Imovane är ett sömnmedel som påverkar de centra i hjärnan som gör att vi kan sova. Används för behandling av olika sömnbesvär som svårigheter att somna, för tidigt uppvaknande eller många nattliga uppvaknanden. Sömn är viktigt. En kortare period kan sömnmedel vara ett bra hjälpmedel. Har du haft problem med sömnen under lång tid bör du fundera över orsakerna. Är du stressad över något eller kan det ligga någon psykisk sjukdom bakom dina sömnsvårigheter? Dålig sömn kan vara första tecknet på depression. Det är också så att sömnbrist på sikt kan ge depression, då allt blir jobbigt ut en god natts sömn. Imovane används vid tillfälliga och kortvariga sömnbesvär samt under begränsad tid vid kroniska sömnbesvär. Imovane har vanligen effekt inom 30 minuter.

Verksam substans

Zoplikon

Möjliga biverkningar

Kan vara beroendeframkallande och ska aldrig användas i mer än en månad i sträck.

Varning för

Använd inte om du har leversjukdom eller besvärande snarkningar med andningsuppehåll under natten, så kallad sömnapné. Drick inte alkohol när du använder Imovane. Dosen kan behöva justeras om du tar preparat med Johannesört. Många läkemedel kan vara farliga att kombinera med Imovane, bland annat ångestdämpande och medel mot svamp.

21 kommentarer

 • Av anonym 22 juli, 2017

  Det är både och.
  Det är både och.

 • Av dsfasdf 24 februari, 2017

  zopiklon är ingen
  zopiklon är ingen insomningstablett en sömntablett stor skillnad mellan sömn och insomningstablett

 • Av anonym 13 maj, 2016

  Du har helt rätt, immovane
  Du har helt rätt, immovane fungerar som det är tänkt. Har ätit det i 15 år, utan att ha blivit beroende (har provat perioder utan).. Min autismdiagnos som gör att jag är pigg på natten som en vampyr är orsaken, sover gott och som ett barn på immovane

 • Av anonym 24 mars, 2016

  Wow. Bra skrivet. De e så
  Wow. Bra skrivet. De e så rätt, så rätt för mig.

 • Av anonym 24 mars, 2016

  Jag håller med dig jensa.
  Jag håller med dig jensa.

 • Av Madeleine gunninge 17 januari, 2016

  Behöver imovane så jag kan
  Behöver imovane så jag kan sova

 • Av anonym 18 september, 2015

  Fel..imovane är en
  Fel..imovane är en insomningstablett och propavan är en sömntablett. Tar båda varje kväll!

 • Av anonym 29 augusti, 2015

  jag måste ju få säga att jag
  jag måste ju få säga att jag har utskrivet 1-2 tabl 5 mg Imovane per dygn – tar däremot inte varje natt. men jag har hepatit c med höga levervärden och har blivit beviljad den senaste behandlinen och står i kö. Så min läkare som är överläkare på infektionskliniken skulle skriva ut detta läkemedel om det vore farligt för levern? nej, paracetamol och alkohol är det absolut farligaste för levern , ju även antabus. Dessutom har jag aldrig blivit hungrig på nätterna av Imovane – däremot Theralen

 • Av anonym 17 augusti, 2015

  Jag gick upp 10-15 kg i vikt
  Jag gick upp 10-15 kg i vikt under tiden jag åt Imovane.Det dröjde länge innan jag kopplade ihop viktökningen med det enorma kolhydratsug som Imovane gav mig. Jag kunde gå upp på nätterna o äta utan att minnas det sen.. Nu har jag bytt mot en annan sort o håller på gå ner i vikt.

 • Av anonym 13 augusti, 2015

  Imovane är det enda
  Imovane är det enda preparatet som fungerar för mina sömnproblem. Jag har fått recept på det under några perioder då jag verkligen haft riktigt svåra sömnproblem. Det som händer är att jag somnar snabbt och lugnt, sover bra och vaknar i tid. Har aldrig lyckats bli beroende heller och får väldigt sällan biverkningar. Morgonsegheten sitter ibland i lite längre än utan piller, men det handlar om en timme kanske, sedan är jag som vanligt igen. Till skillnad från Propavan då jag varit en zombie hela dagen även om jag fått sova lagom.

  Vid ett tillfälle när jag tagit Imovane dock, så kände jag mig plötsligt väldigt upprörd och ville bara slå i kudden. Eftersom jag flera gånger drabbats av starka (och förödande) aggressioner när jag tagit Propavan blev jag rädd att samma sak skulle hända igen, men fördelen med Imovane är att jag alltid somnar av den- något som inte kan sägas om Propavan på vilken jag kunnat ligga sömnlös en hel natt. Därför visste jag att om jag bara höll mig lugn tills tabletten kickade in skulle allt gå bra. Så jag slog på avslappnande musik och fokuserade på min andning och efter ungefär tio minuter somnade jag. Och det har inte hänt igen att jag fått aggressioner av Imovane men man ska så klart vara försiktig. Vet du med dig att du lätt blir aggressiv, eller att har svårt att kontrollera den känslan, kanske du ska skippa Imovane!

 • Av Matte78 30 oktober, 2014

  Alla är vi ju olika men
  Alla är vi ju olika men Propavan fungerar inte alls bra för mig. Tar väldigt lång tid innan den verkar så man bör ta den minst 2 timmar innan sänggående samt eftersom den kan vara rätt långverkande så är det stor risk att man vaknar upp när klockan ringer och känner sig som en zombie… Då är Imovane mycket bättre, verkar oftast inom 30 min och har relativt kort halveringstid vilket gör att du slipper känna dig dåsig/som en zombie dagen efter. Alla piller har sina biverkningar men jag tycker ändå att Imovane är absolut bäst för sömnbesvär. Har testat Theralen droppar m.m men likt Propavan så känner man sog som en zombie dagen efter…

 • Av anonym 29 oktober, 2014

  För att klargöra skillnaden
  För att klargöra skillnaden mellan Propavan och Imovane….!
  Propavan är en tablett som gör att man slappnar av och har lättare för att somna!
  Imovane är en ”ren” sönmtablett!
  Mindre biverkningar dagen efter av Propavan – slutar verka efter ca: 8 timmar.
  Har man riktigt svårt för att sova tag en Propavan 0,5-1 tim. före sänggående. Tag 1 Imovane vid sänggående….lovar att Ni sover bra utan större problem. Kan vara lite hängig dagen efter, men bättre det än att inte sova alls!

 • Av anonym 2 september, 2014

  Stämmer bra även hos mig!
  Stämmer bra även hos mig!

 • Av anonym 2 september, 2014

  Jag håller helt med dig
  Jag håller helt med dig Jensa!Bra skrivet!

 • Av anonym 2 september, 2014

  Har provat det mesta! Imovane
  Har provat det mesta! Imovane slår allt även om beroendeproblematiken kvarstår! Men hellre att jag får sova och fungera dagtid!

 • Av Jensa 3 juli, 2014

  Imovane hjälper mig verkligen
  Imovane hjälper mig verkligen att kunna somna så att jag orkar arbeta dagen efter. Jag har tagit imovane i 1,5 år nu och det fungerar utmärkt. Det är inte imovane jag är beroende av. Jag är beroende av att kunna sova!

 • Av anonym 11 februari, 2014

  Imovane är min värsta
  Imovane är min värsta mardröm! Tog en innan sänggåendes för just sömnbesvär, men jag fick svårare och svårare att slappna av. Tog en till på uppmaning av min sambo. Det hela slutade i vredesutbrott och föreställningar om hur jag på olika destruktiva sätt jag kunde få ut mina aggressioner som byggdes upp mer och mer. Allt från att gå upp och slå huvudet i garderobsdörren, gå ut och springa eller rycka sönder vattenrören som går i mitt sovrum. Jag sprattlade runt och skrek. Min sambo fick hålla fast mig. Efter tre timmar somnade jag, men vaknade efter två timmar. Nu sitter jag här fortfarande med hjärtat i halsgropen och undrar om jag måste sjukskriva mig för dagen. Känner mig förbannad och får lägga band på mig.

 • Av Therese J Norman 25 februari, 2013

  Jag har ätit Zopiklon i
  Jag har ätit Zopiklon i närmare 1 år ja :p Tillsamans med medicin mot depression, ångest mm.. Plus stämningsstabiliserande.. Det funkar nästan varje gång, och jag ska ta 1 varje kväll..

 • Av Terry 18 april, 2012

  Håller med ovanstående. Förra
  Håller med ovanstående. Förra året använde jag Imovane under 4 månader. Jag hade inga problem att sluta. Det hjälpte mig under en kris.

 • Av anonym 28 december, 2011

  Imovane är en mycket bra
  Imovane är en mycket bra insomningstablett , vilket jag kan rekommendera under kortare tid av insomningsbesvär. Den verkar fort och går ur under natten så man slipper dåsigheten dagen efter som kan tex. få av Propavan. Använd den ej under längre tid och BARA vid behov

 • Av Aja 14 juni, 2011

  Propavan hjälpte mig inte att
  Propavan hjälpte mig inte att somna men gjorde mig trög och livsfarligt slö under dagen. Tur att jag inte körde bil.

Comments are closed.