Uppdaterad: 2010-11-26

32 kommentarer

"Fel ge serotonin-hämmare till alla deprimerade"

Bild

Var tionde kvinna åt antidepressiva förra året, visar Socialstyrelsens Folkhälsorapport. Var fjärde får stödsamtal, men bara 8 procent erbjuds terapi.

Fakta om Imovane

Imovane är ett sömnmedel som påverkar de centra i hjärnan som gör att vi kan sova. Imovane har vanligen effekt inom 30 minuter.

Varning för: Använd inte om du har leversjukdom eller besvärande snarkningar...

3.738095
Ditt betyg: Inget Medel: 3.7 (42 röster)

Fakta om Maprotilin

Antidepressiv medicin vid svår depression med eller utan melankoli.

Varning för: Var försiktig med bilkörning. Maprotilin kan påverka synen och...

3
Ditt betyg: Inget Medel: 3 (2 röster)

Fakta om Citalopram

Används mot depression eller andra tillstånd av nedstämdhet och ångest.

Varning för: Var försiktig att kombinera andra läkemedel och sjukdomar med...

2.62857
Ditt betyg: Inget Medel: 2.6 (35 röster)

Fakta om Voxra

Voxra används för att behandla depression. Det anses ha en inverkan på kemiska substanser i hjärnan som kallas noradrenalin och dopamin, vilka är sammankopplade med depression.

Varning för: Kan i sällsynta fall orsaka krampanfall. Använd inte om du har...

3.77778
Ditt betyg: Inget Medel: 3.8 (54 röster)

Fakta om Risperdal

Antipsykotiskt medel som används vid bland annat schizofreni, ångest och "uppförandestörning".

Varning för: Barn och ungdomar under 18 år ska inte behandlas med Risperdal mot...

2.333335
Ditt betyg: Inget Medel: 2.3 (15 röster)

Fakta om Seroxat

Medicinen används vid behandling av vuxna med depression eller ångesttillstånd, som tvångssyndrom, social fobi och vid posttraumatiskt stressyndrom.

Varning för: Du skall inte äta läkemedlet om du har haft epilepsi eller...

3.6
Ditt betyg: Inget Medel: 3.6 (5 röster)

Fakta om Paroxetin

Paroxetin är ett läkemedel mot psykiska sjukdomar som depression, tvångssyndrom och social fobi hos vuxna.

Varning för: Var försiktig med läkemedlet om du någon gång har haft maniska...

2.931035
Ditt betyg: Inget Medel: 2.9 (29 röster)

Fakta om Sertralin / Zoloft

Används för att behandla människor som mår dåligt av olika orsaker. Vid depression, ångest och torgskräck.

Varning för: Ökad känslighet för solen. Kan ge leverskador och tinnitus,...

3.216215
Ditt betyg: Inget Medel: 3.2 (37 röster)

Fakta om Fontex / Fluoxetin

Fontex eller Fluoxetin används för att behandla, depression, tvångssyndrom och bulimi.

Varning för: Sitt inte ensam hemma om du känner att du vill skada dig själv,...

3.23077
Ditt betyg: Inget Medel: 3.2 (13 röster)

Depression kan delas in i minst två olika huvudgrupper, menar psykiatrikern Lars Häggström. De energilösa och de med panikångest. - Behandlingen blir väldigt olika beroende på vilket sätt du är deprimerad, säger han.

Var tionde kvinna behandlades förra året med medicin mot sin depression, det är inte fullt lika vanligt bland män, men anti depressiva läkemedel är vanligt i alla åldrar och samhällsskategorier.
I dag går de allra flesta deprimerade som söker vård till vårdcentralen. Där utreds symptomen och ofta blir diagnosen fel. Ungefär hälften av alla deprimerade missas, visar undersökningar, när de sedan får ett preparat, blir bara omkring 30-40 procent hjälpta.

- Det här är verkligen en katastrof, kostnaden för samhället är enorm, för att inte tala om lidandet för de här människorna, säger Lars Häggström, som bland annat skrivit Bipoläroboken.

När en diagnos väl är satt, eller patienten har en misstänkt depression, blir rekommendationen först ett så kallat SSRI-preparat. Det är den grupp av läkemedel som hämmar upptaget av serotonin i hjärnan. Ibland är hjärnans förmåga att ta upp och transportera serotonin nedsatt och hjärnan blir ledsen. SSRI-preparaten förbättrar användningen av serotonin, men det fungerar inte för alla. I 38 procent av fallen bland de patienter som fått SSRI-preparat inom svensk sjukvård avbryts behandlingen, utan att erbjuda något annat.

- Det är inte så konstigt att det ofta blir fel, många deprimerade har inte alls det problemet, utan lider mer av brist på noradrenalin och dopamin, förklarar Lars Häggström.

En depression kan ha många olika orsaker och utlösande faktorer. Var tredje människa drabbas någon gång i livet av en depression, visar Folkhälsorapporten, men långt ifrån alla får eller behöver medicinsk behandling, men fler borde få hjälp, anser Häggström.

Depressioner kostar samhället omkring 32 miljarder kronor. Unga kvinnor mår sämre i dag, fler säker hjälp, och antalet självmord bland unga män ökar, visar Folkhälsorapporten vidare.

- Man ska inte acceptera att inte bli bra, säger han, vi läkare måste hitta och bota alla som går och mår dåligt ett längre tag. I dag går många obehandlade helt i onödan.

Lars Häggström var tidigare chef för Södra Hallands psykiatrivård men jobbar i dag som föreläsare, författare och utbildare av läkare inom primärvården. Han talar om vikten av att lära sig känna igen olika sorter depressioner.

- En del är orkeslösa, energilösa och har oerhört svårt för att ta egna initiativ, andra är mer energiska och har stark panikångest. De här människorna behöver helt olika behandlingar. Inte bara medicin, utan också terapi, fortsätter Lars Häggström.

Tre saker är viktiga att kartlägga för en läkare som har en misstänkt deprimerad patient framför sig, menar Häggström. 1. Sjukdomshistorien och kanske en tidigare depression. 2. Symptomen i dag. 3. Skattningsskalor, hur illa det står till.

Varför har depressionerna ökat, tror du?
- Bristande sammahang och mening är en starkt bidragande orsak, sedan är vissa individer mer känsliga för den ökade negativa stressen som det för med sig, eller för otydliga krav i samhället.

Serotoninhämmarna:

* Fluoxetin - exempelvis Fontex, Prozac och Sarafem.
* Sertralin - exmpelvis Zoloft och Sertranat.
* Paroxetin - Seroxat och Paxil.
* Fluvoxamin - Fevarin, Fluvosol, Luvox.
* Citalopram - Cipramil och Celexa.
* Escitalopram - Cipralex, Lexapro och Seroplex.

Dopamin- och noradrenalin-stabiliserare:
* Bupropion - Tillexempel Voxra och Magerion

Ett mellanting mellan ovanstående:
* Venlafixin - Efexor, som också stabiliserar noradrenalinet

Fakta:
78 procent av patienter med misstänkt depression som får ett recept går hem med något av SSRI-preparaten.

20 procent får något av de andra, till exempel Mirtazapin, Remeron och Mianserin eller Tolvon eller Efexor.
Källa, socialstyrelsen, Läkemedelsverket och Folkhälsorapporten.

Artikel skriven av Hanna Brodda 2009-09-04
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Psykiatri cipramil

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 14/12

Byte av antidepressiva

anonyms bild

Jag har blivit deprimerad av flera händelser i mitt liv på senaste tiden. Upplevde att Fluoxetin (serotoninhämmare) inte hjälpte. Min läkare böt ut det mot Venlafaxin ( serotonin- och noradrenalin hämmare) och jag har blivit klart mycket bättre.

Kommentar av anonym

Skrivet 15/1

vad bra

anonyms bild

Och vad gör man om läkarjävlarna vägrar skriva ut metylfenidat eller MAO-hämmare om man svarar bra på bupropion men utvecklar allergi?

Kommentar av Gunilla

Skrivet 25/9

Medicinen har verkligen hjälpt mig

Gunillas bild

Många gånger har jag önskat att frågan om antidepressiv medicin kunde diskuteras med större ödmjukhet. De som inte vill äta medicinen har en tendens att uttrycka sig som om de talade för alla, som de visste allas bästa, inte bara sitt eget. Jag har lidit av depressioner till och från hela mitt liv, men allra värst var det åren mellan 18 och drygt 30. Jag gick i psykodynamisk terapi i många år under 90-talet, vilket var personlighetsutvecklande, men botade eller lindrade inte mina depressioner särskilt mycket. Jag har haft en otrygg barndom och upplevde många negativa händelser i ungdomen och det tidiga vuxenlivet, men det finns också psykisk skörhet och depressioner i släkten. Att man inte skulle ha kontakt med sina känslor och därför tar till medicin, som man kan läsa i flera inlägg här, tycker jag mest liknar en ogenomtänkt fördom. Jag är snarare en fullkomligt hudlös människa och många gånger har jag tänkt att jag har för mycket kontakt med mina känslor för att passa in i den här världen. Nu är jag 54 år. Ett nytt skov med depressioner har kommit de senare åren, mycket beroende på de hormonstormar vi kvinnor ofta genomlider i den här åldern, men också pga existensiella tankar som väckts. Jag kan ändå blicka bakåt på mitt liv och se att det gick mycket bättre än jag fasade för, men intressant bra som jag drömde om och hade velat. Jag har ändå haft ett aktiv liv med utbildning, yrkesliv, vänner och älskade husdjur. Under alla de här åren med depressioner har jag varit sjukskriven förvånansvärt lite. Medicinen, som jag ätit sen 97, har hjälpt mig att få mer stabilitet och inte så avgrundsdjupa dippar och det har varit väldigt viktigt för att jag har kunnat bygga upp ett så pass ok liv. Det jag haft för lite av i mitt liv är män och kärlek. Det försöker jag ta igen nu och det hotar naturligtvis min känslomässiga stabilitet. Relationer kan ju sätta igång väldigt jobbiga känslor för en kvinna med otrygg anknytning. Men jag verkar klara det nu och medicinen fortsätter att hjälpa mig.

Kommentar av anonym

Skrivet 1/6

Bra skrivet. Jag är i kaos

anonyms bild

Bra skrivet. Jag är i kaos just nu och tackar dej för att du skriver att det går att ha ett fungerande liv trots depressioner. Kram

Kommentar av anonym

Skrivet 10/3

Depression beror inte på serotoninbrist

anonyms bild

Det har gjorts studier där personer fick serotonindämpande eller serotoninhöjande medel. De som fick dämpande medel blev inte deprimerade i högre grad än övriga...
http://www.lakartidningen.se/Functions/OldArticleView.aspx?articleId=16969

Kommentar av Marcus

Skrivet 3/1

Rekommenderar alla att läsa detta!

Marcuss bild

Läs detta innan ni börjar med SSRI/SNRI eller dylikt!

http://www.mynewsdesk.com/se/kommitten_for_manskliga_rattigheter/pressre...

Kommentar av NYSSE

Skrivet 19/5

Scientologidravel.

NYSSEs bild

Tro inte på dylik gallimatias. Använd medicin vid behov.

Kommentar av Maggan

Skrivet 13/10

deppig vid olika händelser som gäller mig själv

Maggans bild

Det kan vara en ynklig liten sak som gör att jag stannar hemma jag oroar mig i dagar före och springer på toa känner stickningar i kropp o torr i munnen jag tar serotenin var dag kanske borde byta el gå till psyket har det jättebra för övrigt men detta problem är jobbigt det känns så fånigt för ofta är det även roliga saker som kalas resor o födelsedagar för att inte tala om sjukhusbesök som är svåra att ta sig ush vad jobbigt

Kommentar av spetsåvolanger

Skrivet 28/1

anonym!

spetsåvolangers bild

Jag håller med dig i allt! Är man med om en kris måste man ju få känna den och gå igenom den ordentligt och inte drogas ner under den. Då lär man sig ju ingenting av det. Så har det blivit för mig tyvärr.

Spetsåvolanger

Kommentar av Mark

Skrivet 1/10

Här länkas det för glatta

Marks bild

Här länkas det för glatta livet... härligt! Tar tillfället i akt och lämnar ett bidrag jag med.

Hämtad från PubMed.

Inflammatory and neurodegenerative pathways in depression: a new avenue for antidepressant development?

Ur sammanfattningen

"The latest advancement in neurobiological research provided an increasing evidence that inflammatory and neurodegenerative pathways play a relevant role in depression. (...)

"In addition, it should be also clarified the role of the existing anti-inflammatory drugs in the treatment of depression, and those compounds with the anti-inflammatory and anti-oxidative properties should be examined either as monotherapy or adjunctive therapy. In conclusion, the molecular inflammatory and neurodegenerative pathways might provide new targets for antidepressant development and might be crucial to establish a rational treatment of depression aimed, hopefully, to its causal factors."

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21110802 [Curr Med Chem. 2011] - PubMed - NCBI

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.

Annons