar samhället omkring 32 miljarder kronor. Unga kvinnor mår sämre i dag, fler säker hjälp, och antalet självmord bland unga män ökar, visar Folkhälsorapporten vidare.

- Man ska inte acceptera att inte bli bra, säger han, vi läkare måste hitta och bota alla som går och mår dåligt ett längre tag. I dag går många obehandlade helt i onödan.

Lars Häggström var tidigare chef för Södra Hallands psykiatrivård men jobbar i dag som föreläsare, författare och utbildare av läkare inom primärvården. Han talar om vikten av att lära sig känna igen olika sorter depressioner.

- En del är orkeslösa, energilösa och har oerhört svårt för att ta egna initiativ, andra är mer energiska och har stark panikångest. De här människorna behöver helt olika behandlingar. Inte bara medicin, utan också terapi, fortsätter Lars Häggström.

Tre saker är viktiga att kartlägga för en läkare som har en misstänkt deprimerad patient framför sig, menar Häggström. 1. Sjukdomshistorien och kanske en tidigare depression. 2. Symptomen i dag. 3. Skattningsskalor, hur illa det står till.

Varför har depressionerna ökat, tror du?
- Bristande sammahang och mening är en starkt bidragande orsak, sedan är vissa individer mer känsliga för den ökade negativa stressen som det för med sig, eller för otydliga krav i samhället.

Serotoninhämmarna:

* Fluoxetin - exempelvis Fontex, Prozac och Sarafem.
* Sertralin - exmpelvis Zoloft och Sertranat.
* Paroxetin - Seroxat och Paxil.
* Fluvoxamin - Fevarin, Fluvosol, Luvox.
* Citalopram - Cipramil och Celexa.
* Escitalopram - Cipralex, Lexapro och Seroplex.

Dopamin- och noradrenalin-stabiliserare:
* Bupropion - Tillexempel Voxra och Magerion

Ett mellanting mellan ovanstående:
* Venlafixin - Efexor, som också stabiliserar noradrenalinet

Fakta:
78 procent av patienter med misstänkt depression som får ett recept går hem med något av SSRI-preparaten.

20 procent får något av de andra, till exempel Mirtazapin, Remeron och Mianserin eller Tolvon eller Efexor.
Källa, socialstyrelsen, Läkemedelsverket och Folkhälsorapporten.

Artikel skriven av Hanna Brodda 2009-09-04
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Psykiatri cipramil

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 14/12

Byte av antidepressiva

anonyms bild

Jag har blivit deprimerad av flera händelser i mitt liv på senaste tiden. Upplevde att Fluoxetin (serotoninhämmare) inte hjälpte. Min läkare böt ut det mot Venlafaxin ( serotonin- och noradrenalin hämmare) och jag har blivit klart mycket bättre.

Kommentar av anonym

Skrivet 15/1

vad bra

anonyms bild

Och vad gör man om läkarjävlarna vägrar skriva ut metylfenidat eller MAO-hämmare om man svarar bra på bupropion men utvecklar allergi?

Kommentar av Gunilla

Skrivet 25/9

Medicinen har verkligen hjälpt mig

Gunillas bild

Många gånger har jag önskat att frågan om antidepressiv medicin kunde diskuteras med större ödmjukhet. De som inte vill äta medicinen har en tendens att uttrycka sig som om de talade för alla, som de visste allas bästa, inte bara sitt eget. Jag har lidit av depressioner till och från hela mitt liv, men allra värst var det åren mellan 18 och drygt 30. Jag gick i psykodynamisk terapi i många år under 90-talet, vilket var personlighetsutvecklande, men botade eller lindrade inte mina depressioner särskilt mycket. Jag har haft en otrygg barndom och upplevde många negativa händelser i ungdomen och det tidiga vuxenlivet, men det finns också psykisk skörhet och depressioner i släkten. Att man inte skulle ha kontakt med sina känslor och därför tar till medicin, som man kan läsa i flera inlägg här, tycker jag mest liknar en ogenomtänkt fördom. Jag är snarare en fullkomligt hudlös människa och många gånger har jag tänkt att jag har för mycket kontakt med mina känslor för att passa in i den här världen. Nu är jag 54 år. Ett nytt skov med depressioner har kommit de senare åren, mycket beroende på de hormonstormar vi kvinnor ofta genomlider i den här åldern, men också pga existensiella tankar som väckts. Jag kan ändå blicka bakåt på mitt liv och se att det gick mycket bättre än jag fasade för, men intressant bra som jag drömde om och hade velat. Jag har ändå haft ett aktiv liv med utbildning, yrkesliv, vänner och älskade husdjur. Under alla de här åren med depressioner har jag varit sjukskriven förvånansvärt lite. Medicinen, som jag ätit sen 97, har hjälpt mig att få mer stabilitet och inte så avgrundsdjupa dippar och det har varit väldigt viktigt för att jag har kunnat bygga upp ett så pass ok liv. Det jag haft för lite av i mitt liv är män och kärlek. Det försöker jag ta igen nu och det hotar naturligtvis min känslomässiga stabilitet. Relationer kan ju sätta igång väldigt jobbiga känslor för en kvinna med otrygg anknytning. Men jag verkar klara det nu och medicinen fortsätter att hjälpa mig.

Kommentar av anonym

Skrivet 16/8

Fint skrivet! Jag tror vi är

anonyms bild

Fint skrivet! Jag tror vi är många som kan relatera. Lycka till med kärleken! Kärleken är trots allt en ros, och varje ros har sina taggar. Trots det är rosen vacker och betydelsefull. Kramae

Kommentar av anonym

Skrivet 1/6

Bra skrivet. Jag är i kaos

anonyms bild

Bra skrivet. Jag är i kaos just nu och tackar dej för att du skriver att det går att ha ett fungerande liv trots depressioner. Kram

Kommentar av anonym

Skrivet 10/3

Depression beror inte på serotoninbrist

anonyms bild

Det har gjorts studier där personer fick serotonindämpande eller serotoninhöjande medel. De som fick dämpande medel blev inte deprimerade i högre grad än övriga...
http://www.lakartidningen.se/Functions/OldArticleView.aspx?articleId=16969

Kommentar av Marcus

Skrivet 3/1

Rekommenderar alla att läsa detta!

Marcuss bild

Läs detta innan ni börjar med SSRI/SNRI eller dylikt!

http://www.mynewsdesk.com/se/kommitten_for_manskliga_rattigheter/pressre...

Kommentar av NYSSE

Skrivet 19/5

Scientologidravel.

NYSSEs bild

Tro inte på dylik gallimatias. Använd medicin vid behov.

Kommentar av Maggan

Skrivet 13/10

deppig vid olika händelser som gäller mig själv

Maggans bild

Det kan vara en ynklig liten sak som gör att jag stannar hemma jag oroar mig i dagar före och springer på toa känner stickningar i kropp o torr i munnen jag tar serotenin var dag kanske borde byta el gå till psyket har det jättebra för övrigt men detta problem är jobbigt det känns så fånigt för ofta är det även roliga saker som kalas resor o födelsedagar för att inte tala om sjukhusbesök som är svåra att ta sig ush vad jobbigt

Kommentar av spetsåvolanger

Skrivet 28/1

anonym!

spetsåvolangers bild

Jag håller med dig i allt! Är man med om en kris måste man ju få känna den och gå igenom den ordentligt och inte drogas ner under den. Då lär man sig ju ingenting av det. Så har det blivit för mig tyvärr.

Spetsåvolanger

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons